Jela koja jedemo "na žlicu" uvijek su dobrodošla bilo da su hladni ili ekstremno vrući dani kao sada. Još ako recept zahtijeva jako malo kuhanja nema bolje kombinacije. U potrazi za novim receptima i inspiracijama, nekad treba samo zaviriti u kuhinje drugih europskih zemalja u čijim se kuharicama može naći jednostavnih, a opet nama egzotičnih jela.
Jedno takvo je Tahini juha, odnosno juha od sezama, je grčkog porijekla. Tahini, odnosno pasta od sezama juhi daje egzotičan okus, a ako joj dodamo rezance, knedle ili krutone, ona postaje hranjiv obrok koji je iznimno brzo gotov. Ako kupite tahini pastu koja vam je za ovo jelo - neophodna - ostali sastojci su voda i začini, a po želji možete dodati rezance.
Ako vam njezina jednostavnost nije dovoljna da uvedete promjenu u svoj jelovnik, ne škodi napomenuti kako je sezam je iznimno zdrava namirnica koju mnogi nepravedno zapostavljaju koristeći njegove sjemenke smo za ukras na kiflicama i pecivima. Sastojak sezamol ima blagotvoran učinak na niz tegoba od sprečavanja razvoja dijabetesa, zdravlje probavnog i krvožilnog sustava. Kako biste u što većoj mjeri uveli ovu namirnicu u jelovnik, možete probati s ovom jednostavnom, a prefinom juhom.
Sastojci (za 7 porcija)
- 1,5 l vode
- 80 grama tahinija
- 2 žlice limunovog soka
- Papar
- Himalajska sol
- Domaći ili kupovni začin od bilja
- Začini po vašem odabiru (kopar, peršin, kurkuma itd.)
- Po želji: rezanci, smjesa za knedle...
Priprava
U kipuću vodu dodajte začin od bilja, sol, papar i ostale začine te rezance/knedle. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta. Nakon toga umiješajte tahini, limunov sok i nastavite kuhati na laganoj vatri još pet minuta.