ZDRAVO I FINO

Smoothie za dobro jutro: Vlasnik omiljenog bistroa otkriva recepte za najfiniji doručak!

Nema ljepšeg načina da se započne dan nego uz čašu punu vitamina, smatra Zlatko Štefanec, vlasnik bara Smoothiekaša, čiji su napici od voća i povrća pravi hit.

Mnoge ljude pandemija je gurnula u neku vrstu životne promjene i nisu sve bile loše. Nakon niza godina koje je proveo radeći kao barmen u Hrvatskoj i inozemstvu, Zlatko Štefanac upravo je u jeku borbe s koronavirusom odlučio pokrenuti vlastiti biznis - otvoriti bistro.

Smoothie, Rice & Juice bar Smoothiekaša u zagrebačkoj Kačićevoj ulici u kratkom je roku postao omiljena adresa ljubitelja zdrave hrane, koji više ne mogu zamisliti dan bez juhica, biljnih napitaka i veganskih zalogaja koje Zlatko sam spravlja. Sve namirnice dolaze mu s OPG-ova diljem Hrvatske.

image

Vlasnik bistroa Smoothiekaša, Zlatko Štefanec

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Čitajte i: Nova zelena oaza zdrave hrane na Zrinjevcu osvaja jelovnikom i interijerom

Batati mu tako stižu s imanja u Pakracu, dok brokulu i cvjetaču nabavlja od gospođe iz Zadra, koja još u vrtu ubire plodove sjemenja koje je u njezinoj obitelji već 150 godina.

“Radim isključivo s domaćim OPG-ovima jer smatram da se mali biznisi trebaju međusobno podržavati”, kaže Zlatko za Gloriju IN. Meni se mijenja na dnevnoj bazi i ovisi o tome koje mu svježe namirnice dođu to jutro, a njegova je ‘politika’ da se ništa ne treba bacati, pa tako od pulpe koja mu ostane od cijeđenja sokova radi kolačiće.

Najpopularnije jelo u bistrou Smoothiekaša ono je koje mnoge vraća u prošlost - riža na mlijeku. Ideju za moderniziranu verziju ultimativne ‘comfort food’ slastice Zlatko je dobio od majke, koja je u njegovom djetinjstvu od riže stvarala mala gastro čuda.

Čitajte i: Najbolji na svijetu stižu u Hrvatsku: Chefovi s Michelinovim zvjezdicama ovog proljeća u Rovinju

image

Zlatko Štefanec s nama je podijelio recepte za najfinije smoothieje

MARKO MISCEVIC/CROPIX

On je pak spravlja na kokosovom mlijeku i začinjava raznim ukusnim dodacima poput svježeg voća, Plazma i Oreo keksa te Linolade. Osim menija, Zlatko je sam osmislio i izgled interijera te izradio namještaj, dok je njegov sin Leon napravio logotip, cjenike, flajere i ostale promotivne materijale. Iznimno je ponosan što su mnogi stanovnici kvarta, koji su se donedavno hranili po pekarnicama, prešli na ‘zdravu stranu’ i postali njegove stalne mušterije.

Shrek

Sastojci za jednu osobu

  • lišće 1 celera
  • 30 g lišća špinata
  • 1,5 dl iscijeđenog soka naranče
  • 1,5 dl iscijeđenog soka jabuke
image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Priprema: Sve sastojke izblendati i preliti u visoku čašu.


Yellow rabbit

Sastojci za jednu osobu

  • 30 g cikle
  • 30 g mrkve
  • 2,5 dl iscijeđenog soka jabuke
  • 0,03 dl iscijeđenog soka limuna
  • komadić đumbira
image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Priprema: Ciklu, đumbir i mrkvu iscijediti u sokovniku ili izblendati pa dodati sok limuna i jabuke te preliti u visoku čašu.


Three kings

Sastojci za jednu osobu

  • 30 g ananasa
  • 1,5 dl iscijeđenog soka naranče
  • 1,5 dl iscijeđenog soka jabuke
image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Priprema: Ananas iscijediti u sokovniku ili izblendati. Dodati sok naranče i jabuke i preliti u visoku čašu.

Linker
22. travanj 2024 20:17