Svjetski uspjeh

Zlato zadarskog zaleđa! Kako je zagrebačka obitelj postigla svjetski uspjeh sa svojim mladim vinogradom

Kako je obiteljski vinarski entuzijazam prerastao u ozbiljan posao otkriva Zagrepčanin Antonio Žuža čiji je Pošip osvojio prvu nagradu na nedavno održanoj dodjeli nagrada Decanter World Wine u Londonu.

Zagrepčanin Antonio Žuža (35) noću radi kao DJ, a danju - u obiteljskoj vinariji Bora u Podgradini. Da je riječ o ozbiljnoj proizvodnji u srcu zadarskog zaleđa dokazuje i njihov zlatom nagrađen Pošip iz 2019., na nedavno održanom Decanter World Wine Awards u Londonu.

- Za izgradnju branda potrebno je tri do pet godina, a mi se nikada nismo hvalili, nego smo pustili da vino “govori” za sebe. Kad smo zaključili da smo dovoljno sazreli da se prijavljujemo na prestižne internacionalne dodjele nagrada, to smo i učinili, a trijumf je dokaz da smo s razlogom bili samouvjereni - govori Antonio Žuža. O vinarstvu, kaže, još uči, a u obiteljskoj je vinariji zadužen za prodaju i marketing. Uz to se s ocem Zdravkom (59), mamom Nadom (60) i bratom Domagojem (30) brine o imanju od dvadeset hektara, koji uključuje i maslinik, voćnjak i povrtnjak.

image
Antonijev otac Zdravko Žuža pokrenuo je vinski posao prije sedam godina.
LUKA GERLANC/CROPIX

Osnivač vinarije je Zdravko Žuža, kojem je nakon cjeloživotnog staža u drvnoj industriji radno mjesto prije sedam godina postalo vinograd. Dvije velike sadnje - 2014. i 2019. - rezultirale su pravim šampionima: na tržištu su, naime, Žužin pošip, sauvignon blanc i crni cuvée kupaža merlota, cabernet sauvignona i syraha. Pritom, njihovo zlatom nagrađeno vino najsjeverniji je zasađeni vinograd pošipa, inače sorte koja raste na Pelješcu i jugu Dalmacije.

Tim vinarije Bora ove je godine debitirao na natjecanju u Londonu, a njihovi su trsovi pošipa najsjeverniji u Hrvatskoj - jer riječ je o autohtonoj sorti Pelješca i juga Dalmacije.

image
Zlatom nagrađeni Pošip
LUKA GERLANC/CROPIX

Čak četiri tisuće trsova odlazi pak na autohtonu crnu svrdlovinu, gotovo izumrlu i zaboravljenu sortu, koje je u Zadarskoj županiji samo tri hektara. Prošle su godine, kaže Antonio Žuža, proizveli oko sto litara, a 2021. će s njom prvi put izaći na tržište. Uz najsjeverniji Pošip, vinarija Bora ima najjužniji Sauvignon blanc.

Čitajte i: Prvo pa zlato! Decaterova priznanja hrvatskim vinarima, prvi put nagrađen i sjajni pošip vinarije Bora

image
Proizvodni kapacitet vinarije Bora je 150 hektolitara.
LUKA GERLANC/CROPIX

- On se uzgaja uglavnom u kontinentalnoj Hrvatskoj, no tlo Ravnih kotara daje mu dozu mineralnosti i puniji okus. Riječ je o vrlo plodnoj pjeskovitoj crvenici, koja ne zadržava vlagu, brzo se suši i za velikih kiša, a kad se pojavi mraz, kod nas ga je najmanje. Važna je i pozicija vinograda na maloj padini: s jedne strane pušu topli vjetrovi s novigradskog mora koji nose sol, a s druge puše velebitska bura, po kojoj je naša vinarija zapravo i dobila ime - govori Antonio Žuža koji je o vinu mnogo naučio i od enologinje Nikoline Paleke, koja ih savjetuje u proizvodnji.

image
Enologinja Nikolina Paleka dio je kreativne ekipe.
LUKA GERLANC/CROPIX

'Planiramo otvoriti eno-gastronomski, turistički i kongresni centar koji će se prostirati na 4000 četvornih metara'.

U moderno uređenoj vinariji Bora trenutačno su u funkciji podrum i točionica, a kroz sljedećih pet do deset godina - uz sredstava iz nacionalnog programa pomoći sektoru vinarstva - izgradit će pravi “vinski hram”. U Podgradini će napraviti eno-gastronomski, turistički i kongresni centar, koji će se prostirati na oko tisuću četvornih metara. U centru Zagreba pak planiraju otvoriti podrum i vinariju, koji će ujedno biti i mjesto za događaje, kao i kušaonica njihovih vina.

image
Bijela vina obitelji Žuža preklani i lani proglašena su Šampionima Vinfesta u Benkovcu te Vinkova 2017.
LUKA GERLANC/CROPIX

S obzirom na to da je Antonio Žuža već 15 godina DJ u raznim klubovima diljem Hrvatske, bit će to i njegova pozornica. Ondje će održavati glazbene večeri s poznatim svjetskim DJ-evima, u organizaciji diskografske kuće Imogen Recordings koju Antonio posljednjih šest godina vodi s partnerom Ilijom Rudmanom. Jednako je, kaže, posvećen i glazbi i proizvodnji vina, a raduje se jesenskoj berbi: ako budu dopuštale epidemiološke mjere, u tome će mu se ove godine ponovno pridružiti i prijatelji i tako pridonijeti stvaranju nove generacije vina Bora.

image
Moderno uređena kušaonica prostire se na 70 četvornih metara.
LUKA GERLANC/CROPIX
Linker
12. ožujak 2024 13:39