GLORIA & AUTOZUBAK

Pet koraka za sigurnu vožnju zimi: Iskusni stručnjak otkriva što provjeriti na limenom ljubimcu

Jesen se već ušuljala u naše živote, a zima samo što ne pokuca na vrata. Budimo iskreni, dok se mi pripremamo s čizmama, kaputima i šarenom slojevitom odjećom, zaboravljamo da i naš limeni ljubimac vapi za "svojom" zimskom opremom.

Kako biste sa svojim limenim ljubimcem uživali i tijekom ledenih dana, važno je dobro se pripremiti i na vrijeme provjeriti sve kritične točke.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

1. PROVJERA UOČI NISKIH TEMPERATURA

Savjete za što bezbolniju pripremu za zimske uvjete ponudio je Nikica Vlahovac, servisni savjetnik AutoZubak Audi centra.

- Najčešći kvar koji se zimi pojavljuje je neispravan, tj. preslab akumulator, a tu su još loše stanje guma, nepravilna geometrija kotača, neadekvatne sistemske tekućine te istrošene metlice brisača.

image
VEDRAN PETEH CROPIX


2. OPTIMALNE TEKUĆINE

Nužno je provjeriti sistemske tekućine (za vjetrobran, ulje u motoru, rashladno sredstvo i kočionu tekućinu), ali i nadopuniti spremnik za brisače visokokvalitetnim sredstvom koje se ne smrzava ispod nule.

image
VEDRAN PETEH CROPIX


3. DOBAR AKUMULATOR ŽIVCE ČUVA

Ako pri niskim temperaturama vozilu ujutro dulje treba da upali ili ako prilikom pokretanja “štuca” ili “zapinje”, u velikoj većini slučajeva problem je u akumulatoru.

- Test kapaciteta akumulatora može se napraviti u bilo kojem servisu AutoZubaka - objašnjava Vlahovac.

image
VEDRAN PETEH CROPIX


4. NIKAMO BEZ ZIMSKIH GUMA

Ljetne gume ipak su neprikladne i nedovoljne za nadolazeće zimske uvjete, a od 15. studenog i zakonska je obveza imati “zimske cipele”. Pritom je nužno provjeriti geometriju kotača (u servisu AutoZubaka u tijeku je akcija gdje to možete srediti za samo 15 minuta i 99 kuna) i stanje kočnica.

image
VEDRAN PETEH CROPIX


5. UŽITAK VOŽNJE

Nakon svih provjera, među kojima je nužno kontrolirati i kvalitetu metlica brisača, spremni ste za sigurnu zimsku vožnju, no prije toga u centru AutoZubak dobit ćete dodatno gorivo - šalicu vrhunske kave.

Za stručan savjete iz prve ruke, slobodno se obratite stručnjacima.

Linker
19. travanj 2024 08:37