GASTRO

Veganka Marie ima tri savršena jesenska recepta: Juha će vas ‘utopliti‘, riža s grožđem ‘zasladiti‘, a ona sa začinima zasititi

Kad je prije četiri godine odlučila postati veganka, gastro blogerica Marie Wasler za oproštaj si je napravila mesne lazanje, misleći da će joj one vječno nedostajati. No, ubrzo je shvatila da je vege kuhinja inspirativno vrelo fantastičnih okusa

Stigavši prije desetak godina iz rodnog Graza putem studentske razmjene u Zagreb, 29-godišnja Austrijanka Marie Wasler nije ni sanjala da će u Hrvatskoj ostati. Trebala je to biti samo privremena stanica, dok ne privede kraju studij ruskog i kroatistike, no toliko joj se svidio život podno Sljemena da je odlučila ostati. Promijenila je fakultet te diplomirala hotelijerstvo i turizam, a onda otvorila svoj mali obrt, u sklopu kojeg se bavi fotografijom, marketingom, jogom, prijevodima i raznim drugim kreativnim uslugama te vodi veganski gastro blog. Hrana joj je velika ljubav, pogotovo otkako je prije četiri godine prestala jesti meso.

- S prijelazom na veganstvo otkrio mi se jedan potpuno novi kreativniji svijet, pun čarobnih recepata, opojnih začina, novih namirnica... Kuhanje s mesom je, naime, mnogo jednostavnije, ispeče se neki odrezak, složi prilog i salata i ručak je na stolu - kaže ova simpatična Austrijanka čije recepte na Instagramu i blogu prati gotovo deset tisuća ljudi.

No, ne voli riječ veganstvo jer joj ljudi pridodaju neke ekstremne konotacije. Draži joj je izraz biljna prehrana jer se odrekla samo četiri namirnice - mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda. U početku je, naviknuta na kontinentalnu kuhinju, mislila da će joj nedostajati neka jela pa si je za oproštaj od stare prehrane kao zadnje jelo pripremila sočne mesne lazanje. No, prevarila se jer i danas u njima uživa, samo ih priprema s lećom i mnoštvom zanimljivih začina.

image

Marie Wasler

PRIVATNA ARHIVA

- Radim ja i vegansku sarmu, koja je zaista ukusna, pa burgere... Svašta se može pripremiti, samo je bitna mašta. Naučila sam nove tehnike, nove začine i upoznala kuhinje raznih drugih i dalekih kultura. Prije dvije godine natjecala sam se u gastro showu “Kuhan i pečen”, ušla sam u finale, a chef Tom Gretić kao jedini član žirija dao mi je najbolji kompliment - rekao je da vegani kuhaju mnogo kreativnije od onih kojima je meso glavna namirnica - govori simpatična Marie, koja najviše voli indijsku kuhinju zbog obilja ukusnih i zdravih jela u čijim je receptima otkrila nove začine bez kojih danas ne može zamisliti kuhanje.

- Koristim zaista svašta, i to one začine za koje do prije nekoliko godina nisam ni čula, poput đumbira, curry paste, kurkume, kardamoma, orijentalne mješavine začina, razne sorte čili papričica, rižinog octa, javorovog sirupa… - dodala je Marie i ustvrdila da nikada nije jela bolje i zdravije.

Čitajte i: Kulinarska tv zvijezda Stjepan Vukadin ima recept za slasno jelo koje u tren pobuđuje sve osjete u ove tmurne dane!

Kremasti jesenski rižoto

image

Kremasti jesenski rižoto

PRIVATNA ARHIVA

1 litra povrtnog temeljca, 1 luk, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, 400 g riže za rižoto, 2 čaše suhog bijelog vina, sol

  • Krema od bundeve

1 srednja hokaido tikva, maslinovo ulje, 100 ml biljnog vrhnja, prstohvat muškatnog oraščića, sol, ružmarin, cimet, veganski feta sir (po izboru)

  • Priprava

Hokaido tikvu narezati na kockice, začiniti maslinovim uljem i solju i peći 20 minuta na 200 stupnjeva dok ne omekša. Na maslinovom ulju pirjati nasjeckani luk i češnjak desetak minuta. Pojačati vatru, dodati rižu, kratko je prepržiti, dok ne postane staklasta, te je zaliti vinom. Miješati dok vino ne ispari, smanjiti vatru, posoliti te uz miješanje dodavati malo po malo vrućeg temeljca dok riža ne bude al dente, petnaestak minuta. Pečenu bundevu staviti u blender s malo soli, ružmarinom, muškatnim oraščićem, biljnim vrhnjem i malo vode. Blendati dok ne postane kremasto, a po potrebi dodati još vode i začina. Neposredno prije nego što je rižoto skuhan, dodati kremu od bundeve i prstohvat cimeta. Miješati dok se ne sjedini i poslužiti toplo s veganskim feta sirom.

Riža na mlijeku s pečenim grožđem

image

Riža na mlijeku s pečenim grožđem

PRIVATNA ARHIVA

130 g riže okruglog zrna, 500 ml punomasnog kokosovog mlijeka, žličica cimeta, žlica do dvije javorovog sirupa, prstohvat soli, sok 1 limete, 100 g crnog grožđa, sok pola limuna

  • Priprava

U maloj vatrostalnoj posudi pomiješati grožđe sa sokom od limuna i javorovim sirupom te sve zajedno staviti peći 20-ak minuta. Rižu kuhati u mlijeku s cimetom oko 25 minuta na srednjoj vatri. Povremeno pomiješati da se riža ne zalijepi za dno posude. Rižu poslužiti s pečenim grožđem te po želji preliti s još malo javorovog sirupa i ukrasiti svježim voćem.

Juha od bundeve

image

Juha od bundeve

PRIVATNA ARHIVA

1 srednja butternut tikva, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 2 cm đumbira, 1 - 2 žlice žute curry paste, 100 ml soka od naranče, povrtni temeljac (oko 500 ml), 1 konzerva kokosovog mlijeka, kokosovo ulje, sol, papar, čili, kim

  • Priprava

Oguliti tikvu i narezati je na kockice. Sitno narezati luk i češnjak, a đumbir naribati. Na ugrijanom ulju propirjati luk, malo posoliti, dodati kim po želji, đumbir i češnjak pa dodati kockice tikve. Pirjati nekoliko minuta pa dodati ostale sastojke i sve zaliti povrtnim temeljcem. Poklopiti i kuhati petnaestak minuta. Juhu izblendati dok se ne dobije željena tekstura, začiniti po ukusu te poslužiti uz začinsko bilje, prstohvat čilija i kokosovo mlijeko.

Linker
24. travanj 2024 14:42