Yum Pastry Yum

Ima li slađe slastičarnice kod nas? Antonia je samouka slastičarka, a u Šibeniku nudi kolače inspirirane tradicijom

I oni koji ne vole slatkiše ne mogu ostati ravnodušni kad vide kakva se umjetnička djela prave u malenoj šibenskoj slastičarnici koja je pravo osvježenja u gradskoj gastronomskoj ponudi. O svemu smo porazgovarali sa suvlasnicom i slastičarkom Antoniom Drezgom.

- Slastičarstvom sam se počela baviti prije desetak godina. Završila sam Prometni fakultet, no nisam se vidjela u tome smjeru. Kod kuće sam često radila kolače i kako sam živjela s dečkom u Zagrebu, stalno smo nešto radili za naše prijatelje. Shvatila sam tada da imam 'žicu' za to, počela sam se educirati i pratiti svjetske slastičare, a u konačnici sam otvorila vlastitu slastičarnicu - rekla je samouka slastičarka Antonia Drezga, koja je s dečkom Aleksejem Karićem 2018. godine u Ulici Božidara Petranovića u Šibeniku otvorila Yum Pastry Shop.

image
Slastičarka Antonia Drezga
PASTRY SHOP YUM

Ovo osvježenje za dalmatinski grad bio je pun pogodak za mještane, ali i za turiste budući da ekipa ulazi u četvrtu sezonu i kažu kako su brojem gostiju jako zadovoljni. U ponudi imaju 13 vrsta kolača, a prvo što su 'lansirali' bila im je poznata šibenska kapa, ali u - slastici.

image
Šibenska kapa
PASTRY SHOP YUM

"Mi smo mali grad i ljudima je to što mi nudimo u potpunosti bilo novo. Uvijek smo kreativni, volimo se igrati s okusima, a zasad smo stvarno prezadovoljni”, rekla je Antonia. Prošlo ljeto plasirala je slasticu šibensku katedralu, odnosno kombinaciju Namelaka od mliječne čokolade, moussea od lavande i bijele čokolade, confita od šumskog voća i biskvita od pistacija i maslinovog ulja, a za nju su morali izraditi poseban kalup. Ona je postala hit na društvenim mrežama i neizostavna narudžba gotovo svakog gosta.

image
Šibenska katedrala
PASTRY SHOP YUM

Druga najpopularnija slastica je u obliku šibenske kape, najpoznatijeg šibenskog suvenira, odnosno Mousse od tamne čokolade, žele naranče s komadićima kandirane naranče, krokant od badema i beurre noisette biskvit s bademom. Recepti su svi iz njezine glave, a kombinacijom modernog i tradicionalnog, uz autentičnu estetiku koja ostavlja bez daha, malo je reći da je riječ o pravim umjetničkim djelima.

image
Šibenski botun
PASTRY SHOP YUM

Inspiracija o gradu Šibeniku u slasticama, kaže, izrodila se sama po sebi.

"Budući da smo se već vratili iz Zagreba u Šibenik, željeli smo u gradu upotpuniti gastronomsku ponudu i to nam je uspjelo”, dodala je Antonia. Posebno je to što je ona jedina slastičarka u Yum Pastry Shopu, dakle od ideje do realizacije sve u potpunosti radi sama. Posebno je ponosna na proizvodnju orašastih pasti i voćnih pirea, a boju za svoja umjetnička djela proizvodi od prirodnih sastojaka. Što se tiče ostale ponude, u slastičarnici se može popiti kava, vruća čokolada koju također sami rade, cijeđeni sokovi i ostala pića.

Čitajte i: Autohtone konobe u Splitu: Dragulji skriveni od turista, nude 'bakinu' kuhinju i kućnu atmosferu u kojoj uživaju pravi znalci

image
Pastry shop Yum
PASTRY SHOP YUM
image
Slastice inspirirane ljetom
PASTRY SHOP YUM

"Jako sam sretna. Dosta sam samokritična i još uvijek, što se tiče slastičarskog posla, prevelika sam 'picajzla' pa radije sama to napravim, no vidjet ćemo s vremenom. Radim ono što volim i smatram da je to ono što je nezamjenjivo”, rekla je. Slastice stoje između 22 i 27 kuna, što je odlična cijena s obzirom na trud koji stoji iza ovog "slatkog" projekta.

Čitajte i: Zlato zadarskog zaleđa! Kako je zagrebačka obitelj postigla svjetski uspjeh sa svojim mladim vinogradom

image
Pastry shop Yum
PASTRY SHOP YUM
image
Pastry shop Yum
PASTRY SHOP YUM
image
Pastry shop Yum
PASTRY SHOP YUM
Linker
12. travanj 2024 23:34