Dobar tek

Najzdraviji doručak mnogi izbjegavaju zbog dosadne ljuske: Uz ove trikove savršeno ćete oguliti kuhana jaja

Svi problemi sa skidanjem ljuske koji ponekad oduzmu i više vremena od samog kuhanja, možete riješiti pomoću četiri jednostavna koraka.

Svaki kuhar ima svoje vrijeme za idealno kuhana jaja na meko ili tvrdo. No rijetko tko ima recept kako s njih uspješno i bez puno muke skinuti ljusku, a da se pri tom ne napravi rupe na kuhanom bjelanjku. Obično nam guljenje oduzme vremena više nego samo kuhanje. Zato vam donosimo nekoliko trikova kako za doručak servirati idealno oblikovana kuhana jaja, bez 'amaterskih ' rupica na bjelanjku i komadića ljuskice koju se nisu uspjele odlijepiti.

Odaberite jaja iz uzgoja

Domaća jaja imaju tvrđu pa se za kuhana jaja preporučaju ona iz uzgoja. Ne trebaju biti super svježa, bolje je da su stara nekoliko dana. Iako je uvriježeno da jaja koje se kuhaju budu sobne temperature kako im za vrijeme kuhanja ne bi puknula kora, kulinarski stručnjaci tvrde da se mogu upotrijebiti ravno iz hladnjaka.

image

Preporučuju se jaja iz uzgoja.

USNPLASH

Kuhanje u kipućoj vodi

Jaja treba nježno pomoću rupičaste žlice spustiti u već uzavrelu vodu te malo smanjiti temperaturu kako ne bi lupala u rubove lončića.

Čitajte i: Tajna savršene kajgane: Dodajte jednu namirnicu koju imate u hladnjaku i nikad je više nećete spravljati po starom

Tajmer

Svakako upotrijebite tajmer kaka jaja ne biste prekuhali. A njegova upotreba olakšati će vam cijelu stvar jer mjerenje kreće kada ste jaja spustili u vrelu vodu. Sedam minuta treba vam za meko kuhana jaja s žutanjkom i tvrdim bjelanjkom, a 10 za tvrdo kuhana.

image

Upalite timer za savršen rezultat.

USNPLASH

Ledena kupelj

Nakon što su se jaja skuhala po vašoj želji i oglasio se kuhinjski tajmer, odmah ih treba prebaciti u ledenu kupelj kako bi se zaustavila termička obrada. Najbolje je pripremiti zdjelu s hladnom vodom i ledom te u nju staviti kuhana jaja. Nakon tri do četiri minute spremna su za guljenje. Najbolje ih je razbiti na vrhu gdje se obično stvori zračni čep i guliti ih pod mlazom mlake vode kako bi ljuska lakše skliznula.

Linker
07. travanj 2024 08:35