Kuhinja

Svjetska prvakinja u džudu majstorica je pravljena zdravih varijanti slastica na poseban način

Za postizanje dobrih rezultata aktualna svjetska prvakinja u džudu Barbara Matić pazi što jede - osim što joj se jelovnik sastoji od proteinskih namirnica, izbacila je bijeli šećer pa kolače priprema na drukčiji način.

Kako bi mogla izdržati dva treninga dnevno i zahtjevna natjecanja tijekom cijele godine Splićanka Barbara Matić (26), aktualna svjetska prvakinja u džudu, ima poseban režim prehrane. Većina njezinih obroka sadrži puno proteina, a u potpunosti je iz prehrane izbacila bijeli šećer.

Ova inženjerka elektrotehnike, koja uz treninge učenicima daje instrukcije iz matematike i fizike, jede četiri puta dnevno, a dan joj započinje proteinskim doručkom s tvrdo kuhanim jajima, tunjevinom, purećom šunkom, zrnatim sirom i kriškom kruha. Za međuobrok obavezno pojede neku voćku ili proteinsku čokoladicu, a na ručak odlazi kod roditelja.

S obzirom na to da Barbara živi s dečkom Franom, vrijeme ručka ponekad je jedini dio dana kad se može podružiti s roditeljima, mamom Marijom i ocem Borisom. A kad im se pridruži i dvije godine mlađa sestra Brigita, studentica strojarstva i bivša profesionalna džudašica, počinje prava gozba.

Uz obavezno mesno jelo od piletine, puretine ili govedine, Barbari je bitno i da unosi u organizam cjelovite ugljikohidrate, koje dobija iz kuhanog povrća, riže i prosa.

- Mama točno zna raspored mojih natjecanja i treninga, pa na sve pazi. Prava je domaćica, a kuha savršeno. Uz to među rijetkima na splitskim Pujankama ima vrt o kojem brine, jer je to oduvijek njezina strast. A ondje zaista ima svega - od brokule, špinata, rajčice, krumpira, blitve... - priča Barbara koja je od mame učila kuhati.

Čitajte i: Korisni savjeti i zdravi receti! Nutricionistica Martina Linarić ima kulinarsku emisiju i odličan recept za ukusan obrok

S obzirom na to da je još kao djevojčica bila sklona debljanju najveći joj je izazov, kaže, paziti da dan prije natjecanja na vaganju ima do 70 kilograma. Kako joj je to s vremenom postajalo sve teže prije dvije godine je u potpunosti iz prehrane izbacila pekarske proizvode.

Najviše ih je jela za vrijeme studija kada joj je najpraktičniji bio odlazak u pekaru između predavanja, po burek ili pizzu. Danas, pak, sama radi zdravije varijante pizze s tijestom od pirovog brašna ili cvjetače. Odlično priprema slastice, a već svi prijatelji znaju za njezin poznati banana kruh i brownie s narančom i kakaom u koji umjesto brašna stavlja crveni grah.

- Te su mi slastice jako bitne za svakodnevni unos složenijih šećera i ugljikohidrata jer s tim zaista moram biti oprezna. Oni mi daju energiju tijekom cijelog dana, nisu samo podizač u trenutku nakon kojeg naglo pada šećer. Koliko god volim mliječnu čokoladu, moram ju izbjegavati, osim u posebnim prilikama - kaže Barbara koja umjesto čokolade pojede neko voće, a s obzirom na sezonu, trenutačno su joj omiljene mandarine.

Čitajte i: Jesen je kao stvorena za slasnu pitu od bundeve! Evo kako je jednostavno napraviti po receptu poznate slastičarke

Idealne namirnice za sportaše

jaja - kao dobar izvor proteina, a u principu vrlo jednostavno jelo za napraviti, svaki bi ih sportaš trebao svakodnevno jesti

čokolada - vrlo je bitna za podizanje energije i šećera u krvi, ali potrebno je paziti da se radi o zdravijim varijantama čokolade, onima s 80 posto kakaa i više

voda - s obzirom na to da je u borilačkim sportovima bitno održavati kilažu, što je ponekad vrlo teško, pa je konzumacija vode veoma važna jer nas i pročisti od toksina

smoothieji - u nedostatku vremena za unosom proteina često je dobra zamjena protein u prahu, u smoothieju s bananom i maslacem od kikirikija

međuobrok - najmanje jedan u danu, najpraktičnije je sa sobom na trening ponijeti voće ili proteinsku pločicu


Banana kruh

image
Shutterstock

Sastojci:

  • 3 banane
  • 1 jaje
  • 2 žlice kokosovog maslaca
  • 80 g usitnjenih zobenih pahuljica
  • 60 g whey proteina s okusom vanilije
  • 2 žličice stevije
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • malo badema i oraha po želji


Priprava:

Prvo zgnječiti banane, zatim dodati jaje i kokosov maslac te promiješati. U to dodati suhe sastojke i promiješati ručno, ne mikserom. Kad smjesa postane dovoljno kompaktna izliti je u duguljasti kalup za kruh prethodno obložen papirom za pečenje. Po želji grubo nasjeckati bademe i orahe te ih posuti po kruhu. Staviti peći 15 do 20 minuta u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, zatim smanjiti na 170 i peći još dvadesetak minuta. Čačkalicom provjeriti je li kruh pečen.

Linker
20. travanj 2024 08:33