Svjetski restorani

Na listi želja: Anthony Bourdain iza sebe je ostavio vodič po najboljim restoranima na svijetu

Od ćevapa i kobasica, rezanaca, mesa s roštilja i ribe, juha i variva do klasika francuske kuhinje, slavni američki chef i kulinarski pustolov Anthony Bourdain, koji je 2018. preminuo u 61. godini života, sve je pojeo i postavio za misiju da to podijeli sa svijetom.

Bez obzira jeste li bili na svim mjestima koja je istraživao ili niste, ostaje radost gledati svijet na njegov način. Ono što je ostavio iza sebe može se pronaći u knjizi "World Travel: Irreverent Guide", 20-godišnjoj povijesti i putokazu kako biti sretan, pažljiv, znatiželjan i uhranjen putnik.

image
World Travel: Irreverent Guide
FOTOGRAFIJE: AMAZON

Happy Paradise, Hong Kong

Tony (kako je više volio da ga zovu) još je na početku svoje karijere otišao u Hong Kong i često se baš tamo vraćao. Slavna je njegova rečenica da "nitko ne može pogriješiti ode li u Hong Kong". Volio je ondje pojesti pečenu gusku i svinjetinu, morske plodove, obožavao je njihov street food i noćne tržnice. Prilikom svog posljednjeg posjeta tamo zaljubio se u Happy Paradise, u vlasništvu i pod nadzorom kuhara Maya Chowa, čije je kuhanje prožeto kantonskom tradicijom. Posebno se upoznao s pirjanim kozicama s prženom bundevom, sušenom ikrom od škampa i uljem od kozica, prženom rižom od bukovače i maslacem od krizanteme.

Restaurant Paul Bocuse, Lyon

Slavna kulinarska kultura vezana uz tradiciju Lyona desetljećima je fascinirala Tonyja. Posjetio je grad još 2014. godine i jeo je, napisao je, svugdje dobro - od kantine u osnovnoj školi do bistroa, a posebno mjesto u njegovu srcu imao je jedan "restoranski hram" - Paul Bocuse. Jelovnici ondje uključuju juhu od crnog tartufa VGE (nazvanu po bivšem francuskom predsjedniku Valéryju Giscardu d'Estaingu), brancin pečen u ukrasnoj kori s umakom Choron i legendarni lièvre à la royale, jelo od polako kuhanog divljeg zeca obloženo umakom od vlastitog mljevenog srca, jetre i pluća.

Čitajte i: Svijet u šoku! Tužan odlazak slavnog chefa Anthonyja Bourdaina

Bún Bò Huế Kim Chau, Huế, Vietnam

Slavnom je kuharu bilo potrebno više od deset godina neprekidnih putovanja, uz mnoštvo uzvratnih posjeta Vijetnamu, da bi napokon stigao do Huếa. Jednom sjedište carske moći za dinastije Nguyễn, Huế ostaje središte vijetnamske intelektualne, kulturne, vjerske i kulinarske važnosti. Iako Huếovu kuhinju karakteriziraju male i vizualno upečatljive prezentacije rižinih kolača i palačinki na pari punjenim škampima, svinjetinom i povrćem, jelo koje je ukralo Tonyjevo srce bila je slatka bún bò Huế juha, posebno ona koja se poslužila u Bún Bò Huế Kim Chau, na tržištu Dong Ba.

Ganbara, San Sebastián

- U Europi nema boljeg mjesta za jelo od grada San Sebastiána - izjavio je jednom Tony. Ondje, naime, postoji više restorana s Michelinovim zvjezdicama po glavi stanovnika nego bilo gdje na Zemlji. - Dolazim ovamo svaki put, poput projektila koji traži toplinu - rekao je Tony o Ganbari, pintxos baru koji su mu prvi predstavili Juan Mari i Elena Arzak, koje je smatrao svojevrsnom drugom obitelji. Specijalitet kuće ondje su ispečene divlje gljive i foie gras sa sirovim žumanjkom na vrhu.

Čitajte i: Anthony Bourdain: životna priča kulinarske zvijezde

Pastrami Queen, New York

Kulinarska prijestolnica SAD-a, New York, nudi jako puno različitih kulinarskih lokacija, a dosta njih osnovali su ljudi koji su stigli s raznih strana svijeta. I Tony je jedno od tih mjesta obožavao - Pastrami Queen, na gornjem istoku i zapadu Manhattana. Uvijek je ponavljao da je prva stvar koju napravi kad se vrati u New York jest da ode ondje po sendvič s rumunjskom salamom pastrami na mekanom raženom kruhu sa senfom.

Linker
13. travanj 2024 09:02