Kuhinja

Tajne novog Masterchefa: Pobjednik omiljene emisije pripremio je posebne recepte za čitatelje Glorije

Iako je rodom iz Podravine, novi hrvatski MasterChef Ivan Temšić sreću je pronašao u Splitu, gdje je došao studirati građevinu i zaljubio se, a samo za Gloriju otkriva kako od jedne namirnice napraviti tri vrhunska jela.

Mnogo je primjera u kojima osoba zbog nedostatka podrške, hrabrosti i sreće radi posao koji ne voli i zbog toga je nesretna, a među takvima je mogao biti i Ivan Temšić (26). No, umjesto da ispunjava želje okoline i ide “linijom manjeg otpora”, odabrao je trnovitiji, ali sretniji put čiju je ispravnost sada dokazao i - titulom hrvatskog MasterChefa. Nesuđeni inženjer građevine je u finalu emisije Nove TV uspješnije pripremio jelovnik od pet degustacijskih sljedova, za što je imao dva sata, te pobijedio svoju sugrađanku, Splićanku Goranu Milaković. Dobio je nagradu od 200 tisuća kuna, ali ni novac ni prestižna titula nisu njegov krajnji cilj, već dodatna motivacija da se nastavi baviti poslom za koji je predodređen.

- Gastronomija je raznolika i subjektivna, neprestano se mijenja, razvija i nadograđuje pa smatram da je preda mnom još mnogo posla i cjeloživotnog učenja. MasterChef mi je velika odskočna daska, a svoj nastup sam doživio i kao razgovor za posao. Pokazivao sam sebe kroz svaki potez, tehniku i grešku. Na greškama se uči pa sam tako naučio da neke namirnice nikako nije dobro kombinirati, primjerice čokoladu i origano - smije se Ivan, koji je upravo zbog tog sljubljivanja dobio “jezikovu juhu” od tročlanog žirija u jednom od slatkih izazova.

image

Ivan je za čitatelje Glorije pripremio tri recepta.

SASA BURIC/CROPIX

Temša, kako ga zovu, smatra da su sitne greške kod drugih, a ne loše kuhanje, presudile što je baš on bio najbolji među ostalim vrhunskim amaterskim chefovima. Tijekom četveromjesečne borbe i odvojenosti od obitelji, djevojke i prijatelja bio je psihički jak, za razliku od nekih koji bi se u određenim trenucima slomili, i tek je pred kraj osjetio fizički umor. No, znao je u što ulazi (prijavili su ga prijatelji), u kuhinji se dobro osjeća (premda je dinamika rada u ugostiteljstvu žestoka) i zato svoju budućnost vidi u svijetu gastronomije.

Čitajte i: Gurmanski pozdrav godini: Uz novogodišnji meni popularnih voditeljica sigurno nitko neće ostati gladan

- Imam već nekih ponuda, ali čekam da se sve još malo slegne pa ću donijeti odluku. Vjerujem da ću ovo ljeto prvi put raditi u profesionalnoj kuhinji. Zasad u Hrvatskoj, a kroz neko vrijeme možda odem stažirati i nekamo u inozemstvo. Privlači me Italija i tamošnji koncept pripreme vrhunskih jela s malo namirnica, što je i moja kulinarska filozofija. Vodim se konceptom “zero waste”, a to znači da se trudim maksimalno iskoristiti svaku namirnicu i ništa ne baciti. Tako sam i u ovim jelima od lubina iskoristio baš sve - od glave do repa - te pokazao kako se s istom namirnicom mogu napraviti tri potpuno drugačija, a ukusna jela - kaže Ivan.

image

Ivan Temšić novi je hrvatski Masterchef.

SASA BURIC/CROPIX

Gastronomijom se intenzivnije počeo baviti prije tri godine jer je u kuhinji pronalazio mir, kreativnost i ambicioznost.

