Obožavatelji gastro scene imat će priliku posjetiti Staru tvornica duhana u Rovinju od 5. do 8. svibnja gdje će se na pozornicama naći neka od najvećih imena iz svijeta kulinarstva i gastronomije, dok će popratni sadržaji zadovoljiti i one najgladnije dobre zabave.
Veliki chef iz danskog Alkemičara, popularni Rasmus Munk, predstavit će svoj holistički pristup kuhanju u Drami u pet činova, a o trendu vegetarijanstva u vrhunskoj gastronomiji govorit će austrijski chef hrvatskih korijena, Paul Ivić, čiji vegetarijanski restorani Tian u Beču i Munchenu imaju po jednu Michelin zvjezdicu.
Također, najbolja svjetska chefica 2017. godine, Ana Roš, provest će nas kroz ideologiju lokalnog, a zajedno s kolegicama iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva sudjelovat će u panelu naziva "Ženama (ni)je mjesto u kuhinji".
Čitajte i: Stiže nam chef svih chefova: Obožavaju ga svjetski predsjednici, glumci i sportaši
Maša Salopek, Ana Omazić i Tea Mamut, talentirane hrvatske slastičarke koje su svoje mjesto u kuhinji itekako pronašle i to na svjetskoj sceni, podijelit će svoje viđenje rada u poznatim svjetskim restoranima s publikom.
Na panelu "Make it or break it" Manuela Fissore Barker, poznata PR managerica brojnih chefova, Kaja Sajovic, gastro novinarka RTVSlo i Fine Dining Lovers, Andras Jokuti, gastro pisac i bloger te Maksut Askar, poznati turski chef i TV zvijezda podijelit će tajne uspjeha iz svojih primjera.
Što je to hrvatska kuhinja ili što bi trebala biti, raspravit će na panel diskusiji "Manifest hrvatske kuhinje" najbolji domaći chefovi: Hrvoje Kroflin, Tvrtko Šakota, Deni Srdoč i Boris Šuljić, vlasnik restorana Boškinac. Cilj mu je usmjeriti domaće chefove, restoratere i ostale aktere ugostiteljstva promoviranju prirodne održivosti, sezonalnosti i korištenju lokalnih namirnica, oslanjajući se pritom na bogato gastronomsko nasljeđe i kulturu.
Chef Joao Rodrigues, idejni začetnik i pokretač Projecto Materia, jedinstvenog projekta koji povezuje chefove, ugostitelje i proizvođače hrane sa zajedničkim ciljem razvoja i unapređenja gastronomije na lokalnoj i globalnoj razini također će biti jedan od gostiju.
Mati Jankoviću svoju priču ispričati će Matija Babić o svom poznatom projektu TasteAtlas. Riječ je o svjetskoj online platformi lokalnih namirnica, tradicionalnih jela i autentičnih restorana, s više od 10 000 jela, pića i sastojaka. Jedan je to od najambicioznijih projekata koje je Matija Babić pokrenuo.
Dabiz Munoz, najbolji chef svijeta 2021. godine, govorit će o svom avangardnom, ambicioznom i revolucionarnom kreiranju senzacionalnih jela. U njegovu restoranu DiverXO koji nosi 3 Michelinove zvjezdice sve se vezuje uz čulno iskustvo, a svoje viđenje razvoja gastronomije prenijet će na sve posjetitelje festivala.
Program festivala zasigurno će obilježiti i razgovor s još jednim virtuozom, Massimom Botturom, čija jela istražuju duboke korijene talijanske kuhinje dok se pozivaju na povijest, umjetnost, glazbu, književnost i filozofiju, koja je njegova velika strast. Inspirativnim razgovorom o tradiciji i inovativnosti, razvoju i rastu te pomaganju drugima u najtežim situacijama, chef Bottura predstavit će publici svoje svjetonazore, čime će zatvoriti jedan dio festivala.