Recept

Dimljeni tofu na salatu s posebnim sastojkom: Osvježenje na tanjuru idealno za vruće dane kakvi su nam došli!

Kada nas pogodi toplinski udar, kao što nas je sada, najbitnije je da hranom ne odmognemo tijelu - birajte lake i hranjive obroke pune vlakana, koji vam neće stvoriti težinu. Dodatni bonus je ako ne morate paliti štednjak i dodatno se zahrijavati kraj njega.

S vrućim danima preporučuje se unos mnogo tekućine kao i lagana hrana bazirana na povrću i sirovim namirnicama. Zato su salate idealno rješenje, pogotovo ako ih napravite malo 'bogatije' i time dobijete samostalan obrok, a ne prilog standardnom jelu. Ako se grozite pomisli paljenja štednjaka, a još više uključivanja pećnice ovi će vam recepti zasigurno dobro doći, barem kao inspiracija za planiranje obroka.

Sve manje ljudi podnosi ovako ekstremne vrućine, koje nas svake godine naglo zadese - tako da nam se ni tijela nisu stigla priviknuti na povećane temperature. Stoga je još važnije pripaziti na prehranu, da organizam ne opteretimo masnom i začinjenom hranom.

Zeleno lisnato povrće, kao i neki začini, mogu djelovati kao dijuretik, ako vas zbog vrućine muči zadržavanje tekućine pogotovo u nogama i rukama.

image
Za ljetne vrućine bogatija salata je idealan samostalan obrok.
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH

Namirnica idealna za ljetne vrućine

Ako želite izbjeći unošenje mesa, pogotovo crvenog, kao i sireva koji mogu teško sjesti na želudac, a ne želite prehranu bazirati samo na žitaricama, idealna namirnica za 'pojačavanje' vaše ljetne salate je - tofu.

Još ga se naziva i sirom od soje, tofu može biti dimljeni ili svježi, u više varijanti mekoće, kao i s dodacima začina ili povrća - baš kao i sirevi.

Međutim tofu nije masna namirnica, mogu je konzumirati oni i oni kojima smeta laktoza, lagan je i zasitan i kao takav idealan za ove paklene vrućine koje su nas zatekle.

Tofu nije potrebno dodatno termički obrađivati (ako to ne želite), a dimljeni je idealan, jer mu ne treba ni dodatnih začina.

Čitajte i: Napravite sami svoj grahburger: Jednostavan recept za potpuno drugačiji burger koji će vas oduševiti okusom (i zdravljem)

Čitajte i: Majoneza od krumpira: Zdrava i potpuno biljna verzija umaka kojeg mnogi obožavaju i ne mogu ga se odreći

Donosimo recept ljetne salate s dimljenim tofuom, koje možete spraviti u kratkom roku, a varijacije na temu su neograničene, možete dodavati povrće (i voće) po svom ukusu ili prema onome što od namirnica imate kod kuće).

Zelena rapsodija s tofuom

image
Zeleno povrće i tofu odličan su spoj.
UNSPLASH

Sastojci:

  • Matovilac i rukola miks (može i bilo koja zelena i lisnata salata po izboru)
  • Krastavac za salatu, 1 kom
  • Avokado, 1 kom
  • Pakiranje dimljenog tofua (oko 180 g)
  • Crni sezam (može i obični)
  • Pomelo, 3 velike kriške
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje
  • Sok limete (ili limuna, u slučaju da ne volite agrume možete koristiti neki ocat po izboru)

Priprava:

Listove salate operite pod mlazom vode i ostavite da se cijede, ako koristite neku drugu zelenu salatu kasnije ih usitnite. Krastavac narežite na tanke kolutove. Avokado i tofu narežite na kockice. Pomelo rastvorite i očistite, zatim natrgajte na sitnije komadiće. U zdjelu za salatu stavite sve sastojke, posolite, popaprite, pospite prstohvatom sezama. Začinite uljem i sokom limete (ili limuna, odnosno octom). Promiješajte i pustite da odstoji desetak minuta u hladnjaku. Poslužite svježe.

Linker
12. ožujak 2024 20:08