KUHARICA

Od kolača zbog kojih rastu zazubice do maminih recepata: Popularna glumica Sanja Vejnović izdala prvu kuharicu

Svoju kreativnost pretočila je u kulinarstvo. Prva kuharica naše glumice spoj je tradicije i inovativnosti, a u njemu se mogu pronaći recepti za baš sve - od kolača do slanih jela te raznih salata.

"Iz moje kuhinje, s ljubavlju" glumice Sanje Vejnović jako je svrhovita uputa kako dobro, djelotvorno i nadasve zdravo pripravljati jela kod kuće. U ova vremena onečišćenja prirode, a nažalost i duha, ovo zdravo upravo postaje imperativ. Nasljeđe i tradicija ugrađeno je u svaki početak kuhanja. Onaj koji nije zavolio bakinu kuhinju, koja je bila pouzdan temelj kuće, pa poslije toga maminu, teško će biti inovativan i dobar kuhar. Tako je i s ovom kuharicom. I Sanja u nekim receptima priziva naslijeđeno kuharsko umijeće pa joj se recept zove Mamina šalša od pomidora. Takvo pozivanje na vlastite kuharske korijene još će više približiti tradiciju.

image
Sanja Vejnović izdala je svoju prvu kuharicu.
Promo

Recepte prate izvrsne fotografije. Nije čudo, jer snimio ih je još jedan umjetnik. Goran Mećava, prema profesiji filmski snimatelj, i više nego pozvan da ih fotografira, a uz to česti i dugovječni kušač Sanjinih jela. Jako se veselim opet sjesti za Sanjin stol, stoji u predgovoru Radovana Marčića.

Sanjina knjiga recepata ima inovativni početak. Kako je vrlo profesionalno posložena prema pravilima takve vrste knjiga, i ona počinje s onim što se u kućama prvo poslužuje na stolu – juhom. No, njezine su juhe cjeloviti obroci. Uz njih, da bi stvarno bile cjelovit objed ili večera, stoje dodaci (krekeri, focaccie, gözleme…).

Nisu tu samo juhe kao obroci, u nastavku prvoga poglavlja knjige slijede salate kao obroci. Opet maštoviti, slasni recepti za nešto tako jednostavno kakvim smatramo salate. Da nam odmah otvore tek. Uostalom, kao redom sva jela u ovom libru. Da je Sanja Vejnović itekako ozbiljna kuharica, svjedoče recepti o tijestima i tjesteninama. Ona ih, naime, mijesi sama, a to će reći da nisu kupovna. Ta zapravo i ne tako složena kuharska radnja još jedanput svjedoči o njezinoj predanosti kuhanju, o marljivosti i volji, ali opet i želji da je to što priprema zdravo.

O kreativnosti Sanje kao kuharice govore i njezina slatka jela. U njihovoj pripremi uvijek se teži preciznosti i strogom poštovanju mjera. Sanja se u pripravi kolača, uz tu nužnu osnovu, odvažila zaći u gotovo novo polje slastičarstva. Ona kombinira postojeće recepte u novu inovativnu slasticu, baš kao da je artisan pastry chef kakve najfinije slastičarnice. Poznato je i tu nema dvojbe - kad znate napraviti ukusan kolač, onaj od kojeg svima rastu zazubice i od prvog zalogaja izaziva ugodu i ushit, onda ste nesporno i zauvijek dokazano dobar kuhar.

Čitajte i: Morski specijaliteti iz kuhinje Roberta Boškovića: Dao nam je recept za ukusan i jednostavan ljetni ručak!

Čitajte i: Pizze iz kuhinje Luke Nižetića oduševljavaju: Majka ga je naučila sve o kuhanju, a sastojke nabavlja isključivo iz Italije

Kako su umjetnici odreda kreativni i puni ideja, onda je ono čega se prihvate, uz profesiju, obično vrlo uspješno. To drugo veliko umijeće, koje se može usporediti s umjetnošću, Sanjino je kuhanje. Ova se knjiga obraća entuzijastima koji vole kuhati. Na vrlo lijep i nenametljiv način potiče na kuhanje. Svaka knjiga je izražavanje stajališta, svjetonazora, ali i potreba da se čitatelja uputi u nešto, možemo reći i da educira.

image
Sanja Vejnović bila je jedna od uzvanica Ljetnog vrta by Gloria, a sudjelovala je i u panelu na kojem se razgivaralo o tradicionalnim zagrebačkim jelima.
NERA SIMIC/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 02:51