Najviše se educirao putem interneta i svakodnevno eksperimentirao, a nije odustajao ni nakon neuspjelih pokušaja, štoviše, postajao je čvršći i učio još više. Divi se mnogim domaćim i stranim chefovima, a posebno ga intrigiraju Amerikanac Thomas Keller, Talijan Massimo Bottura i Francuz Bruno Albouze. Kaže da nema omiljene namirnice, no voli se igrati pekarskim proizvodima, smatrajući da je ta grana kulinarstva zapostavljena.

- Ne kupujem ništa što mogu sam pripremiti. Radim domaću tjesteninu i focacciu te mijesim razne vrste kruha i peciva. Koristim domaći kiseli kvasac, bez aditiva, što je zdravije od masovne konfekcijske proizvodnje koja prevladava. Svakodnevno pripremam doručak, ručak i večeru jer jesti se mora, a život je prekratak da bi se jelo loše - ističe Ivan, u čijim specijalitetima uživa i njegova djevojka, Splićanka Gabriela Runjić (22). U vezi su tri godine, a zajedno i žive.

Njegovi roditelji Višnja i Zdravko, udomiteljica djece i odraslih i elektrotehničar, ostali su u Ladincu, a sestra Nikolina (33), pravnica, živi u Njemačkoj. Navijali su za njega, strepili i bili mu velika podrška (u početku su smatrali da kulinarstvo nije dovoljno sigurno i isplativo zanimanje), a Ivan je na poseban način ovjekovječio svoju ljubav prema obitelji. Među desetak tetovaža koje krase njegovo tijelo su i četiri petice na lijevoj podlaktici, jer je taj broj u datumima rođenja Ivana, njegove sestre i roditelja. Dao ju je napraviti prije sedam godina, a kako su sve tetovaže vezane uz drage ljude i značajne trenutke u životu Ivana Temšića, planira i neku vezanu uz kulinarstvo.

Rižoto od lubina

image

Rižoto od lubina

SASA BURIC/CROPIX

Sastojci

  • 80 g carnaroli riže,
  • riblja glava i kosti,
  • pola manjeg korijena celera,
  • jedna mrkva,
  • jedan luk,
  • jedan režanj češnjaka,
  • koža od lubina,
  • 50 ml bijelog vina,
  • 20 g maslaca,
  • maslinovo ulje,
  • sol o papar

Priprava

Od središnje riblje kosti i glave te malo luka, mrkve i celera izraditi temeljac. Iste sastojke dobro usitniti kako bi se što prije izvukli okusi. Prethodno odstranjenu kožu lubina jedan sat dehidrirati u pećnici na 100 stupnjeva. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk i režanj češnjaka. Maknuti ga. Dodati visokoškrobnu rižu (najbolje carnaroli). Deglazirati bijelim vinom te postupno dodavati temeljac uz neprestano miješanje. Kad je riža skoro kuhana (al dente), dodati hladni maslac. Rižoto posuti komadićima kože od lubina, nakon dehidracije kratko prženima u dubokom ulju.

Preostala dva jela od lubina po receptu novog hrvatskog masterchefa potražite u novom broju Glorije.

Uz novi broj Glorije koja je ovog tjedna na kioscima već u srijedu 5. siječnja, pronađite i Veliki godišnji horoskop.

image
GLORIA PRODUKCIJA

U Gloriji potražite i druge zanimljive teme:

NINA BADRIĆ ISKRENO PROGOVARA O BIVŠIM LJUBAVIMA:‘Ni sama ne mogu objasniti neke svoje odabire‘

SELMA BLAIR Nema predaje u borbi s multiplom sklerozom

INTERVJU SARA RAMIREZ Nova zvijezda 'Seks i grada' otkriva: Seksualno sam fluidna

VOJVODA OD YORKA Steže se obruč oko razvratnog princa Andrewa

PHILIPPINE LEROY-BEAULIEU Šefica iz 'Emily u Parizu' kao femme fatale u 50-ima

TATJANA SKOKO Poslovni uspjeh direktorice Microsofta

LJEPOTA, MODA I INTERIJERI Very peri boja kao nagovještaj novih vizija

PUTOVANJE Luka Grubišić: Mojih osam tjedana u Peruu

FELJTON Betty White: Odlazak u velikom stilu

Linker
16. travanj 2024 22:30