Još nije kasno

Sedam namirnica koje bude libido, a neke od njih, nažalost, sigurno još niste probali

Možda je u ovim gastro užicima odgovor zašto plemstvo živi tako dugo, zašto nije neobično da imaju puno djece, a i zašto su generacijama uzbuđenje tražili i izvan kraljevske postelje...

Sve što je fino, nije zdravo, uzrečica je koju smo toliko puta čuli da se nametnula kao prehrambeni must follow. Utjecala je na stvaranje mita kako je, eto, čips od kelja bolji izbor od hlapa, kamenica ili pak fuža s raskošno naribanim bijelim tartufom. Nemamo ništa protiv čipsa od kelja ali budimo realni, nabrojane divote neusporedivo su ukusnije. Naprosto je gastronomski neoprostivo okrenuti glavu na drugu stranu i ne pogostiti se tim božanstvenim jelima u kojima ionako ne guštamo svaki dan. Uostalom, istraživanje britanske nutricionistice i spisateljice Petronelle Ravenshear potvrđuje ono u što već dugo sumnjamo i što slutimo: grješni zalogaji su dobri! Ugađanje osjetilnim pupoljcima je dobro jer nas čini sretnima, a sreća je osnovni preduvjet mentalnog i tjelesnog zdravlja!

Jedimo, uživajmo i budimo sretni - novi je postpandemijski trend koji definitivno vrijedi slijediti.

Mnogi bi se iznenadili, no Petronella Ravenshear, slavna britanska nutricionistica i stalna suradnica Kraljevskog društva za medicinu koja piše za američko izdanje Voguea te za magazine The Times, Men's Health i Tatler, tvrdi da su donedavno grješni zalogaji jako dobri za zdravlje, u doslovnom smislu. Možda je upravo u ovim gastro užicima odgovor zašto plemstvo živi tako dugo, zašto nije neobično da imaju puno djece, a i zašto su generacijama uzbuđenje tražili i izvan kraljevske postelje...

A sad, upoznajmo se s grešnim božanstvima.

Kavijar

Krenimo redom, od blistavih, delikatnih, božanstvenih zrna kavijara čija se hranjiva svojstva u posljednje vrijeme više cijene u kozmetici nego za stolom. Zašto? Zbog fame da kavijar deblja. U redu, jedemo li ga s blinima, palačinkama od heljdinog brašna prženim u dubokom ulju i prst debelim premazom kiselog vrhnja - deblja već i sam pogled na to! S druge strane, jedemo li ga po malo, s guštom, bez dodataka, znajte da zrna ikre jesetre sadrže čak 18 posto Omega 3 masnoća, piše Tatler.

Jedući kavijar čuvamo svoj krvožilni sustav s tim da ta delicija ima i značajna protuupalna svojstva. Samo 25 grama kavijara zadovoljit će polovicu dnevne potrebe za proteinima, što znači da se njime možemo gostiti na dijeti bogatoj proteinima. Također, za kavijar svi znamo jer je jedan od najpoznatijih afrodizijaka koji postoji.

image

Hrana je moćan afrodizijak

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Pogrešna uvjerenja o zdravoj hrani: Poznati znanstveni novinar raskrinkao mitove u koje vjerujemo

Čokolada

Čokolada je sljedeća namirnica koju treba ukloniti s popisa zabranjenih gušta. Njezina senzualna, svilena tekstura budi seksualnu želju, a seks je, kao što znamo, jako dobar za zdravlje. Osim toga, čokolada je dragocjen izvor antioksidansa, smanjuje rizik od srčanih bolesti i snižava razinu hormona stresa, kortizola. No, to vrijedi samo za gorke "čokse" sa 70 ili više posto kakaa. Ako ste se pitali zašto je toliko volimo, evo odgovora: sadrži dva dragocjena sastojka: esencijalnu aminokiselinu triptofan, važan sastojak serotonina, hormona sreće, te feniletilamin, stimulans koji se oslobađa u mozgu kada se zaljubimo.


Bijeli tartufi

S tamnim kockicama čokolade sjajno se slaže bijeli tartuf. Ako vam je tako draže, fantastičan je nariban na tjesteninu s nekoliko kapi maslinovog ulja. Pritom ne štedite na dragocjenim gljivama: tartufi, naime, imaju antitumorska, antioksidativna, antimikrobna, protuupalna svojstva i uz sve to štite jetru. Te super gljive su prepune antioksidansa te minerala fosfora, bakra, mangana, selena i cinka. Potonji je ključan za "bildanje" imuniteta, stoga se isplati uložiti u gurmansku imunoterapiju tartufima. A također je, kako znamo, dobar i za muški libido, pa ne štedite.

image

Možda uz ove namirnice otkrijete usnule strasti

DEPOSITPHOTOS

Wagyu govedina

Sljedeća "dekadentna" namirnica s ljekovitim svojstvima je najukusnije crveno meso na svijetu: japanska Wagyu govedina. Prošarana je intramuskularnom masnoćom poput talijanskog mramora, doslovce se topi u ustima, a sadrži veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina nego kod običnih goveda. Podijelite li obrok na dvoje, izmjenjujući zalogaje, sasvim je sigurno gdje će to završiti...


Rakovi i kamenice

Na popis "dekadentnih" namirnica dodajte rakove, posebno jastog i hlap. Prati ih loš glas jer sadrže kolesterol, no manje je poznato da se u njima krije i kolin, prijeko potrebna tvar za zdravlje mozga koja čini čuda u liječenju masne jetre. I kamenice su se našle na popisu zabranjenih užitaka jer se smatra da debljaju. Nije točno: imaju vrlo malo kalorija i ugljikohidrata, no obiluju proteinima: šest srednje velikih kamenica sadrži manje od 50 kalorija i čak 12 grama proteina po školjki. Savršen su zalogajčić za foodieje koji brinu o svom zdravlju. Budući da sadrže mnogo cinka, dokazan su afrodizijak: cink pomaže osnažiti seksualnu želju, a nezamjenjiv je pri sintezi hormona testosterona.

Čitajte i: Ove četiri namirnice produljuju život i za 13 godina, ali jednu svi trebamo izbjegavati

image

Kapljica s balončićima najbolja je u dvoje

SHUTTERSTOCK

Šafran

U orijentalnim kuhinjama šafran, najskuplji začin na svijetu, također se smatra čudotvornim po pitanju seksa. Stoga dobro razmislite isplati li se štedjeti na šafranu tijekom kuhanja? Liječi erektilnu disfunkciju i dakako, smatra se prirodnim antidepresivom.


Šampanjac

A kad smo već kod gurmanskog pristupa liječenju problema ispod plahte, te tjeskobe i depresije, nema toga što ne može popraviti čaša šampanjca. Simbol je užitka, luksuza koji si možemo priuštiti, iskri kroz staklo poput dragulja. Svojim malenim perlama koje se polako oslobađaju prema površini kao da nam poručuje: La vita è bella! Uživajmo, volimo i fino jedimo, ljepota življenja je mozaik sastavljen od malih, zdravih gušta.

Linker
23. travanj 2024 10:26