Iza zagrebačke slikarice Nikoline Ivezić, prepoznatljive po reljefnim slikama žena bujnih grudi, trideset je godina uspješne karijere, koju je obilježila nedavno objavljenom monografijom dostupnom u knjižarama.
A većina radova ove svestrane umjetnice, koja se bavi i grafičkim dizajnom, scenografijom i uređenjem interijera, nastala je u ateljeu udaljenom par koraka od njezinog stana, okruženog vrtom gdje uzgaja povrće i začine. Ručak joj je najvažniji obrok u danu i odmor od kreativnog procesa, a riječ je uglavnom o brzim, ali ukusnim jelima.
Koji su okusi i mirisi vašeg djetinjstva?
- Bez obzira na to koja je prigoda, na našem svečanom meniju uvijek je bio tatarski biftek. To je jelo koje smo svi obožavali, ali nažalost nisam nastavila tu tradiciju. A na djetinjstvo me uvijek podsjeti miris ribe s roštilja koju smo često pekli u vikendici u okolici Nina. I to je najčešće bila svježa riba koju su tata i brat sami ulovili.
Čitajte i: Reper Zlatan Hrle nije samo vješt sa rimama: Obožava pripremati riblja jela, a ljeti ih i sam lovi
Kada ste počeli kuhati?
- Kako mi je mama umrla mlada, rano sam preuzela domaćinstvo i postala glavna kuharica u obitelji. Uglavnom sam pripremala jela na koja smo bili naučeni, poput raznih cušpajza, mesa u saftu… Više tako ne kuham.
Što biste mogli jesti tri dana za redom?
- Mislim da bi mi sve dosadilo za tri dana. Ali jedno od jela koje često volim pojesti je tikka masala. Jednostavno je za pripremu, lagano i aromatično.
Što uzgajate od začina?
- Na velikom balkonu okrenutom prema jugu uspijeva mi razno povrće - paprike, tikvice, patlidžani i krastavci, a obavezno sadim i začinsko bilje, poput raznih vrsta mente, crni i zeleni bosiljak, peršin, ružmarin, origano, vlasac…
Tikka masala s naan kruhom
SASTOJCI ZA TIKKA MASALU
- 500 g pilećeg filea
- pola glavice luka
- 2 dl kokosovog mlijeka ili jogurta
- soja sos
- sol, papar,
- đumbir, kardamom, korijander, muškatni oraščić, cimet
- ulje
- 250 g riže
PRIPRAVA
Na sitno narezanom luku popržiti piletinu izrezanu na trakice. Dodati začine i soja sos te dobro zapeći. Zaliti kokosovim mlijekom te kuhati dok se umak ne reducira. Servirati uz kuhanu rižu.
SASTOJCI ZA NAAN KRUH
- 300 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 50 g jogurta
- 200 ml mlake vode
- ulje za premazivanje
- malo kima
PRIPRAVA
Od svih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti ga sat vremena pokrivenog na sobnoj temperaturi. Podijeliti na šest dijelova i razvaljati. Nauljiti ih s obje strane i peći na umjerenoj vatri, ali bez ulja na tavi. Peći dvije do tri minute sa svake strane.
A što ne bi nikada kušala, koliko joj je važno uređenje stola i što uvijek možemo pronaći u njezinom hladnjaku otkrijte u novom broju magazina Gloria!