Zvijezde kuhaju

Vrijeme je za zimnicu: Sanja Doležal kao mala je radila 505 bombone, a sada najviše voli pripremati slasnu ljutenicu

Vješte kuharice, voditeljice Karmela Vukov Colić i Sanja Doležal te glumica Sanja Vejnović predstavljaju svoje adute iz staklenki - koje spravljaju nakon ljeta, a u njima uživaju tijekom cijele godine. Danas Sanja Doležal priprema omiljenu zimnicu iz djetinjstva - ljutenicu.

Kada se spomene priprema zimnice, svi se sjetimo djetinjstva i vrijednih mama i baka, lonaca u kojima se nešto kuha, kiseli i peče, mnoštva staklenih teglica, opojnih mirisa i na kraju uživanja u svim tim delicijama. Vremena više nisu ista, živi se užurbano, a sve je dostupno u dućanima - kiseli krastavci, paprika, repa, luk, pekmezi i džemovi...

Ali, za razliku od kupovne zimnice, domaća je uvijek malo drukčija. Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak, začin ili začinsku travu koja njezinu zimnicu čini jedinstvenom.

I tri naše poznate dame nisu odustale od tradicije svojih mama i baka pa s veseljem svaku jesen pripreme nešto u čemu uživa njihova obitelj - jer nema ničeg boljeg od domaće hrane spravljene s ljubavlju.

Čitajte i: S potpisom poznatih gastro blogera! Donosimo recepte za zimnicu kojoj nećete odoljeti

Domaće je najbolje

Jedno od najdražih sjećanja na djetinjstvo upravo je rana jesen i mirisi koji su se širili kućom jer moja je mama skoro cijeli rujan pripremala zimnicu I to apsolutno sve - ajvar, pinđur, turšije, kisele krastavce, paprike punjene zeljem, govori Sanja Doležal.

- Stvarno obilje toga. A meni se kao maloj to jako sviđalo pa sam i ja radila svoju zimnicu, bombone 505 s crtom pakirala sam u staklenke. Moja je mama sve do prije koju godinu spremala zimnicu za sve nas, no kako se obitelj smanjila i svatko je otišao na svoju stranu, više to ne radi. A ja od svega jedino radim ljutenicu zato što je jako volim i jer se kupovna, kao i svaka zimnica, ne može usporediti s onom domaćom.

image
Ljutenica je slična ajvaru, no sadrži ljute papričice.
MELICA73/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ljutenica

SASTOJCI

  • 7 kg rog paprika
  • 5 kg rajčica
  • 1 kg ljutih paprika
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša octa
  • 1 i pol čaša ulja
  • sol, papar u zrnu
  • peršin

PRIPRAVA

Paprike ispeći i oguliti. Rajčice blanširati i oguliti te kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Paprike izrezati na trake i dodati u lonac s rajčicama. Posoliti, dodati papar, ulje, ocat i šećer te kuhati na laganoj vatri još sat vremena. Pred kraj dodati nasjeckani peršin. Vruću ljutenicu uliti u vruće sterilizirane staklenke, zatvoriti, prekriti dekom i ostaviti da se ohlade preko noći.

image
Ne propustite novi broj magazina Gloria!
GLORIA

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

Đurđa Tedeschi otkriva novu strast: Nikad nije kasno za životni zaokret

EMA BRANICA Volim pomicati granice

LJEPOTA I ZDRAVLJE Jesen u multikoloru

EMPATIJA SADA Nova runda borbe protiv obiteljskog zlostavljanja

LIDIA BASTIANICH Jedva čekam vratiti se u Istru

FELJTON Michael Schumacher

PUTOVANJE: KLAGENFURT Sportska novinarka Ivona Hemen u prijestolnici Koruške

RAZOTKRIVANJE Ivo Lipanović

Linker
20. travanj 2024 03:46