Uskrsne slastice poznatih

Slatki pozdrav s Kvarnera! Marko Tolja otkrio nam tajnu neodoljive torte od jagoda

Creska janjetina, šunka u kruhu i mamina sočna torta blagdanski su favoriti u obitelji Marka Tolje. Uoči Uskrsa, Gloriji je Tolja otkrio kakvi su običaji u njegovoj obitelji.

- Kod mojih u Rijeci za uskrsni ručak najčešće se priprema janjetina koju kao klinac nisam baš volio, ali sada je obožavam, posebno cresku, koju najčešće nabavljamo. U obitelji supruge Ane obavezna je pak šunka premazana senfom u kruhu pa smo u našoj maloj obitelji nekako spojili obje tradicije, otkriva riječki pjevač i kantautor Marko Tolja (36), kojem je od uskrsnog ručka ipak draži tradicionalni doručak.

- Od slastica za Uskrs radimo neke jednostavne varijante, ništa preslatko i od čega ti dva griza trebaju da se najedeš, jer ne volim čokoladne "bombe" ni kolače s puno oraha. Kako sam ljetno dijete, mama mi je za rođendan uvijek radila svoju hladnu tortu od jagoda koja mi je i dalje favorit, a možda me dočeka i za Uskrs - govori Marko.

Čitajte i: Vrijeme za obitelj! Doris Pinčić otkriva nam kako s roditeljima i djecom provodi najljepše dane

Čitajte i: Slavlje u domu Monike Sablić! Uskrsnja čarolija u domu poznatih splitskih supružnika počinje ranije

U djetinjstvu je Marko maštao kako će jednog dana postati kuhar, čak je htio upisati kuharsku školu, ali mama mu to nije dopustila pa mu je kuhanje postalo omiljeni hobi.

- Kuham svaki dan i stvarno puno toga znam pripremiti, a posebno volim sve što ima veze s morem, kao i tjesteninu na sve moguće načine jer imam i talijanske krvi, a "poznat" sam po svom rižotu sa škampima, biftecima te odličnom woku. Mediteranska kuhinja je kao stvorena za mene, a u posljednje vrijeme dobar sam i u kineskoj. Sve tajne kulinarstva naučio sam od mame Koraljke i sve pripremam prema njezinim receptima, s nekom vlastitom improvizacijom.

Ponekad bih isprobao recepte s interneta, ali mi jela nisu dobro ispala. Naš sin Maro totalno je na mene što se tiče ljubavi prema tjestenini, ali jede sve, nemamo baš nikakvih problema s njim oko hrane. Uživa i u ćevapima, a s obzirom na to da je nedavno napunio dvije godine i da je pola svog malog života proveo u lockdownu, sinonim za ćevape mu je "barba na motoru" jer smo ih jednom prilikom naručili dostavom.

image
ISTOCKPHOTO

Hladna torta od jagoda

Podloga:

  • 20 dag keksa
  • 10 dag maslaca

Krema:

  • 2 jaja
  • 8 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 25 dag svježeg sira
  • 20 dag kremastog sira po izboru
  • 3 lista želatine, malo vode

Priprava:

Kekse izmrviti i pomiješati s maslacem u kompaktnu smjesu pa je utisnuti na dno kalupa za torte i ostaviti u frižideru. Želatinu ostaviti u malo hladne vode da nabubri. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i istući u čvrst snijeg. Žumanjke izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom te dodati sir i kremasti sir. Želatinu otopiti u dvije žlice vode i dodati u kremu. Jagode narezati na sitnije komade i dodati kremi. Na kraju umiješati snijeg. Kremu uliti u kalup na podlogu od keksa i maslaca te ostaviti u frižideru do posluživanja. Dekorirati je po želji tučenim slatkim vrhnjem, pekmezom od jagoda ili želeom od jagoda.

Linker
18. travanj 2024 18:33