Njam!

Morski specijaliteti iz kuhinje Roberta Boškovića: Dao nam je recept za ukusan i jednostavn ljetni ručak!

Glumac i redatelj odličan je kuhar jako voli juhu od kamena i školjki, a kada nekoga želi impresionirati, pripremi svoj bolonjez na rimski i tortu od makarula.

Posljednjih mjeseci redatelj Robert Bošković radi bez prestanka. Nakon premije re u Beogradu i Osijeku, ovih dana odlazi u Split gdje će Verdijevu operu “Lombardijci”, koja je prošle godine otvorila Splitsko ljeto i čiju režiju potpisuje, publika ponovno moći vidjeti 22. srp nja na najljepšoj pozornici na svijetu - Peristilu.

Nakon Splita, 44-godišnji redatelj odlazi u rodni Dubrovnik gdje zbog covid ograničenja nije bio godinu i pol. Veseli se susretu s majkom Meli, uživanju u domaćoj hrani, druženju s prijateljima iz djetinjstva, kupanju i - ribarenju.

Koje su vam najslađe morske delicije?

- Grdobina, sitna riba poput srdela i mliječi, a od školjaka dagnje. One su jako zahvalne jer se mogu pripremiti na sto načina, od rižota, juha, zapečene u rolu s mrvicama... A obožavam i juhu od kamena. To mora biti kamen iz dubina, s malim školjkicama, doda se par dagnji i dobijete deliciju za prste polizati.

Čitajte i: Nemate ideja za ljetni ručak? Chef zagrebačkog ‘it‘ street food mjesta dao nam je svojih pet prijedloga

Što pripremate kada želite nekog zadiviti?

- Osim morskih plodova i rižota, radim odličan bolonjez. Onako na rimski, s komadom mesa koji se kuha najmanje šest sati.

A što ne volite jesti?

- Nisam ljubitelj iznutrica, a više nikada ne bih pojeo tunu i sushi. To sam doslovce jeo svaki dan za vrijeme studija kazališne režije u Londonu. Bilo mi je tada i ukusno i cjenovno pristupačno, ali sam pretjerao.

Kako stojite s pripremanjem slatkog?

- Više volim slana nego slatka jela, a jedini desert koji radim je stonska torta od makarula u koju idu bademi, orasi, cimet... Nekima se čini komplicirana, no meni je to najdraži kolač, koji uživam pripremati. I to radim jako dobro.

Čitajte i: Pizze iz kuhinje Luke Nižetića oduševljavaju: Majka ga je naučila sve o kuhanju, a sastojke nabavlja isključivo iz Italije

image
Stonski rižoto s plodovima mora.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Stonski rižoto s plodovima mora

SASTOJCI (ZA 1 OSOBU)

  • 120 g riže arborio
  • 30 ml ribljeg temeljca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • pola žlice nasjeckanog češnjaka
  • 30 ml ribljeg temeljca
  • 2 žlice šalše od rajčice
  • 30 ml bijelog vina
  • 100 g mesa školjki i kozica
  • nekoliko cijelih školjki (2 dagnje, 2 brbavice, 1 kunjka)
  • peršin, sol, papar

PRIPRAVA

Na maslinovom ulju kratko prepržiti češnjak pa dodati meso školjki, kozice te cijele školjke. Promiješati i zaliti vinom. Kada vino ispari, dodati rižu, šalšu, malo temeljca te začine. Kuhati na laganoj vatri uz dodavanje temeljca dok riža ne bude gotova. Na kraju dodati par kapi maslinovog ulja i vina te posuti sitno nasjeckanim peršinom.

Linker
23. travanj 2024 20:33