Gastro

Slasne čarolije iz Hogwartsa: Harry Potter kuharica donosi genijalne recepte - otkrivamo najpopularniji

Prva službena Harry Potter kuharica sadrži više od 40 recepata nadahnutih filmovima o malom čarobnjaku, u kojima su za pojedine sastojke navedene i njihove vegetarijanske, veganske i bezglutenske zamjene.

Nadahnuta filmovima o malom čarobnjaku koji je osvojio cijeli svijet, “Službena Harry Potter kuharica - Slane i slatke čarolije” sadrži više od 40 recepata - za browniese u obliku kotla za pripremu čarobnjačkih napitaka, hrenovke u tijestu koje izgledaju kao šešir profesorice McGonagall, pitu u obliku grba Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts, čarobne štapiće od kruha, Dumbledoreove buhtle s limunom...

Namijenjena je djeci, a stupanj težine svakog recepta označen je brojem “munja” - s dodatnim savjetima kako olakšati njihovu pripremu i s upozorenjem malim chefovima da potraže roditeljsku pomoć kako se ne bi ozlijedili kad nešto treba rezati oštrim nožem ili vaditi iz vruće pećnice.

image

Harry Potter kuharica

PROMO

Za one koji izbjegavaju meso ili ne podnose gluten u knjizi su navedene i vegetarijanske, veganske i bezglutenske zamjene za pojedine sastojke. Svi su recepti praćeni ilustracijama, a tu su i šablone koje se mogu precrtati i izrezati pa se tako puno lakše može, na primjer, sagraditi dvorac Hogwarts od keksa s đumbirom ili mačevi Gryffindora.

Kuharica je idealna za dječje rođendane, pripremu gozbi za prijatelje ili jednostavno kako biste se podsjetili na rado gledane filmove, njihove likove i raskošne bankete u Velikoj dvorani sa stolovima pretrpanim najrazličitijim jelima.

image

Pita 'Grb Hogwartsa' s promocije knjige u Hrvatskom
državnom arhivu.

PROMO

Čitajte i: Veganka Marie ima tri savršena jesenska recepta: Juha će vas ‘utopliti‘, riža s grožđem ‘zasladiti‘, a ona sa začinima zasititi

Recepte je osmislila Joanna Farrow, engleska chefica s tridesetogodišnjim iskustvom, autorica više od deset knjiga, među ostalim i kuharice s receptima nadahnutim televizijskim serijalom “Doctor Who”, a ono po čemu se njezina nova kuharica izdvaja od sličnih, ranije objavljenih, jest da je jedina službena - odobrila ju je i J. K. Rowling, autorica romana o malom čarobnjaku. Kod nas je knjigu objavilo Lumen izdavaštvo, kao jedan od dvadeset nakladnika diljem svijeta.

Čarobnjački šeširi

SASTOJCI

  • 450 g lisnatog tijesta
  • 10 tankih kobasica ili hrenovki
  • 1 veliko jaje
  • mljeveni kumin ili korijander za posipanje

MUDAR SAVJET

Umjesto kumina ili korijandera možete uzeti neke druge začine, na primjer mljevenu papriku, čili, curry, marokansku mješavinu ili zatar.

image

Čarobnjački šeširi

PROMO

PRIPREMA

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Dva lima obložite papirom za pečenje. 2. Lisnato tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj plohi kako biste dobili pravokutnik od 46 x 33 cm. Prerežite ga popola po dužini. Iz svake polovice izrežite duge zašiljene trokute kojima širi kraj ima 10 cm, a dužina do šiljka iznosi 23 cm. Umućenim jajetom premažite širi kraj svakog trokuta.

2. Lisnato tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj plohi kako biste dobili pravokutnik od 46 x 33 cm. Prerežite ga popola po dužini. Iz svake polovice izrežite duge zašiljene trokute kojima širi kraj ima 10 cm, a dužina do šiljka iznosi 23 cm. Umućenim jajetom premažite širi kraj svakog trokuta.

3. Ako kobasice ili hrenovke imaju deblju kožicu, odrežite ju škarama za hranu da ne bi izgubile oblik. Na širi kraj svakog trokuta stavite po jednu kobasicu ili hrenovku. Oko nje prebacite lisnato tijesto tako da je u njemu skrivena i da joj vire samo krajevi. Čvrsto pritisnite izvaljano tijesto uz osnovu od tijesta kako se ne bi raspalo.

4. Prenesite šešire na lim tako da između njih ostavite malen razmak. Utisnite dva nabora u svaki šešir i savijte vrh na jednu stranu da bolje izgledaju.

5. Tijesto izdašno premažite umućenim jajetom i pospite malo kumina ili korijandera te malo posolite. Pecite 25 minuta da se lisnato tijesto lijepo digne i dobije zlatnu boju. Poslužite toplo ili hladno.

Linker
19. travanj 2024 10:22