niz blagodati

Superhrana modernog doba! Zašto biste čaj od đumbira trebali napraviti još danas?

Na popisu najzdravijih začina na planeti, zasluženo mjesto zauzima đumbir - cvjetnica iz jugoistočne Azije i superhrana modernog doba! Korijen biljke obično se koristi kao začin, a može se koristiti svježi, sušeni, u prahu ili u obliku ulja, soka ili čaja. Ponekad se dodaje kao začin prerađenoj hrani i sastojak u kozmetici.

Neke od brojnih blagodati đumbira su ublažavanje simptoma "uzrujanog želuca", mučnine i zatvora. Osim toga, đumbir ima protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva, a može pružiti i olakšanje od glavobolje, prehlade i boli izazvane upalama. Iako su nuspojave kod pijenja čaja od đumbira rijetke, uvijek je dobro posavjetovati se s liječnikom, posebice ako patite od nekih kroničnih bolesti.

Čaj od đumbira pikantno je piće koje se može prilagoditi ukusu dodavanjem više đumbira ili puštanjem da duže odstoji. Recept koji donosimo dodatno poboljšava ukus čaja sokom limete i zaslađuje ga medom. Može se konzumirati u toplom ili hladnom obliku - učinak je jednak!

image
Đumbir ublažava simptoma upale.
PEXELS


Sastojci potrebni za pripremu

  • 2 žlice naribanog svježeg korijena đumbira
  • 4 šalice vode
  • 1 žlica svježeg soka limete (sok od 1/2 limete), po želji
  • 1 do 2 žlice meda, po ukusu


Priprema

  • Ogulite i naribajte đumbir.
  • U lonac od 1/4 litre dodajte vodu i đumbir i pustite da prokuha najmanje 10 minuta. Za jači i čaj intenzivnijeg okusa pustite da proključa 20 minuta ili više.
  • Maknite čaj s vatre, procijedite i dodajte sok limete i med po ukusu. Uživajte u čaju od đumbira!
image
PEXELS

Savjeti

Za količinu čaja koji ćete konzumirati tijekom cijelog tjedna udvostručite sastojke navedene u receptu. Čaj čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Pijte ga hladnog ili zagrijte po jednu šalicu u roku od tjedan dana za najsvježiji okus.

Varijacije recepta po želji

Umjesto medom, čaj možete zasladiti agavom. Uživati, dakako, možete i u nezaslađenom čaju, ovisno o vašem ukusu.

Umjesto limete, u recept možete uvesti limunov sok - svježe je najbolje! Oba agruma savršen su par okusu đumbira i čaju daju dašak vitamina C.

Linker
19. travanj 2024 23:35