Zvijezde kuhaju

Zimnica Sanje Vejnović: Znamo kako napraviti svilenkastu kremu od limuna u koju se davnih dana zaljubila u Parizu

Vješte kuharice, voditeljice Karmela Vukov Colić i Sanja Doležal te glumica Sanja Vejnović predstavljaju svoje adute iz staklenki - koje spravljaju nakon ljeta, a u njima uživaju tijekom cijele godine. Danas nam Sanja donosi recept za prefinu kremu od limuna poznatu kao i lemon curd.

Kada se spomene priprema zimnice, svi se sjetimo djetinjstva i vrijednih mama i baka, lonaca u kojima se nešto kuha, kiseli i peče, mnoštva staklenih teglica, opojnih mirisa i na kraju uživanja u svim tim delicijama. Vremena više nisu ista, živi se užurbano, a sve je dostupno u dućanima - kiseli krastavci, paprika, repa, luk, pekmezi i džemovi...

Ali, za razliku od kupovne zimnice, domaća je uvijek malo drukčija. Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak, začin ili začinsku travu koja njezinu zimnicu čini jedinstvenom.

I tri naše poznate dame nisu odustale od tradicije svojih mama i baka pa s veseljem svaku jesen pripreme nešto u čemu uživa njihova obitelj - jer nema ničeg boljeg od domaće hrane spravljene s ljubavlju.

Ne propustite! Sanja Doležal kao mala je radila 505 bombone, a sada najviše voli pripremati slasnu ljutenicu

Mašta bez granica

Nisam odrasla u obitelji koja je spremala zimnice, osim što je tata kiselio zelje, no sve sam o tome naučila uz baku mog supruga Gorana s kojom smo živjeli nekoliko godina, objašnjava Sanja Vejnović.

- Ona je spremala baš sve, od pasiranih rajčica, ajvara, kiselih krastavaca, paprika punjenih kiselim zeljem pa sve do raznih vrsta pekmeza i džemova. Ja sam joj bila glavna asistentica i znam sve to prirediti, no kako imam malu kuhinju i stan bez smočnice, od zimnice pripremam samo džemove, pekmeze i razne voćne kreme. Tu si mašti dam oduška tako da kombiniram razne voćke i začine, pa čak i plodove kaktusa. Za jednog davnog posjeta Parizu oduševio me lemon curd, svilenkasta krema od limuna koju sam otada obavezno naručivala iz inozemstva, a posljednjih godina radim je sama. Može se jesti kao namaz na palačinkama ili kruhu, odlično se sljubljuje s kolačima od čokolade, njome se mogu puniti muffini, a meni je najslađa sama iz staklenke.

image
Lemon curd odličan je namaz za palačinke, sastojak za razne kolače i druge slastice.
NATASHA BREEN/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Lemon curd

SASTOJCI

  • 200 g kristal šećera
  • sitno naribana korica dva neprskana limuna
  • 100 ml soka od limuna (2 - 3 limuna, ovisno o veličini)
  • 6 žumanjaka
  • 113 g hladnog maslaca

PRIPRAVA

Šećer i koricu limuna promiješati dvije minute u multipraktiku dok se šećer ne usitni. Žumanjke umutiti pjenjačom te dodati smjesu šećera i limunove korice. Sve zajedno miksati dok smjesa ne postane pjenasta. Potom dodati limunov sok te miksati još dvije minute. Kremu kuhati na srednje jakoj vatri, neprekidno miješajući pjenjačom dok se ne zgusne.

Gotovu kremu maknuti s vatre i dodati listiće hladnog maslaca i miješati dok se ne otope. Procijediti kroz sitno cjedilo, uliti u staklenku i pričekati da se ohladi. Lemon curd čuvati u hladnjaku. Koristi se kao namaz, dodatak kolačima, za palačinke, punjenje za muffine.

image
GLORIA

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

EMA BRANICA Volim pomicati granice

LJEPOTA I ZDRAVLJE Jesen u multikoloru

EMPATIJA SADA Nova runda borbe protiv obiteljskog zlostavljanja

LIDIA BASTIANICH Jedva čekam vratiti se u Istru

FELJTON Michael Schumacher

PUTOVANJE: KLAGENFURT Sportska novinarka Ivona Hemen u prijestolnici Koruške

RAZOTKRIVANJE Ivo Lipanović

Linker
14. travanj 2024 14:52