Recept

Majoneza od krumpira: Zdrava i potpuno biljna verzija umaka kojeg mnogi obožavaju i ne mogu ga se odreći

Priprava majoneze bez jaja i ulja zapravo je vrlo jednostavna, potreban vam je samo blender, a većinu namirnica imamo kod kuće.

Majoneza je umak, često s predznakom nezdravog, koji se tradicionalno radi od jaja i ulja. Mnogi ga ljudi obožavaju do te mjere da u šali znaju isticati - kako ne vjeruju nikome tko ne voli i ne jede majonezu. Pa ipak, mnogi taj visokokalorični umak izbjegavaju, zbog održavanja linije ili zbog čistog tena. Pogotovo u ljetno doba visokih temperatura, rijetko tko će si dopustiti da sendvič s majonezom ponese na izlet, jer zbog kvarljivosti sumnjamo da može izdržati nekoliko sati izvan hladnjaka. Baš zato idealno je vrijeme da isprobate recept za mnogo zdraviju verziju tog umaka - koji definitivno podiže okus svakog slanog jela.

image
Krumpiri mogu zamijeniti jaja kako bismo dobili vegansku i zdraviju verziju majoneze.
UNSPLASH

Bilo da želite promijeniti ono što jedete i prijeći na vegetarijansku ili vegansku ishranu, ili morate pripaziti na unos kolesterola i masnoće, možda samo želite skinuti zimsko-pandemijski višak kilograma - dajte šansu majonezi od krumpira. Njezina priprava je prilično jednostavna, od aparature vam treba blender, a većinu namirnica svi imamo kod kuće.

Čitajte i: Napravite sami svoj grahburger: Jednostavan recept za potpuno drugačiji burger koji će vas oduševiti okusom (i zdravljem)

Recept preporučuju članovi udruge Prijatelji životinja koji promiču 'zeleni' način ishrane i nude pregršt biljnih verzija nama poznatih jela na koja smo naviknuli.

Veganska 'majoneza' od krumpira

image
Uživajte u zdravijoj majonezi
UNSPLASH

Sastojci:

  • 150 g krumpira kuhanog u ljusci i ohlađenog
  • 2 žličice limuna (ili jabučnog octa)
  • 3 žličice senfa (Dijon ili prema želji)
  • 1/4 žličice šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1 prstohvat papra
  • 0,5 dl sojinog vrhnja
  • vode prema potrebi

Priprava:

Krumpir skuhajte u ljusci i ohladite. Najbolje je koristiti nakon što odstoji jedan dan u hladnjaku. Krumpir ogulite i ubacite u blender sa svim sastojcima osim vode. Blendajte dok ne postane kremasto. Prema potrebi dodajte vode da se postigne željena konzistencija. Kušajte, dodajte još začina ako je potrebno te za kraj još blendajte da se sve sljubi.

Linker
19. travanj 2024 23:37