Heroji!

S Banovine u Kopenhagen: Najpoznatiji restoran na svijetu odao veliko priznanje našim vrijednim chefovima

Najbolji restoran na svijetu, Noma, Renea Redžepija, pozvao je da se prijave heroji pandemije, Udruga Chef kuha doma je nominirala chefa Bojana Kljajića koji je bio šef kuhinje u Sisku, za vrijeme humanitarnog djelovanja kuhara nakon potresa u Petrinji, i njegovu pratnju koordinatoricu volontera Mirtu Livingston. Njihov trud je prepoznat i proglašeni su herojima pandemije.

Među pobjednicima natječaja za heroje pandemije, koji organizira glasoviti danski restoran Noma, našao se i kandidat iz Hrvatske. Riječ je o Bojanu Kljaiću (31), chefu iz Slavonskog Broda, kojeg je predložila udruga ‘Chef kuha doma’ jer je nakon potresa na Banovini sa svojim kolegama u nepuna dva mjeseca skuhao više od 25 tisuća obroka. Početkom lipnja će s Mirtom Livingston (54), tajnicom udruge i koordinatoricom volontera, putovati u Kopenhagen na večeru od nekoliko sljedova koju će pripremiti vlasnik Nome Rene Redžepi.

image
Rene Redžepi je glavni kuhar i suvlasnik danskog restorana Noma.
PRESS NOMA

- Nisam ni znao da su me nominirali, zato mi je ovo veliko iznenađenje. Otkako sam kuhar, čitam članke i gledam dokumentarce o Nomi i nisam ni sanjao da ću je ikada posjetiti, a kamoli da će ondje kuhati samo za nas - govori Bojan, šef kuhinje u Sisku koja je svakoga dana u nemogućim uvjetima isporučivala od 400 do 900 vrhunskih obroka.

Čitajte i: Janković poručio da ne odustaje od kuhanja za potrebite: ‘Trudit ćemo se biti najbolji kao i do sada‘

Čitajte i: ‘Chef kuha doma‘ ponovno u hvalevrijednoj inicijativi - prilika za mlade kuhare i kuharice koja se ne propušta

image
Restoran Noma ima dvije Michelinove zvjezdice.
PRESS

Veliko priznanje

Mirta Livingston je pak preko Pučkog otvorenog učilišta nabavila opremu za kuhinju i kuhare, a nakon što je radila u UN-u, postala je profesionalna kuharica, slastičarka i pekarica.

- Kuhanje mi je postalo zaštitni znak, a posebno pekmezi i marmelade - kaže Mirta, koja je svakodnevno vozila namirnice i kuhala s ostalim chefovima i volonterima.

Linker
19. travanj 2024 18:31