SHUTTERSTOCK
Iz šume na stol

Poznata blogerica otkriva što sve možemo s medvjeđim lukom, ovo su njeni recepti

U proljeće zemlju preplavi ‘zeleni tepih’ od iznimno zdrave samonikle biljke od koje gastro blogerica Nasja Duplančić spravlja ukusne delicije.

Više od desetljeća Nasja Duplančić vodi food blog Mama, ja sam gladan za koji joj je tada njezin sedmogodišnji sin Fran bio glavna inspiracija. To je, naime, rečenica s kojom je svaki dan dolazio iz škole, a kako je bio sklon jesti samo štrukle, njoke i tjesteninu, Nasja je odlučila postati prava kreativka u kuhinji.

“Oduvijek mi je važno da su obroci raznoliki, a namirnice sezonske i lokalne. Vjerujem u važnost zdrave prehrane, njegovanje mentalnog zdravlja i fizičku aktivnost. To sveto trojstvo je recept za zdravlje u cjelini”, govori Nasja, dodajući kako je primijetila da mnogi roditelji u tome popuste.

image

Nasja Duplančić, autorica bloga Mama, ja sam gladan

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Da mi je nešto slatko... Ana-Marija Bujić otkriva dva recepta iz svoje nove kuharice

“Roditeljsko ugađanje često dovede do toga da kuhamo samo ono što djeca vole, a to uglavnom ne sadrži povrće, već češće tijesto, meso i slatkiše. Za mentalne i fizičke aktivnosti važni su vitamini. Pekare su na svakom koraku, a brašno i šećer su najveći otrov. Daleko od toga da si nećemo priuštiti kolače, peciva, ali poznajem djecu kojoj je to svaki dan na jelovniku. Umjerenost i naglasak na šarenim tanjurima zahtijeva borbu, trud, upornost. Nije lako, ali dugoročno se itekako isplati ulagati u zdravlje. Kultura prehrane je svijest o pravilnoj prehrani, poznavanje namirnica, otvorenost prema novim okusima. Da biste odgojili kulturnog jedača, treba nuditi raznolike obroke, sve isprobati. U suprotnom ćemo dobiti osobu koja jede isključivo meso i krumpire, a kad vidi veganski tanjur, izjavljuje: ‘Nisam koza da jedem travu, a gdje je meso?’ To je nekultura”, smatra Nasja.

Sinu je tako znala zdrave namirnice zakamuflirati u pire od kelja, sok od špinata, polpete od kozica. Tjedni jelovnik planira petkom, a subotom nabavlja namirnice.

“To je najbolji način za uštedu vremena i novca jer u tom slučaju kuham prema popisu. Volim slagati šarene tanjure s mnogo povrća i voća koji su neizostavni uz svaki obrok. Meso i riba na jelovniku su jednom do dva puta tjedno, volim mahunarke, gljive".

I danas uživa u osmišljavanju novih recepata, a vještinu u kuhinji naslijedila je od majke, tete i bake.

U skladu kuhanja sezonskih namirnica Nasja je s čitateljima Glorije IN podijelila recepte s omiljenom sezonskom namirnicom - medvjeđim lukom. Ova proljetna samonikla biljka osim što obiluje vitaminom C, odlična je za krvožilni sustav, snižavanje krvnog tlaka, pospješuje rad bubrega te je savršen izbor za proljetno čišćenje organizma.

“Priroda u proljeće obiluje plodovima koje možete sami ubrati i pripremiti ukusna jela. Ipak, valja biti na oprezu jer ova biljka ima vrlo slične otrovne dvojnike, poput đurđice. Medvjeđi luk prepoznat ćete po mirisu koji podsjeća na češnjak. Ako pak niste sigurni, prepustite branje nekome tko je iskusniji i uživajte u besplatnim plodovima proljeća”, zaključuje Nasja.

Čitajte i: Naši favoriti: Šest proljetnih recepata koje jednostavno morate isprobati, tako su dobri

image
PRIVATNI ALBUM

PESTO OD MEDVJEĐEG LUKA

SASTOJCI:

  • 100 g medvjeđeg luka
  • 100 g badema
  • 100 g sira (grana padano)
  • 1 žlica limunovog soka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • crveni papar


PRIPREMA

Medvjeđi luk oprati i narezati na manje komade. Bademe tostirati na suhoj tavi. Sve sastojke osim ulja sta viti u multipraktik. Upaliti multipraktik pa pustiti da se svi sastojci povežu. Potom dodati oko 100 ml ulja ili više da se dobije glatki namaz.

image
PRIVATNI ALBUM

JUHA OD MEDVJEĐEG LUKA

SASTOJCI:

  • 100 g medvjeđeg luka
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 50 g korijena celera
  • 2 krumpira (300 g)
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

ZA SERVIRANJE:

  • kiselo vrhnje
  • limunov sok


PRIPREMA

Krumpir, mrkvu, celer i luk oguliti pa narezati na kockice. Medvjeđi luk oprati i narezati na manje koma de. U lonac staviti mlaz maslinovog ulja, narezani luk, mrkvu i celer pa pirjati 10-ak minuta da luk postane staklast. Odmah posoliti. Dodati krumpire i zaliti vodom tek toliko da prekrije povrće. Kada je povrće omekšalo, dodati medvjeđi luk i kuhati još 5 minuta. Povrće prebaci ti u multipraktik ili usitniti sve šta pnim mikserom. Dodati još vode ako je previše gusto i začiniti.

image
PRIVATNI ALBUM

FALAFEL S LEĆOM SASTOJCI

SASTOJCI:

  • 250 g smeđe ili zelene leće (prethodno namakane u vodi 12 sati)
  • 150 g medvjeđeg luka
  • 1 luk
  • peršinovo lišće (1/2 vezice)
  • sol
  • papar
  • provansalsko bilje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice zobenih pahuljica
  • ulje za prženje


PRIPREMA

Leću procijediti i staviti u multipraktik. Dodati začine, narezani medvjeđi luk, narezani luk, zobene pahuljice, peršin i prašak za pecivo. Nasjeckati u multipraktiku, ali smjesa mora ostati zrna ta, ne kao pašteta. Formirati kuglice pa stavljati pržiti u dobro zagrijano ulje. Kada je pečeno, servirati uz salatu ili u tortilji s umakom od vrhnja ili avokada.

Linker
24. travanj 2022 11:12