Gastro prijedlozi

Darija Mikulandra Žanetić obitelj i prijatelje najčešće iznenadi ribom, a otkrila je i zašto naprosto obožava kuhaču

Radijska voditeljica i producentica zadnje dane ljeta provodi u vinogradu na otoku Šipanu, gdje je merlot već zreo za put do vinarije, ali i do njene pećnice.

Branje grožđa nije za svakoga - jer iziskuje dobru kondiciju i spretne ruke - no Dubrovčanki Dariji Mikulandri Žanetić, vlasnici event agencije, radijskoj voditeljici i izvršnoj producentici nedavno završenog međunarodnog kazališnog festivala Midsummer Scene, posljednje dvije godine to je omiljena aktivnost.

U berbu odlazi na pitoreskni otok Šipan, u mali vinograd svojih prijatelja, a nakon napornog rada najdraže joj je druženje s beračima uz hranu i piće. Ovih dana pobrali su sortu merlot, a sljedećih tjedana čekaju ih sorte koje dozrijevaju kasnije.

Darija se pak uvijek pobrine da grožđe stigne na stol i kao glavni sastojak neke slastice. Vrsna je kuharica, a u njezinim delicijama osim obitelji - supruga Roberta te kćeri Sare i Nore - uživaju brojni prijatelji, festivalski gosti te kolegice iz amaterske kazališne družine Kolarin.

Čitajte i: Delicije profinjenog izgleda i okusa bile su atrakcija i na vjenčanju Ivice Zupca, iza njih stoji zagrebačka slastičarka

Što od dubrovačkih jela najčešće preporučujete gostima festivala?

- S obzirom na to da se Midsummer Scene odvija ljeti, preporučujemo im riblje specijalitete i laganu morsku hranu. Da se kojim slučajem odvija zimi, na Festu Sv. Vlaha, sigurno bi im rekli da kušaju šporke makarule - tradicionalnu domaću tjesteninu sa šugom od mesa.

image
Darija Mikulandra u vinogradu na otoku Šipanu.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

A koju biste dubrovačku deliciju zaštitili kao nematerijalnu baštinu?

- Bilo bi lijepo zaštititi džem od naše dubrovačke ljute naranče koji se savršeno sljubljuje i s jelima od mesa i sa slasticama.

Od koga ste najviše naučili o kuhanju?

- Od mame, svekrve i muževe sestre. One su izvrsne, kreativne kuharice koje sve pripremaju po nekim svojim receptima, sve iz glave.

Kojim jelom volite iznenaditi ukućane ili prijatelje?

- Najčešće spremam riblja jela. I to razne riblje paštete, losos na više načina, tunu, ribe, rakove, sve uz dodatak sezonskog povrća i raznih salata.

Čitajte i: Nešto drugačiji jelovnik! Stiven Vunić sa suprugom Teom vodi jedan od najboljih restorana na Kvarneru

Koje vam je omiljeno kuhinjsko pomagalo?

- Kuhača. S njome kuham, pjevam, pričam...

image
Voćni kolač s grožđem.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Voćni kolač s grožđem

SASTOJCI

  • 7 žlica mlijeka
  • 7 žlica ulja
  • 7 žlica šećera
  • 12 žlica oštrog brašna
  • 2 jaja
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • grožđe ili neko drugo voće po želji

PRIPRAVA

Sastojke za biskvit dobro promiješati, dodati bobice grožđa te smjesu izliti u željeni kalup. Peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Kada je kolač gotov, ukrasiti ga bobicama grožđa te posipati šećerom u prahu.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju magazina Glorija!

Linker
16. travanj 2024 22:52