gastro

Nova zelena oaza zdrave hrane na Zrinjevcu osvaja jelovnikom i interijerom

U Zagrebu je otvoren restoran koji nudi zanimljiv izbor vege jela, ali i opuštajući interijer kojim dominira raznovrsno bilje.

Ljubitelji zelenila - kako onog u prirodi, tako i na tanjuru - dobili su novu oazu u centru Zagreba. Restoran Food Garden na Zrinjevcu nudi zanimljivu vegansku ponudu, ali i “komadić” prirodnih ljepota usred asfalta, zahvaljujući atraktivnom interijeru kojim, od poda do stropa, dominiraju razne vrste bilja.

Koncept, meni i unutarnje uređenje osmislila je njegova vlasnica Violeta Blatančić sa svojom obitelji, i to u jeku pandemije. Dok je korona druge tjerala da zatvore svoje ugostiteljske objekte, njih je, kaže za Gloriju IN, inspirirala da se upuste u avanturu otvaranja restorana.

image

Food Garden novi je restoran na Zrinjevcu.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

“Sama ideja rodila se uslijed pandemije, kada je sve stalo i svi smo bili primorani provoditi vrijeme kod kuće. Počela sam intenzivno razmišljati o svojim životnim i prehrambenim navikama i odlučila izbaciti namirnice koje su mi štetile te uvesti sirovu prehranu u svoj režim“, kaže Violeta.

U međuvremenu je i njezina kći odlučila postati veganka pa su nakon lockdowna počele obilaziti restorane koji nude vegansku hranu.

“Niti jedno mjesto nije nas zadovoljavalo svojom ponudom pa smo odlučili otvoriti vlastiti restoran, koji vodi moj brat, prirodnu oazu s kompletnom veganskom ponudom”, objašnjava Violeta. Svoju viziju za jelovnik već su imali, a u njegovu usavršavanju pomogao im je dugogodišnji prijatelj, raw chef i nutricionist Darko Jurić.

image

U ponudi su vege zdjele, burgeri, wrap, vege krem juhe, sirove slastice i još mnogo toga.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Meni je raznovrstan

Meni je baziran na jednostavnim i brzim zdjelama kojih je zasad pet, a Violeta posebno voli izdvojiti onu sa sirovim sastojcima. Osim toga, u ponudi je i zdjela u kojoj gosti sami mogu birati sastojke - od same baze pa sve do domaćih namaza poput hummusa ili pesta. Uz zdjele, u ponudi imaju dnevne juhe, zdrave grickalice poput čipsa od kelja, tortilje i tri vrste burgera, među kojima je i gluten free verzija burgera.

Nude i nekoliko jela za doručak, poput omleta sa slanutkom, baby špinatom, cherry rajčicama i veganskim sirom te muffine, kekse i veganske kolače.

Od pića pak izdvajaju koktele s kombuchom napravljene od svježe cijeđenih sokova, a uskoro će se u ponudi naći i koktel od jedne litre.

“U planu su nam i dnevni jelovnici koji će biti od ponedjeljka do petka, na kojima će biti jela poput veganske pašticade te veganske verzije tuna steaka s morskim algama. Želja nam je proširiti i našu ponudu sirove hrane jer interes ljudi za takvom vrstom prehrane raste“, govori Violeta.

Goste restorana Food Garden ne oduševljava samo meni nego i atraktivan zeleni interijer koji nalikuje džungli. Kompletan dizajn potpisuje Violetina obiteljska tvrtka koja se, među ostalim, bavi proizvodnjom i distribucijom zidnih obloga od stabiliziranih mahovina, bilja i cvijeća. Cilj im je, kaže, bio stvoriti ugodnu i toplu atmosferu u restoranu, koji će uskoro dobiti i terasu, a u planu je i prenamjena donje etaže prostora u trgovinu gdje će se prodavati ekološki čajevi i kave te dekori za prostor.

image

Zdjela Far East

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zdjela Far East

SASTOJCI

  • 75 g kuhane arborio riže
  • 75 g kuhanog slanutka
  • 125 g zelene salate
  • 1 narezani krastavac
  • bijeli i crveni kupus i kuhana brokula (količina po želji)
  • 4 - 5 kuglica falafela
  • 75 g rajčice i luk salate
  • 50 g hummus namaza
  • 50 g umaka po izboru
  • 5 g prženih suncokretovih sjemenki za posip


PRIPRAVA

Sve sastojke pomiješati i preliti umakom.

image

Američke veganske palačinke

BERISLAVA PICEK/CROPIX


Američke veganske palačinke

SASTOJCI

  • 60 g miješanog pirovog i bijelog brašna
  • 5 g praška za pecivo bez aluminija
  • 0,8 g himalajske soli
  • 10 g nerafiniranog šećera od šećerne trske
  • 1/2 šalice biljnog mlijeka
  • 5 g biljnog ulja


PRIPRAVA

U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke. Dodati tekuće sastojke i miješati dok se ne dobije fina glatka smjesa. Oblikovati palačinke promjera cca 10 cm i peći na dobro zagrijanoj tavi. Poslužiti preliveno javorovim sirupom, veganskim maslacem, voćem po želji i veganskom čokoladom.

Više inspirativnih tema pronađite u novom broju Glorije IN, samo uz Jutarnji list!

image
Gloria produkcija
Linker
17. travanj 2024 19:12