RAPSODIJA OKUSA

Ladarice na ručku kod Borne Šercara: Umjesto svojim prokušanim specijalitetima, oduševio posebnim receptom

Glazbenik je u svom zagrebačkom domu pripremio ručak za Ladarice s kojima je surađivao na novom albumu i snimio spot, a sve su proslavili - pečenom patkom i čašom crnog vina. Gloria je također bila u gostima.

Zagrebački bubnjar Borna Šercar (49), vođa benda Jazziana Croatica, s kojim je osvojio tri Porina, uskoro objavljuje dugo pripreman album “Untamed” inspiriran - domaćim pričama. Među njima je i legenda o vješticama s Kleka te nesretna ljubav Veronike Desinić, a na albumu gostuju instrumentalni solisti Ansambla LADO te Ladarice. S njima je počeo surađivati još 2019., no cijeli projekt je usporila korona. Nedavno su napravili spot za pjesmu “Rose of Zagorje”, a završetak snimanja proslavili su ručkom koji je Borna Šercar sam pripremio.


Što ste skuhali Ladaricama?

Jedna ne jede govedinu, druga je trudna i odlučio sam napraviti patku s mlincima, ali na malo drukčiji način. Kao što je moja glazba spoj jazza i hrvatske baštine, a rezultat je hibrid, nešto novo i drukčije, tako sam odlučio patki s mlincima dati kineski, azijski štih. Zato sam je salamurio s narančama. Osim toga, pečena perad je u našoj tradiciji uvijek bila simbol blagostanja, obilja, praznične raskoši i dijeljenja. Dok poslužujete pečenu patku, pazeći da svatko dobije onaj dio koji najviše voli, kao da dijelite svu svoju ljubav i trud uložen u pripremu.

Čitajte i: Nova zagrebačka oaza finih okusa zove se Frida: Donosimo njihova tri senzacionalna recepta

image

Završetak snimanja s Ladaricama proslavili su ručkom koji je Borna Šercar sam pripremio.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kuhate li i inače?

Volim kuhati, ali do korone zbog koncerata, snimanja i komponiranja nisam stizao. Kad je počela pandemija i kad je sve stalo, odjednom je bilo vremena i za kuhanje.

Od koga ste naučili kuhati?

Od tate, slikara Hrvoja Šercara, naslijedio sam umjetničku crtu - osim što sviram, ja i slikam - ali i sklonost prema kuhanju. Njegovi su specijaliteti bili kokot u vinu i hobotnica s grahom. Dobar izvor su i kuharice, sve se može napraviti po njima.

A koji su vaši specijaliteti?

Izvještio sam se u pravljenju svih vrsta tijesta i pizza, volim pripremati i juhe, a specijalitet su mi i sporo pečena svinjska rebarca s medom i kečapom.

Što vas sve nadahnjuje u kuhinji?

Prije nekoliko godina nastupao sam s Lidijom Bajuk u Maroku i zavolio marokansku, kasnije i libanonsku kuhinju. Iz Maroka sam se vratio s desetak mješavina začina koje koristim za pečenja, marinade...

Koje namirnice uvijek imate u svom domu?

Maslinovo ulje, bijelo i crno vino, začine i mnogo povrća.

Čitajte i: Bez grižnje savjesti čak i ako ste se odrekli slatkog: Evo gdje možete jesti kolače i torte bez šećera

image

Patka na azijski.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Patka na azijski

Sastojci za šest osoba za patku:

  • 1 patka
  • oko 2,5 l vode
  • 70 g soli
  • 2 žlice meda
  • 4 neprskane naranče
  • 2 lice papra u zrnu
  • nekoliko režnjeva češnjaka
  • nekoliko lovorovih listova


Za mlince:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g bučinog brašna
  • žličica soli
  • 2 dl tople vode


Priprema:

Promiješati vodu, sol i med u posudi s poklopcem ili čvrstoj vreći, dodati prepolovljene naranče, papar, režnjeve češnjaka i lovor. U toj tekućini ostaviti patku nekoliko sati, najbolje preko noći. Izvaditi je iz hladnjaka i obrisati pola sata prije pečenja. Peći 15 minuta na zamašćenoj tepsiji u pećnici na 190 stupnjeva. Nakon 15 minuta smanjiti na 180 stupnjeva i peći oko dva sata dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Povremeno je preliti masnoćom od pečenja.

Mlinci

Pomiješati glatko i bučino brašno, dodati sol i dolijevati toplu vodu. Tijesto podijeliti u 10 kuglica. Razvaljati ih tako da se dobiju mlinci veličine tave u kojoj ćete ih peći. Peći ih na vrućoj tavi po 20-ak sekundi sa svake strane. Ispečene mlince preliti vrelom vodom da omekšaju. Nakon nekoliko minuta ih procijediti, dodati masnoću od pečenja i poslužiti uz patku.

Čitajte i: Borba Tigra i Majmuna: Recept za sreću u Kineskoj novoj godini od najveće majstorice te azijske kuhinje

Linker
14. travanj 2024 13:30