Gastro

Zagrebačka slikarica na balkonu uzgaja povrće i razne začine: Njih koristi za pripremu slasnog egzotičnog jela

Nikolina Ivezić ima sreću što joj je atelje udaljen svega par koraka od stana pa često u pauzama skokne pripremiti neko brzo i jednostavno jelo koje će je držati sitom ostatak dana.

Iza zagrebačke slikarice Nikoline Ivezić, prepoznatljive po reljefnim slikama žena bujnih grudi, trideset je godina uspješne karijere, koju je obilježila nedavno objavljenom monografijom dostupnom u knjižarama.

A većina radova ove svestrane umjetnice, koja se bavi i grafičkim dizajnom, scenografijom i uređenjem interijera, nastala je u ateljeu udaljenom par koraka od njezinog stana, okruženog vrtom gdje uzgaja povrće i začine. Ručak joj je najvažniji obrok u danu i odmor od kreativnog procesa, a riječ je uglavnom o brzim, ali ukusnim jelima.

Koji su okusi i mirisi vašeg djetinjstva?

- Bez obzira na to koja je prigoda, na našem svečanom meniju uvijek je bio tatarski biftek. To je jelo koje smo svi obožavali, ali nažalost nisam nastavila tu tradiciju. A na djetinjstvo me uvijek podsjeti miris ribe s roštilja koju smo često pekli u vikendici u okolici Nina. I to je najčešće bila svježa riba koju su tata i brat sami ulovili.

Čitajte i: Reper Zlatan Hrle nije samo vješt sa rimama: Obožava pripremati riblja jela, a ljeti ih i sam lovi

Kada ste počeli kuhati?

- Kako mi je mama umrla mlada, rano sam preuzela domaćinstvo i postala glavna kuharica u obitelji. Uglavnom sam pripremala jela na koja smo bili naučeni, poput raznih cušpajza, mesa u saftu… Više tako ne kuham.

Što biste mogli jesti tri dana za redom?

- Mislim da bi mi sve dosadilo za tri dana. Ali jedno od jela koje često volim pojesti je tikka masala. Jednostavno je za pripremu, lagano i aromatično.

Čitajte i: Tatjana Jurić nikada nije bila na dijeti i velika je gurmanica: ‘Nikada neću zaboraviti taj ručak pun okusa‘

Što uzgajate od začina?

- Na velikom balkonu okrenutom prema jugu uspijeva mi razno povrće - paprike, tikvice, patlidžani i krastavci, a obavezno sadim i začinsko bilje, poput raznih vrsta mente, crni i zeleni bosiljak, peršin, ružmarin, origano, vlasac…

image
Tikka masala s naan kruhom.
IVANA NOBILO/CROPIX

Tikka masala s naan kruhom

SASTOJCI ZA TIKKA MASALU

  • 500 g pilećeg filea
  • pola glavice luka
  • 2 dl kokosovog mlijeka ili jogurta
  • soja sos
  • sol, papar,
  • đumbir, kardamom, korijander, muškatni oraščić, cimet
  • ulje
  • 250 g riže

PRIPRAVA

Na sitno narezanom luku popržiti piletinu izrezanu na trakice. Dodati začine i soja sos te dobro zapeći. Zaliti kokosovim mlijekom te kuhati dok se umak ne reducira. Servirati uz kuhanu rižu.

SASTOJCI ZA NAAN KRUH

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 50 g jogurta
  • 200 ml mlake vode
  • ulje za premazivanje
  • malo kima

PRIPRAVA

Od svih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti ga sat vremena pokrivenog na sobnoj temperaturi. Podijeliti na šest dijelova i razvaljati. Nauljiti ih s obje strane i peći na umjerenoj vatri, ali bez ulja na tavi. Peći dvije do tri minute sa svake strane.

A što ne bi nikada kušala, koliko joj je važno uređenje stola i što uvijek možemo pronaći u njezinom hladnjaku otkrijte u novom broju magazina Gloria!

image
Gloria produkcija
Linker
16. travanj 2024 06:33