Recept

Slavonski dirigent gradi karijeru u Njemačkoj, ali obožava domaće specijalitete: Zaljubljen u glazbu - i knedle

Iako voli i meksička, indijska i japanska jela, dirigentu Darijanu Iveziću, pred kojim je već treća sezona u minhenskom kazalištu Gärtnerplatz, najdraži su okusi i mirisi iz njegove rodne Slavonije.

Ljubav prema glazbi dirigent Darijan Ivezić (30) otkrio je još u rodnoj Novskoj, gdje je završio Glazbenu školu, a diploma iz dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i uspješna karijera samo su potvrdili njegov talent. Pred njim je treća sezona u minhenskom gradskom kazalištu Gärtnerplatz, no izuzetno je aktivan i na hrvatskoj glazbenoj sceni. Prije povratka u Bavarsku, svoju ljetnu turneju po domovini završit će koncertima u crkvi na zagrebačkom Jordanovcu te u crkvi svete Eufemije u Rovinju - oba puta dirigirat će Mozartov “Rekvijem” u izvedbi studentskog zbora uz četiri sjajna mlada solista. I koliko god mu je glazba na prvom mjestu, vrlo rado razgovor skrene i na hranu jer ipak je rođeni - Slavonac.

- Kao klinac nisam baš bio od jela, ali to se, naravno, s godinama promijenilo. Pogotovo otkad živim u Münchenu, gdje se jede obilato i kalorično. Pri kraju svake sezone moram se boriti s viškom kilograma jer ne mogu odoljeti perecima, raznim vrstama knedla, krumpiru na sto načina, bečkom odresku, ali i gaziranom soku od jabuka i, naravno, pivu - smije se mladi maestro, koji je s godinama i sam naučio kuhati. Na to ga je natjerao studentski život u Zagrebu, ali i samački u Münchenu. Tvrdi da je stekao pristojnu razinu kulinarskog znanja koje u svakom slučaju zadovoljava njegove prijatelje.

image
Darijan Ivezić
IVANA NOBILO/CROPIX

- Od najmanjih nogu sam se motao po kuhinji i vrlo rano sam naučio osnovne stvari, no otkad živim u Münchenu i od izbijanja pandemije bitno sam poboljšao neke standardne recepte i dao im svoju notu. I dalje se držim provjerenih, bazičnih jela, ali iskreno guštam u kuhinji, i to me opušta i veseli. Najbolje pripremam specijalitete iz rodnoga kraja, prije svega gulaš, koji bih mogao jesti danima. Naime, jako volim jela na žlicu, poput finih domaćih juha i variva. Dobro radim i knedle sa šljivama, moju najdražu slasticu iz djetinjstva, koja nam je ostala u naslijeđe od Austro-Ugarske Monarhije, a prijatelji kažu da vole moje burgere i tjesteninu na razne načine - govori simpatični Darijan Ivezić i dodaje da se veseli prvim plodovima voćnjaka koji je njegov otac nedavno zasadio u Novskoj. Naime, najdraža sjećanja iz djetinjstva vezana su uz povratke iz škole kad bi se s prijateljima gostio svježim plodovima što su se nudili na stablima uz cestu. A od međunarodne kuhinje preferira indijsku jer, kako kaže, jaki začini mu kao pravom Slavoncu uvijek izmame osmijeh na lice.

Čitajte i: Sočni aduti s Kvarnera: Chef Matija Pavlic ima savršen recept za sve koji vole ribu na tanjuru

- Volim i meksičku, i tajlandsku i japansku kuhinju, najviše sushi, no ljuta indijska jela melem su za moje nepce. Zato u mojoj kuhinji ima raznih vrsta sušenih papričica i domaće mljevene paprike, papra u prahu i zrnu, pa češnjaka u prahu, zlu ne trebalo, i sve što je potrebno da pripremim jelo po svojem ukusu.

image
Knedle sa šljivama
IVANA NOBILO/CROPIX

Knedle sa šljivama

Sastojci za 4 osobe

  • 1,2 kg krumpira,
  • 2 žlice ulja, sol,
  • 2 jaja,
  • 300 g glatkog brašna,
  • 0,5 kg šljiva,
  • 180 g krušnih mrvica,
  • ulje,
  • cimet,
  • šećer

Priprava

Krumpire skuhati u kori, oguliti i ispasirati. Ostaviti da se ohlade. Potom dodati jaja, sol i ulje i dobro promiješati. Uz miješanje polako dodavati brašno. Smjesa mora biti malo ljepljiva. Potom očistiti šljive od koštica, svaku zamotati u tijesto i oblikovati knedlu. Šljive se mogu i malo pošećeriti. Knedle kuhati u kipućoj slanoj vodi. Gotove su kad isplivaju na površinu. Krušne mrvice kratko prepržiti na ulju pa dodati knedle dok se ne oblože mrvicama. Servirati i po želji dodati šećer i cimet.

Linker
21. travanj 2024 11:16