U novom broju Gloria Delicija

Tisja Kljaković Braić: ‘Nekad sam obožavala božićni kič, sad preferiram minimalizam‘

Poznata splitska slikarica otkriva sve detalje blagdana - na dalmatinski način! Govori nam tko je zadužen za bakalar, tko za sarmu, a tko za slastice...

Godinu za nama Tisja Kljaković Braić će, pamtiti kao jednu od najuzbudljivijih. Jesenas joj je otvorena velika retrospektivna izložba, koja se može pogledati do 9. siječnja, uskoro će po njezinoj knjizi "U malu je uša đava" biti postavljena kazališna predstava, a prvi put za božićnim će stolom - uz nju, supruga i dvanaestogodišnju Issu - sjediti i jednogodišnja Nastja.

- Kako sam po pitanju spize vrlo tradicionalna, na Badnjak se kod nas uvijek jede bakalar. A kako je moj muž moderan muškarac, on ga kuha. Dakako, spravlja ga na dva načina, na crveno i na bijelo. Igorovom bakalaru raduje se cijelo susjedstvo jer on uvijek kuha goleme količine hrane. Ove godine ga je jedna naša susjeda preduhitrila te mu je već ljetos darovala bakalar koji smo sušili na našoj terasi. Tako je i nastala moja karikatura na kojoj žena kaže mužu da "njušne" je li sve u redu s bakalarom. Prije pandemije na Badnjak bi nam uvijek u goste došlo cijelo naše društvo. Sve bi ih ispod bora čekali darovi koje bih ja mjesecima pripremala. Volim taj čin darivanja, iako je uvijek riječ o sitnim znakovima pažnje. Primjerice, osobno se više radujem cvijetu amarilisu nego parfemu . priča nam Tisja sve o svojim planovima i obiteljskim ritualima.

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Čitajte i: Blagdanska idila u domu Ljupke Gojić Mikić: ‘Radujem se veselom, gužvovitom i bučnom Badnjaku‘

- Za božićni ručak većinom je zadužena moja mama, koja se strastveno posvetila kuhanju otkako je u mirovini. Ja za ove blagdane zapravo neću biti puno za štednjakom. Moj zadatak su jedino fritule i s guštom ih radim otkako sam otkrila recept s kojim je cijeli proces pripreme znatno brži. Moram priznati da ih svi hvale, a shvatila sam da je tajna u pogođenoj temperaturi ulja - dodala je ova poznata slikarica.

image
TISJA KLJAKOVIć BRAIć

Čitajte i: Kako izgleda Božić u ‘režiji‘ Saše Šekoranje: Dragi ljudi i napeta potraga za zlatnikom u maminoj piti

Dodala je, također, kako svi ukućani obožavaju i njene krempite te tortu s narančom.

- Kako mi roditelji žive na pet minuta od nas, još se nismo dogovorili kod koga ćemo organizirati božićni ručak. No, u svakom slučaju na jelovniku će biti mamina pašticada s njokima.

image
GLORIA DELICIJE

Što poznata Splićanka planira za doček Stare godine i koja je tajna savršenog bakalara otkrijte u novom broju Gloria Delicija, na kioscima u paketu s magazinom Gloria.

Linker
20. travanj 2024 07:42