GASTRO KALENDAR

Vrijeme je za limun: Može slatko, a može i slano - ovih pet genijalnih recepata može pripremiti svatko

Uživajte u slasnim sezonskim receptima koje samo za čitatelje Glorije IN kreira gastro blogerica Slavica Šagolj.

PAVLOVA S KREMOM OD LIMUNA

MERINGA

5 bjelanjaka (od jaja veličine L), 250 g šećera u prahu, 1 žlica limunovog soka, 1 žlica gustina, prstohvat soli

KREMA OD LIMUNA

2 jaja, 2 žumanjka, korica i sok dva limuna, 150 g maslaca, 100 g šećera, prstohvat soli

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX


PRIPREMA

U posudu staviti bjelanjak sobne temperature te lagano miksati s prstohvatom soli. Kada se bjelanjci zapjene, lagano povećavati brzinu te dodavati žlicu po žlicu šećera u prahu. Miksati maksimalnom brzinom dok smjesa ne postane sjajna i potpuno glatka, oko deset minuta. Dodati limunov sok, miksati. Na samom kraju dodati gustin, miksati par minuta. Cijeli postu pak miksanja traje 18 - 20 minuta. Veliki plitki lim obložiti papirom za pečenje. Po sredini iscrtati krug promjera 20 cm. Meringu polako oblikovati unutar zadanog kruga. U sredini ostaviti udubinu gdje će kasnije biti krema od limuna. Krajeve oblikovati nožem potezima prema gore. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu te sušiti oko dva sata na temperaturi od 100 stupnjeva. Ne otvarati pećnicu. Nakon dva sata ugasiti pećnicu, otvoriti vrata i pustiti da se meringa lagano hladi. Dok se bjelanjci suše, pripremiti kremu. U posudu za kuhanje dodati jaja, žumanjke, šećer te koricu i sok dva limuna. Posudu staviti na laganu vatru i uz neprestano miješanje lagano zagrijati sastojke dok se šećer ne otopi. Kad se smjesa počne zgušnjavati, dodati kockicu po kockicu maslaca. Kad je sav maslac otopljen, kremu kuhati još 5 do 8 minuta dok se fino ne zgusne. Maknuti s vatre. Preko kreme staviti prozirnu foliju da se ne stvori kožica. Pustiti da se ohladi. Ohlađenu meringu ukrasiti kremom od limuna i dekorirati po želji.


PECIVA (ČVORIĆI) S PUNJENJEM OD LIMUNA

TIJESTO

470 g glatkog brašna, 7 g suhog kvasca, 50 g šećera, pola žličice soli, 250 ml mlakog mlijeka, 60 g maslaca, 1 jaje

PUNJENJE

1 jaje, 1 žumanjak, 70 g šećera, sok i korica jednog limuna, 50 g maslaca

Sve sastojke osim maslaca staviti u posudu za kuhanje. Na laganoj vatri zagrijavati dok se krema ne zgusne. Dodati maslac, kuhati još 10 minuta. U ohlađeno dodati naribanu koricu dva limuna.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ZA PREMAZIVANJE

30 g otopljenog maslaca, šećer za posipanje

Pola količine mlijeka kratko zagrijati. Maknuti s vatre, dodati kvasac i šećer. Pustiti da se zapjeni. U zdjeli pomiješati brašno i sol. Dodati zapjenjeni kvasac, preostalo mlako mlijeko, jaje i otopljeni maslac. Umijesiti glatko tijesto električnom miješalicom. Tijesto prekriti te pustiti oko sat vremena da se udvostruči. Potom ga staviti na pobrašnjenu podlogu te razvaljati u oblik pravokutnika približnih dimenzija 55x30 cm. Tijesto premazati kremom od limuna i posipati svježe naribanom koricom limuna. Rubove, točnije 1 cm tijesta, ostaviti bez kreme da se lakše spoji. Tijesto preklopiti te lagano utisnuti krajeve da nadjev ne izlazi van. Nožem rezati trakice širine 1 centimetar. Veći lim obložiti papirom za pečenje. Tijesto u obliku trake omotati oko prsta i formirati oblik čvora. Kraj tijesta staviti s donje strane u sredinu da se tijesto prilikom pečenja ne deformira. Slagati jedan po jedan čvorić ostavljajući dva do tri centimetra razmaka između jer će prilikom pečenja još dodatno narasti. Formirano tijesto ostaviti oko 25 minuta da se još diže prije pečenja. Obilno premazati maslacem i posuti šećerom po želji. Peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečena peciva premazati otopljenim maslacem i po želji posuti šećerom.

Čitajte i: Sve miriše na cimet! Započnimo studeni kako dolikuje - uz nešto utješno, toplo i slatko na tanjuru


RIŽOTO S LIMUNOM I KOZICAMA

SASTOJCI

2 manje glavice luka, 3 žlice maslinovog ulja, 250 g arborio riže, 500 ml povrtnog temeljca, sok i korica dva limuna, 4 češnja češnjaka, sol, papar, 100 ml bijelog vina, 250 g svježih kozica, 50 g maslaca, prstohvat čilija

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

PRIPREMA

Zagrijati ulje i dodati na sitno nasjeckani luk. Pirjati na umjerenoj vatri dok ne postane staklast. Dodati češnjak, vrlo kratko popržiti. Rižu dodati te je nekoliko minuta tostirati. Uliti bijelo vino, miješati dok tekućina ne ispari. Malo po malo dodavati temeljac uz neprestano miješanje. Kad riža postane al dente, dodati sok i koricu limuna. Začiniti solju i prstohvatom čilija. Maknuti s vatre i dodati maslac. Laganim pokretima miješati dok se ne otopi i sljubi sa sastojcima. Kozice kratko sa svake strane pržiti na maslinovom ulju s dodatkom malo maslaca. Pečene kozice malo posoliti krupnom soli.


PILETINA U UMAKU OD LIMUNA

SASTOJCI

400 g piletine, 100 g maslaca, 2 češnja češnjaka, 50 g kapara, 3 limuna, 100 g maslina, sol, papar, prstohvat dimljene crvene paprike, svježi timijan

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

PRIPREMA

U veću tavu staviti polovicu maslaca i lagano ga zagrijati. Dodati komade piletine i ispeći dok svaki komad ne porumeni. Pečeno meso izvaditi iz tave u tanjur. U tavu dodati drugu polovicu maslaca, na grubo nasjeckan češnjak, kapare i masline. Kratko pirjati oko minutu. Začiniti. Dodati koricu limuna i sok. Vratiti piletinu u tavu te sve prokuhati nekoliko minuta. Pred kraj dodati svježi timijan.

image
GLORIA IN
Linker
20. travanj 2024 01:57