GOZBA PO MJERI HEDONISTA

Davor Šušković za svaki gastro festival uzima godišnji odmor! Provjerite njegove zamamne recepte

Nema ljepšeg druženja od onog uz roštilj, smatra Davor Šušković, majstor tog zanata, čiji gastro blog prate svi zaljubljenici u delicije pripravljene na vatri.

Roštiljanje je mnogim muškarcima omiljena gastro zabava, no malo je onih koji su u tome uistinu pravi majstori. Jedan od njih je Davor Šušković, 37-godišnji Zagrepčanin kojeg mnogi bonkulovići znaju po njegovom Instagram profilu Davor’s Quadrillage gdje objavljuje svoje delicije spravljene na roštilju. I to od sočnih odrezaka, svih vrsta mesa, hamburgera, ribe, hobotnice, lignji, povrća pa čak i jaja.

Čitajte i: Slavonski dirigent gradi karijeru u Njemačkoj, ali obožava domaće specijalitete: Zaljubljen u glazbu - i knedle

A dio njegovog gastro asortimana može se kušati na Zagreb Burger Festivalu, jednom od brojnih uličnih gastro festivala na kojem sudjeluje pod brendom BBQ Hot Yard. Ali da ne bi bilo zabune, nije riječ o profesionalnom kuharu, već vrsnom FER-ovcu koji je prije tri mjeseca doktorirao na temu “Subjektivne metode vrednovanja digitalnih slušnih pomagala” i jedini je koji se u Hrvatskoj bavi tom vrstom elektroakustike.

Radi u tvrtki koja distribuira slušne aparate, a za svaki gastro festival uzima - godišnji odmor.

"Roštilj je moja strast i hobi kojim se bavim još od srednjoškolskih dana. Uvijek bih ja na vrtnim druženjima bio za roštiljem, ne zato što sam morao, već zato što sam to baš volio. Nema ljepšeg od druženja uz vatru, roštilj i finu hranu", kaže Davor, koji je hobi pretvorio u dodatni posao. No, ne zbog zarade, već iz čiste ljubavi.

image
U kamionu u sklopu Burger festa Davor Šušković radi burgere.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Sočni aduti s Kvarnera: Chef Matija Pavlic ima savršen recept za sve koji vole ribu na tanjuru

Prije četiri godine krenuo je u nabavku roštilja za balkon novog stana u Velikoj Gorici gdje živi sa suprugom i dvoje djece. Odabrao je roštilj poznatog brenda, prošao njihovu Grill akademiju na kojoj je naučio sve njegove tajne i već sutradan je roštilj bio na njegovom balkonu.

image
Davor sa svojim zelenim kombijem dolazi i kuha gdje ga pozovu
VEDRAN PETEH/CROPIX

Glavni je kuhar u obitelji i otada rijetko ulazi u kuhinju - pećnicu je, kaže, otada upalio dva puta. Jer, kako tvrdi, na takvom roštilju može se pripremiti apsolutno sve.

image
Na Instagramu je Davor otkrio zanimljivu scenu gastro blogera, a kroz nju je upoznao i partnera Gorana Vrabeca, vlasnika dućana i brenda Volim ljuto.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Davor je s Volim ljuto pokrenuo brend i web stranicu BBQ Hot Yard.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Počeo sam odmah peći i eksperimentirati, otvorio Instagram profil i sva jela počeo na njemu objavljivati. Na Instagramu sam otkrio i zanimljivu scenu gastro blogera, a kroz nju upoznao i partnera Gorana Vrabeca, vlasnika dućana i brenda Volim ljuto, s kojima sam pokrenuo brend i web stranicu BBQ Hot Yard. Sudjelujemo na raznim gastro događanjima, priređujemo roštilj radionice, pečemo na svadbama, promocijama, službenim domjencima - uglavnom tamo smo gdje nas žele i vole", smije se simpatični Davor, koji sebi na roštilju najradije pripremi odležani steak koji zrije u njegovoj maloj komori za suho dozrijevanje.

Čitajte i: Gastro oaza u središtu Zagreba: Zovu je 'Malom Italijom', a za vrhunska jela zadužen je chef rodom iz Slavonije

A kada priča skrene na začine, za njega je kraljica ljuta čili papričica sorte trinidad scorpion red. Mesu, kaže, daje neku profinjenu aromu, no “ubija” nepce ljutinom pa s količinom treba biti oprezan. A svi koji žele isprobati kako to Davor peče, njegova mala zelena prikolica BBQ Hot Yard od 20. rujna bit će parkirana ispred Zmajske pivovare na Jankomiru.

FLANK STEAK TACOSI

SASTOJCI

  • 300 g flank steaka,
  • mješavina začina za BBQ (dry rub),
  • dvije manje tortilje,
  • jedna rajčica,
  • pola glavice luka,
  • četvrtina manje glavice zelja,
  • mileram,
  • češnjak u granulama
image
Paprike punjene jajima.
VEDRAN PETEH/CROPIX

PRIPRAVA

Flank steak prekriti suhom mješavinom začina te ostaviti na sobnoj temperaturi 20 minuta. Roštilj pripremiti za direktno pečenje na visokoj temperaturi. Meso peći 4 minute sa svake strane. Nakon pečenja pustiti da odmori desetak minuta te ga tanko narezati okomito na vlakna. Tortilje kratko zapeći na roštilju, desetak sekundi sa svake strane. Pomiješati mileram i češnjak u granulama. U svaku tortilju staviti narezani flank steak, sitno narezanu rajčicu, luk i zelje te dodati umak od milerama.

BURGER S HOBOTNICOM

SASTOJCI

  • Brioche Burger pecivo od 110 g,
  • tri kraka manje hobotnice,
  • garlic mayo umak,
  • wasabi mayo umak,
  • rikola,
  • feta sir,
  • cherry rajčice,
  • limun

PRIPRAVA

image
Burger s hobotnicom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Prvo pripremiti umake. U jednoj zdjelici pomiješati 100 g majoneze i jednu žličicu češnjaka u granulama, a u drugoj 100 g majoneze i 20 g wasabi paste. Prokuhanu hobotnicu premazati maslinovim uljem te peći na roštilju direktno iznad izvora topline, na srednje visokoj temperaturi, 3 minute sa svake strane. Maknuti je s roštilja te preliti limunovim sokom. Nakon par minuta odvojiti krakove. Pecivo prerezati i lagano zapeći s unutarnje strane. Slagati redom - 1 žlicu garlic mayo umaka, rikolu, 3 kraka hobotnice, feta sir, cherry rajčice narezane na kriške te žlicu wasabi mayo umak.

Linker
20. travanj 2024 07:40