Osmislio Jamie Oliver

Sretan Međunarodni dan slanine svima koji slave! Ovaj burger sa špekom i sirom uljepšat će vam cijelu jesen

Burger sa slaninom i rastopljenim sirom Jamieja Olivera - za koji donosimo recept - uljepšat će vam subotu, vikend i ostatak brzo pristigle jeseni.

Jedan od omiljenih kuhara, ne samo u Britaniji nego i u svijetu, Jamie Oliver, otkrio je da je u subotu 4. rujna Međunarodni dan slanine i tim je povodom na svojim kanalima podijelio neodoljiv recept za sve one koji taj dan žele dostojno proslaviti.

Burger sa slaninom i rastopljenim sirom Jamieja Olivera uljepšat će vam subotu, vikend i ostatak jeseni koja dolazi.

Burger sa slaninom i rastopljenim sirom

Sastojci (za jednu osobu)

  • 3 šampinjona
  • 125 g kvalitetnog komada govedine, fino mljevenog
  • 2 kriške kvalitetne dimljene mesnate slanine ili pancete
  • 1 mekano pecivo
  • 2 vrhom pune čajne žličice kiselog vrhnja
  • 1 kiseli krastavac
  • 25 g Cheddar sira
  • 1 čajna žličica Worcestershire umaka

Priprema

Odsijecite stapke i bazu gljiva, u receptu koristimo samo klobuk pa višak spremite za neko drugo jelo. Na ugrijanu tavu s dnom koje se ne lijepi stavite gljive, položite ih na odrezanu. Pecite ih na velikoj vrućini pet minuta dok obrađujete i miješate mljeveno meso rukama. Podijelite meso u dvije jednake kugle, svaku razvaljajte na debljinu od pola centimetra. Zatim ispod svakog stavite traku slanine.

Preokrenite gljive i položite ih uz rub, a na ostatak tave stavite burgere (slanina neka bude na tavi). Začinite prstohvatom soli i crnog papra. Pržite ih brzo i žestoko dvije minute, pritišćite burgere lopaticom, slanina bi trebala postati hrskava. Preokrenite burgere te ih pecite još minutu na drugoj strani. Gljive tada položite na vrh burgera. Prepolovite pecivo i na brzinu ga marinirajte, tj. prepecite na tavi - kako bi kruh upio sve arome. Maknite pecivo i položite ga na tanjur u kojem ćete servirati jelo. Na gornji dio namažite po žličicu kiselog vrhnja, na to servirajte burgere s gljivama. Povrh svega stavite listiće kiselog krastavca.

Maknite tavu s vatre i u najčišći dio naribajte izdašnu količinu sira, polijte ga Worcestershire umakom, nagnite tavu i žustro miješajte 30 sekundi dok ne dobijete povezanu, rastopljenu masu. Prelijte umak od rastopljenog sira po burgerima, poklopite sve gornjim dijelom peciva i - navalite!

Čitajte i:

Ručak za cijeli tjedan: Uživajte u savršenim i laganim ljetnim jelima po receptima zagrebačkih chefova

Burger majstori iz cijele Hrvatske okupit će se u Zagrebu: Najsočniji street food festival ima novu lokaciju

Linker
25. travanj 2024 17:03