gastro

Vrijeme je za jagode! Donosimo pet jednostavnih i brzih recepata s jagodama

Od jagoda se mogu raditi džemovi, preljevi, razni kolači pa čak i pivo, a mi nudimo ideje za one koji ne vole kuhanje, a vole - jagode.

One su najslađi vjesnici proljeća, mirisne su, slasne, bez puno kalorija i vrlo zdrave. Jagode su izvor C vitamina, kalija, vlakana, zdrave su za oči, probavu, kožu, bubrege, krvi tlak…, a odlične su i za mršavljenje. Naročito ako se jedu svježe ubrane bez ikakvih dodataka. Naravno, kada su u punoj sezoni, neizostavni su dio raznih slastica i kolača, a mi vam nudimo nekoliko brzih recepata i ideja kako se na zanimljiv način poigrati s tim slasnim proljetnim voćem koje spada u porodicu - ruža.

O jagodama se zna više od dvije tisuće godina, stari Rimljani smatrali su ju ljekovitom biljkom kojom su liječili brojne bolesti, od depresije, kamenca u bubregu, lošeg zadaha i upale grla. Francuzi ih smatraju afrodizijakom, a Belgijanci su im posvetili muzej - Musee de la Fraise, gdje se mogu kupiti razni proizvodi od jagoda - od džemova, sirupa pa sve do piva.

image

Krema od jagoda s bjelanjcima

NES STIPETIĆ

Pjena od jagoda

Sastojci: 20 dag jagoda, tri žlice šećera, 1 vanilin šećer, 2 bjelanjka, malo soka limuna ili limete.

Priprava: Jagode sitno narezati, dodati šećere, limunov sok i usitniti štapnim mikserom. potom dodati bjelanjke i miksati ručnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u gustu pjenu. Servirati s narezanim jagodama i piškotama, može se jesti samostalno, a može biti i nadjev za biskvit.

image

Salata s jagodama, špinatom i šparogama

INES STIPETIĆ

Salata od jagoda i špinata

Sastojci: 10 dag špinata, 6-7 jagoda, 4-5 šparoga, 5 dag oraha, gorgonzola, Mozzarella, prstohvat soli i papra, balzamični ocat, maslinovo ulje, med

Priprava: Špinat i jagode oprati, narezati i posložiti na tanjur. Orahe i narezane šparoge prepržiti na tavi, sireve usitniti i sve zajedno posložiti sa špinatom i jagodama. Začiniti te preliti dobro emulzijom od pomiješanog balzamičnog octa, maslinovog ulja i meda.

image

Voda s aromatičnim travama i jagodama

NES STIPETIĆ

Aromatizirana voda

I obična voda može biti ukusna i zdrava. A za to treba iskoristiti ljekovito bilje kojim proljeće obiluje. Mi smo u vodu na nekoliko sati stavili mentu, ružmarin, kadulju, limun, krastavce i na kraju narezane jagode.

image

Led s jagodama i krastavcima

INES STIPETIĆ

Led s jagodama

Ovaj recept ne treba previše objašnjavati, a mi smo jagodama dodali i komadiće krastavaca kako bi mogli aromatizirati običnu ili mineralnu vodu ili neki osvježavajući koktel. Po izboru se u vodu za led mogu staviti aromatične trave ili neko drugo voće poput malina ili borovnica.

image

Sladoled s jagodama

INES STIPETIĆ

Sladoled

Za ovu ledenu slasticu možete pronaći puno jednostavnih i brzih recepata, ovisi hoćete li raditi mliječni ili vodeni sladoled. A mi smo cijeli postupak pojednostavili te pomiješali sladoled od jagode i vanilije te mu dodali komadiće svježih i šumskih jagoda te ponovo zamrznuli. Za serviranje smo odabrali zdjelice od kartona tako da sladoled izgleda kao iz - slastičarnice.

Linker
13. travanj 2024 19:57