BEZ STRANAČKIH BOJA

Novi život Tomislava Tolušića! Politika više neće u ‘njegovu butigu‘, pokrenuo posao u spomen voljenom ocu

Bivši ministar Tomislav Tolušić promijenio je profesiju: u spomen na pokojnog oca otvorio je vinariju nedaleko od rodne Virovitice i sada proizvodi finu kapljicu bez stranačkih boja.

Nakon što je tri godine radio kao visoki državni dužnosnik - bio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU pa ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade - Tomislav Tolušić (42) odlučio je da politika više neće u njegovu butigu.

Točnije u podrum, jer je u okolici Virovitice prije nekoliko mjeseci sagradio vinariju Tomo Boutique Winery i lansirao vina Apolitico - zaključivši kako je odluka da prije više od godinu dana zauvijek izađe iz političke arene najbolje što je učinio u životu. Vina su mu oduvijek bila strast, ali na amaterskoj razini jer je s ocem vodio mali vinograd.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

"Kad sam se odlučio povući iz aktivnog političkog života, s ocem sam razgovarao o tome kako bi bilo dobro da zajedničku strast pretvorimo u nešto više. Nažalost, kad smo tu ideju i uobličili, otac se početkom prošle godine razbolio i u travnju preminuo. A kako sam mu obećao da će berba 2020. iz kooperantskih vinograda u našem podrumu biti već u rujnu, zapeli smo iz sve snage i to ostvarili. Uz pomoć projektanta i naših izvrsnih građevinara zemlju koju smo kupili blizu naše male obiteljske vikendice raskrčili smo do posljednje travke i žbunja, iskopali temelje i podignuli vinariju. Sve skupa u sto radnih dana pa je prvo grožđe 7. rujna bilo u našem podrumu", objašnjava Tomislav, koji je vinariju nazvao prema svom nadimku Tomo i opremio je hrvatskim proizvodima: od drvenih i inoks bačvi do stolova, stolaca, šanka i drvene građe...

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: S pogledom koji oduzima dah: Konoba Argola obitelji Kaštelančić svojim gostima pruža nezaboravno gastronomsko iskustvo

"Mislim da je to jedino pošteno prema našim malim i velikim obrtnicima koji su izvrsni u svom poslu. Jedino su amfore u podrumu stigle iz Gruzije, domovine vina. Željeli smo se, naime, poigrati drugačijim okusima, ali isključivo crnih vina", kaže Tomo, kojem pomaže i supruga Ana, profesorica hrvatskog jezika u školi u obližnjoj Pitomači, odakle je i rodom. Svaki slobodni trenutak provodi u vinariji, bavi se papirologijom i gostima, a često je tu i njihov četverogodišnji sinčić Roko te Jana i Tena, Tomine kćeri iz prvog braka.

"Klincima je ovdje raj, čista priroda i sloboda. Ja sam tu po cijele dane jer posla ima još mnogo, iako za mene ovo nije posao, već strast u kojoj neizmjerno uživam. Izuzetno smo ponosni na naša prva vina graševinu, sauvignon blanc i rose, sve pod etiketom Apolitico, čije su ime i dizajn osmislili naši prijatelji Kruno Šimunović i Miran Tomčić iz studija Octopus Ink.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Ime Apolitico mi se svidjelo na prvu, možda je nekome i provokativno, ali dobro ocrtava moj novi životni put bez politike", govori Tomo i dodaje kako vina ne bi bilo bez enologinje Ivane Nemet, koja ima bogato iskustvo u podrumima Feravina i PP Orahovice, te njegova prekaljenog podrumara Miroslava Marulića.

Čitajte i: Istru odabrao Đelo Hadžiselimović! Zavirite u rajsko imanje na kojem legendarni urednik provodi mirovinu

U vinariji izgrađenoj uz pomoć sredstava iz nacionalnog fonda Vinske omotnice zrije grožđe od kooperanata iz Kutjeva, Baranje i Orahovice, no Tomislav Tolušić uskoro će i sam zasaditi vinograde. U ponudi će biti i nekoliko vrsta crnog vina, a razmišlja i o pjenušcu jer graševinu smatra jednom od najpotentnijih i, nažalost, najpodcjenjenijih sorti.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

U podrumu zrije i kapljica po želji njegove supruge Ane. Ona, naime, voli desertno vino pa je Tomo sa svojim podrumarom Miroslavom specijalno za nju metodom pasito napravio vino od prosušenih grožđica. Od tone grožđa dobio je oko 500 litara tog finog slatkog nektara koji će se moći kupiti samo u vinariji. Zasad u podrumu ukupno ima 60, a cilj je 80 tisuća boca.

"Želimo biti mala obiteljska vinarija jer jedino tako mogu imati uvid u svaku bobicu grožđa i svaku butelju. U posljednjih godinu dana mnogo sam naučio uz Ivanu i Miru, a obrazovao sam se i čitajući stručnu literaturu. Sve ovo što vidite prošlo je kroz moje ruke - berba, stavljanje kvasca, punjenje boca, etiketiranje… Nisam ja nikakav šef. Ja sam teški fizički radnik: čistim, perem i slušam pametnije od sebe. Moja ekipa je bolja i iskusnija od mene i to treba cijeniti", zaključuje Tomislav Tolušić.

Linker
30. ožujak 2024 17:07