Uskoro!

Prava gastro razglednica Hrvatske: Mate Janković u centru Zagreba otvara tapas bar s domaćom hranom

Po uzoru na slične lokale iz Španjolske, hrvatski je chef odlučio napraviti domaću ponudu originalnih zalogaja, a kako nam je otkrio - novo mjesto možemo očekivati uskoro.

Jedan od naših najpoznatijih chefova mlađe generacije - Mate Janković, ugodno je iznenadio svoje pratitelje kada je otkrio da uskoro otvara svoj tapas bar.

"Vrlo skoro u centru Zagreba otvaram tapas bar što je oduvijek bila moja velika želja. Također je želja bila da su hrvatska gastronomija i najbolji njeni sastojci u prvom planu", napisao je na Instagramu Janković.

Nešto više od toga za sada ne želi otkriti. "Radovi su u tijeku, i sve ovisi o njima. Ne bih htio još otkrivati o kojem se točno prostoru radi, kao ni izlaziti s datumom. Za sada mi usavršavamo hranu, majstori rade", kazao je Mate Janković za Gloria.hr.

Iako je još uvijek misteriozan oko budućeg posla, kaže, ne bi htio izlaziti s informacijama dok sve ne bude spremno, no ono što je zamislio jest tapas bar u centru Zagreba koji će posluživati slasne zalogaje po uzoru na slične barove u Španjolskoj. No u hrvatskoj metropoli, Mate želi posluživati tradicionalnu hrvatsku hranu - prilagođenu takvom 'tapas formatu'.

Čitajte i: Odlični trikovi da djeca zavole povrće: Hrvatski chefovi pokazali kako iskoristiti ostatke hrane i dobiti nove delicije

Slasne i originalne delicije

"Što se hrane tiče inspiracija je samo i isključivo Hrvatska. Tu je samo mali dio ponude s kojom ćemo startati. Ideja je da imamo konstantno 10 vrsta tapasa. Tu su samo neke probe s kojima se zadnjih mjeseci bavim. Nešto je prošlo test, a nešto će nazad na usavršavanje. Ništa s čime nisam 100 posto zadovoljan neće biti posluženo. Profiterol punjen dimljenom basom, Gravad, lička pastrva, hren, kopar, ikra pastrve: Kroket od Dalmatinskog pršuta; Gougere punjen kremom od paškog sira s maslinovim uljem i češnjakom; Savijača s krvavicom i kiselim kupusom; Skuta sa slanim inćunima, rajčicom, ninski cvijet soli; Njok punjen pašticadom", pokazao je Mate šest recepata na kojima radi.

Dodao je da će također imati u ponudi naše tradicionalne nareske - pršute, pancetu, kulen, kulenovu seku ..., ali i najbolje domaće sireve.

"U ponudi će biti i autohtone sorte vina. Naći će se tu Lasina, Babić, Plavina, Pušipel, Maraština, Gegić, Debit, Vugava, Pošip, Grk, Traminac, Plavac, Pušipel, Teran, Škrlet, Trnjak, Kujundžuša... i mnogi drugi", obećao je Mate Janković.

Linker
19. travanj 2024 05:50