KARIJERNI IZAZOV

Novi početak top menadžerice iz bankarskog sektora kojoj je hrana postala - fetiš

Zagrepčanka Sanja Obradović u kvartu svog djetinjstva otvorila je zalogajnicu u kojoj poslužuje bezglutenska jela i slastice.

Za promjenu karijere prije četrdesete - osobito u top menadžmentu - jedan od najvažnijih razloga je sindrom pregorijevanja. Do njega dovodi pretjerani svakodnevni stres zbpg viška obaveza, rokova i zahtjeva, te nedostatak vremena za sebe što u krajnjem slučaju rezultira i zdravstvenim tegobama. Upravo to je priča Zagrepčanke Sanje Obradović, odnedavno vlasnice i glavne kuharice bistroa Fetiš na križanju Martićeve i Bauerove ulice u strogom središtu Zagreba.

Za bivšu top menadžericu iz bankarskog sektora novi poslovni početak stigao je u njezinim kasnim tridesetim godinama, a svoj je lokal otvorila u drugoj polovici rujna, na mjestu nekadašnje trgovine kućanskim aparatima - u kvartu u kojem je odrasla.

Odmah na početku razgovora s njom pokušali smo razriješiti jedan od najvećih misterija hrvatske ugostiteljske scene, a to je nedostatak zalogajnica - što je hrvatsko ime za popularniji i frekventniji internacionalni naziv bistro. Dakle, mjesta na kojima možete popiti kavu ili čaj, čašu dobrog vina, craft piva ili pjenušca i, uz to, fino prezalogajiti po pristupačnim cijenama.

image

Bistro Fetish

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Bistro Fetish

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Nemam pojma zašto je to tako, ali mi je otpočetka bilo savršeno jasno da će moj lokal biti upravo takva priča - kaže Sanja Obradović, koja je Fetiš u vrlo kratkom vremenu (od otvorenja je prošlo samo sedam tjedana) uspjela pozicionirati kao novu zvijezdu zagrebačke gastro scene i jedno od rijetkih mjesta u gradu s ponudom isključivo bezglutenskih jela. I to u rasponu od zalogajčića, sendviča, salata i fritaja do quicheova i pita te vrlo zahtjevnih i iznimno ukusnih slastica.

Čitajte i: Vrijeme je za limun: Može slatko, a može i slano - ovih pet genijalnih recepata može pripremiti svatko

- Da je vrijeme odlaska iz bankarskog sektora, shvatila sam kad sam počela osjećati zdravstvene tegobe izazvane stalnim stresom, nedostatkom vremena i neredovitom prehranom. U razgovoru s ljudima sa sličnim problemima shvatila sam da sam vjerojatno intolerantna na gluten. Preko noći sam ga izbacila iz prehrane i odmah se počela bolje osjećati - govori Sanja, dodajući kako je jedan od benefita te odluke bio da si počne sama kuhati.

Kuhinju je od samog početka osjećala kao uzbudljivo mjesto eksperimenta kojem svim svojim bićem pripada, a metodom pokušaja i pogrešaka u četiri je godine prošla put od apsolutne početnice do majstorice koja sama mijesi bezglutensko tijesto za svoje quicheove, foccacie, peciva, kruh i pizze te razvlači tijesto za sirnicu.

image

Vlasnica bistroa Sanja Obradović

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Tko nije pokušao sam umijesiti tijesto ne može razumjeti njezin ponos, a pogotovo ne onaj tko to nikada nije radio s bezglutenskim brašnom koje ima brojne specifičnosti - od kojih su ljepljivost i muke s valjanjem i razvijanjem sigurno pri vrhu top liste nedaća koje u kuhinji možete doživjeti.

Svatko može pronaći jelo za sebe

Sve to danas je iza nje, a Sanja je najponosnija što neupućeni gosti njezina lokala, koji u Fetiš samo svrate na brzi obrok, ne primjećuju nikakvu razliku između njezinih kora i tijesta od onih na kakve su inače navikli. Tome pridonosi i cijena Sanjinih oborka koji ne odskaču od prosjeka zagrebačke ponude zbog toga što su gluten free.

image

Sendvič s lososom

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

S druge strane, u Fetišu svatko može pronaći jelo za sebe, jer su osim vegetarijanskih i veganskih obroka u dnevnoj ponudi i jela s mesom i ribom. Baš kao i svježe cijeđeni sokovi te razni kokteli kojima Sanja daje osobni pečat dodavanjem neuobičajenih sastojaka poput domaćih voćnih sirupa ili dimljenog ružmarina.

Čitajte i: Sve miriše na cimet! Započnimo studeni kako dolikuje - uz nešto utješno, toplo i slatko na tanjuru

Slastice, torte i sirovi kolači su pak posebna priča. Osim što u njima nema glutena, nema ni rafiniranog šećera, a najveći hit i specijalitet kuće je - fetiš deli. Riječ je o kolaču u obliku polulopte s glazurom od bijele čokolade, punjenom mousseom, pistacijama i malinama, a sve to na hrskavoj podlozi. Slastice ipak ne priprema sama: za njih je zadužena njezina kolegica Dunja Martinović s kojom se izmjenjuje u kuhinji. Taj paradoks Sanja koja je na obiteljskim i druženjima s prijateljima zadužena upravo za kolače i torte objašnjava činjenicom da ne bi stigla sve sama, a Dunjino majstorstvo u pripremanju slatkog komplementarno je s njezinim slanim obrocima.

image

Quiche

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Dolaze mi i bivši kolege koji ne mogu vjerovati koliko sam se promijenila, a kažu i da drukčije zračim - smije se Sanja, koja komplimente prima, ali u njih teško može povjerovati jer doslovce pada s nogu. U lokalu je od jutra do mraka, a ljetos je sama nadgledala preuređenje prostora prema vlastitim zamislima. Riječ je o neobičnoj kombinaciji otvorenog prostora s elementima industrijskog i skandinavskog dizajna, ali je pažljivo odabranim detaljima, poput živih biljaka, vazica s cvijećem na svakom stolu, drvenih stolaca iz školskih i bakinih kuhinja te španjolskih pločica, uspjela sačuvati mekoću i toplinu interijera.

image

Torta od mrkve i jabuke

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

I tako Fetiš pridonosi pozicioniranju bloka oko Martićeve ulice - od Draškovićeve na zapadu do Šubićeve na istoku - u jednu od najuzbudljivijih i najraznovrsnijih destinacija za dnevne i večernje izlaske u gradu.

image

Bistro Fetish

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
09. travanj 2024 02:17