BERISLAVA PICEK/CROPIX
GASTRO

Njegovo savršenstvo roštilj! Izlet u prirodu iskoristite za dobar provod uz slasne delicije

Pravi roštiljoljupci jednako uživaju u gozbi, pripremi hrane i nabavljanju opreme za svoju omiljenu aktivnost.

Svinjski file s rikulom i džemom od borovnica

Sastojci: 500 g svinjskog filea, 100 g rikule, 100 g džema od borovnice, 100 g svježih borovnica

Za marinadu: 100 ml sezamovog ili kikirikijevog ulja, sol, ružičasti papar, mljevena dimljena crvena paprika, nekoliko grančica svježeg ružmarina

Umak: 100 ml vinskog octa, 2 žlice maslinovog ulja, papar, prstohvat suhog origana

Priprava: Svinjski file očistiti od opni te staviti u posudu. Dodati ulje, sol, papar mljevenu crvenu papriku i ružmarin. Prstima sve utapkati u meso te pustiti par sati da se marinira. Marinirano meso staviti na srednje jaku vatru te peći sa svih strana po minutu. Prije rezanja svinjski file pustiti da odmori koju minutu da ne izađu svi sokovi iz njega. Rikulu začiniti solju, maslinovim uljem i balzamičnim octom. Uz jelo servirati hladan umak.

image

Svinjski file s rokulom i džemom od borovnica

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Okruglice od mljevenog mesa

Sastojci: 500 g miješanog mljevenog mesa, 3 mlada luka, sol, papar, mljevena crvena paprika, prstohvat suhog origana, prstohvat čilija, češnjak, 2 žlice ulja

Umak: 1 veliki krastavac, 250 ml jogurta, 100 ml kiselog vrhnja, sol, 3 češnja češnjaka

Priprava: U veću posudu staviti meso, dodati začine, dobro promiješati. Dodati na vrlo sitne kolutiće narezan mladi luk. Miješati sve minimalno pet minuta. Staviti u posudu s poklopcem, pospremiti u hladnjak i pustiti da stoji oko dva sata prije pečenja. Oblikovati rukama malene okruglice te napiknuti na drveni štapić. Krastavac naribati na ribež. Staviti u veću zdjelicu, zatim dodati jogurt, vrhnje, sol i usitnjeni češnjak. Sve dobro promiješati. Okruglice peći na roštilju na umjerenoj vatri do željene boje. Tople okruglice servirati uz ohlađeni umak i mladi luk.

image

Okruglice od mljevenog mesa

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sendvič s gljivama, mozzarellom i špinatom

Sastojci: 4 - 6 većih šnita kruha sa sjemenkama, 250 g šampinjona, 2 češnja češnjaka, 100 g baby špinata, 250 g naribane mozzarelle, 50 g maslaca

Priprava: Šampinjone narezati na trakice. Na malo maslaca kratko ih pržiti s dodatkom usitnjenog češnjaka. Špinat oprati pod mlazom vode i osušiti kuhinjskim ručnikom. Kruh po cijeloj dužini namazati maslacem. Na maslac složiti pržene gljive, na njih staviti listiće špinata te obilno dodati naribane mozzarelle. Poklopiti drugom šnitom kruha koju s vanjske strane treba premazati maslinovim uljem. Sendvič staviti na vruću rešetku roštilja te peći sa svake strane po dvije minute, ili dok se sir ne otopi.

image

Sendvič s gljivama na žaru, mozzarellom i špinatom

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Camembert sa svježim začinskim biljem

Sastojci: 4 komada camembert sira po 100 g, 4 lista svježeg lovora, 4 grančice ružmarina, listići mente, 4 grančice

timijana, maslinovo ulje, papar, kuhinjski konac

Priprava: Svaki komad sira premazati maslinovim uljem te obložiti začinskim biljem. Uz pomoć kuhinjskog konca sve spojiti. Sir s biljem staviti na rešetku roštilja te peći vrlo kratko, da se sir zagrije i vrlo malo omekša.

image

Camembert sa svježim začinskim biljem

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Losos i tikvica na ražnjiću

Sastojci: 500 g lososa bez kože, 3 tikvice, 100 g miješane zelene salate

Za marinadu: maslinovo ulje, sol, papar, nekoliko grančica ružmarina, prstohvat zrna papra

Za umak: 5 žlica grčkog jogurta, 100 g sirnog namaza, sol, 2 češnja usitnjenog češnjaka, prstohvat mljevene dimljene paprike

Priprava: Losos narezati na jednake kockice. Staviti u posudu te dodati sastojke za marinadu, promiješati i pustiti da se aromatizira sat do dva prije pečenja. Tikvice dobro oprati pod mlazom vode te osušiti kuhinjskim ručnikom. Pomagalom za guljenje povrća narezati vrlo tanke listiće tikvice koje treba lagano presaviti. Na štapić za ražnjić naizmjence slagati losos i narezanu tikvicu. Sastojke za umak staviti u manju zdjelicu. Dobro promiješati da umak bude kremozan. Ražnjiće peći na srednje jakoj rešetki roštilja. Servirati uz zelenu salatu i hladan umak koji prije serviranja treba začiniti mljevenom dimljenom paprikom.

image

Losos i tikvica na ražnjiću

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Salata od tikvica, feta sira i kikirikija

Sastojci: 3 tikvice, 150 g feta sira, 150 g zelene salate, 50 g kikirikija, 50 g grožđica, maslinovo ulje, sol, papar, krema na bazi balzamičnog octa

Priprava: Zelenu salatu dobro oprati pod mlazom hladne vode. Ocijediti i staviti na tanjur. Tikvice dobro oprati, osušiti te nožem za povrće narezati na tanke ploške. Staviti na umjereno toplu rešetku te sa svake strane peći tek toliko da omekšaju. Tikvicu sljubiti sa salatom, dodati usitnjen feta sir, kikiriki i grožđice. Začiniti solju, maslinovim uljem i kremom na bazi balzamičnog octa.

image

Ražnjići od mini rajčica, mozzarelle i šparoga

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ražnjići od mini rajčica, mozzarelle i šparoga

Sastojci: 250 g mini rajčica, 200 g mini mozzarelle, 200 g šparoga, sol, maslinovo ulje, pahuljice čilija

Umak: maslinovo ulje, sok pola limuna, jabučni ocat, 2 žlice pirea od rajčica, žličica smeđeg šećera, sol, papar, svježi kopar

Priprava: Rajčicu oprati i osušiti kuhinjskim ručnikom, šparoge blanširati oko 2 minute i narezati na manje dijelove. Na štapić naizmjence slagati povrće. Staviti na umjerenu vatru te peći sa svake strane oko minute. Tople ražnjiće začiniti solju, maslinovim uljem i pahuljicama čilija. Servirati uz hladni umak, a ne zaboravite da se šparoge obavezno moraju kratko blanširati prije slaganja na štapić.

Čitajte i: TAPASE MATE JANKOVIĆA OD SADA MOŽETE KUŠATI NA NOVOJ ATRAKTIVNOJ ADRESI U CENTRU ZAGREBA

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Linker
05. lipanj 2022 16:04