Obiteljski recept

Ovog Uskrsa napravite sami svoju pincu: Recept i male kulinarske tajne Suzy Josipović Redžepagić

Zagrebačkoj poduzetnici najdraži su uskršnji blagdani kada priprema jela za cijelu obitelj te najfiniju uskrsnu pincu.

Ružice s komadićima čokolade, uskrsna zvijezda, cimetuša, pogača sa sirom i šunkom... Nema tog tradicionalnog slatkog ni slanog jela koje zagrebačka poduzetnica Suzy Josipović Redžepagić dosad nije pripremala za Uskrs. I to s nevjerojatnom lakoćom i brzinom. Normalno, kaže, jer kuha cijeli život: za 18. rođendan prijateljima je servirala tatarski biftek po receptu Steve Karapandže, a od 21. kad je rodila najstariju kći Sarah svakodnevno je u kuhinji. Posljednjih deset godina i profesionalno se posvetila gastronomiji. Objavila je kuharicu "Mama zna" s 500 recepata, organizira festivale posvećene hrani u Zagrebu, Splitu i Šibeniku, a odnedavno vodi i kulinarske radionice koje je – unaprijed raspordala. Suzy je ovih dana završila i drugu kuharicu, sa 700 slatkih recepata, među koje je uvrstila i uskrsnu pincu. Njena je, kaže, vrlo sočna stoga je idealna za sve skeptike, koji misle da taj tradicionalni slatki kruh mora biti suh.

Jede li se u vašoj obitelji ikad kupovna hrana, iz dostave?

Moje kćeri Sarah, Hannah i Tara ponekad naručuju jela, ako ja nisam u Zagrebu. Suprug Narcis i ja pak volimo kinesku i japansku kuhinju pa si ponekad to priuštimo. Ja uglavnom ispunjavam gastronomske želje svih članova obitelji pa kad sam tu, nema potrebe za narudžbama izvana. Nitko od moje djece nikad nije pojeo ni kupovnu kašicu. A najveća mi je nagrada kad me pohvale. Nekidan su mi rekli da nikad ni u jednom restoranu nisu jeli tako ukusne raviole kao što su moji, čak ni u Italiji. Meni je to pak bilo zagrijavanje za radionicu "Bella Italia", posvećenu njihovim tradicionalnim jelima.

image

Suzy Josipović Redžepagić

VEDRAN PETEH/CROPIX

S kojom idejom ste pokrenuli kulinarske radionice?

Zapravo volim podučavati. Imam strpljenja i smatram da ne postoji glupo pitanje. Kad sam vodila modnu agenciju, svoje sam manekenke učila svemu – od hodanja po pisti do toga kako se ulazi u restoran. Zato na radionicama govorim i o bontonu stola: kako pravilo poslužiti jelo, ali i kako spajati vino uz hranu. Svaka radionica ima drugačiju temu: na "Dinner at Home" učili smo kako pripremiti večeru u tri slijeda za dva – dva i pol sata, "Po zagrebački sa žlicom" nudi uvid u tradicionalna jušna jela. "Srce Sarajeva" je pak posveta mom suprugu, rođenom Sarajliji i pokojnoj svekrvi Bademi od koje sam naučila razvijati tijesto za pite "u zraku". Iduća tema na rasporedu je riža i na koje se sve načine može pripremiti.

Koliko vremena posvećujete prezentaciji svoje hrane na društvenim mrežama?

Nisam stilistica hrane, ali sve što objavim zaista sama i napravim. Svaki dan barem sat vremena odvajam za savjetovanje ljudi kako da što naprave: šalju mi upite u inbox, a ja ih vodim korak po korak u pripravi jela po mojim receptima.

image

Suzy Josipović obožava ovu tradicionalnu slasticu.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kako izgledaju uskrsni blagdani u vašem domu?

Uglavnom sam ja domaćica i to je užasno važno mojoj najstarijoj kćeri Sarah. Iako ona već ima svoju obitelj - supruga Jana, sina Maka i kćer Leni - inzistira da smo kod mene za blagdane. To obično bude kasniji doručak, na kojem ima svega zamislivog. Kako dobro crtam, za unuka maka obvezno moram ukrasiti jaja likovima iz crtića. A ponekad je domaćin ukrsnog okupljanja moj tata, koji živi u Samoboru. Tamo u šumi posakrivamo jaja pa ih klinci traže i uživaju.

Što ćete svojim ukućanim poslužiti ove godine?

Za doručak sasvim sigurno neku pogaču, šunku, mladi luk, hren, rotkvice, sir i vrhnje, francusku salatu, quiche lorrainea... Za kasniji ručak odnosno ranu večeru obično pripremim neko pečenje: teleću koljenicu ili patku s mlincima.

Najfinija uskrsna pinca

image

Najfinija pinca alla Suzy

VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci za dvije pince

Tijesto:

  • 60 dag glatkog brašna,
  • 4 dag germe (kocka germe),
  • 12,5 dag maslaca,
  • 12,5 dag šećera,
  • 2 vanilin šećera,
  • 3 cijela jaja,
  • 8 žumanjaka,
  • 0,8 dl mlijeka ili dvije žlice kiselog vrhnja,
  • 1 - 2 čepa ruma,
  • 1 šaka grožđica,
  • korica nešpricanog limuna i
  • naranče,
  • aroma limuna i naranče (prema želji),
  • malo soli

Premaz i posip

  • 1 jaje i malo vode
  • šećer u prahu ili krupni šećer za posip

Priprema

Pincu zamijesiti dan ranije. Pomiješati brašno, maslac, cijela jaja i žumanjke te mijesiti dok se ne dobije glatka smjesa. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče, aromu naranče i limuna, namočene grožđice, rum, sol, mlijeko i germu. Zamijesiti u srednje čvrsto tijesto i držati na toplom dok se tijesto ne udvostruči. Zatim ga premijesiti i razdijeliti u dvije kugle. Staviti ih na masni papir na lim (odvojiti ih, paziti da se ne spoje jer će se u pečenju povećati). Pokriti ih krpom i pustiti neka se dižu najmanje pet sati. Zarezati svaku pincu na tri dijela (ne do kraja) i staviti peći u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Pred kraj premazati jednim jajetom i s malo vode i vratiti na par minuta u pećnicu. Prema želji obilato posipati šećerom u prahu ili krupnim šećerom.

Linker
20. ožujak 2024 10:04