Kuhinja

Dan je zahvalnosti: Recepte tradicionalnih jela pripremila nam je predsjednica Američkog instituta u Zagrebu

Od punjenje purice, umaka s borovnica do peciva s cimetom - predsjednica Američkog instituta Alexandra Chioureas Posković koja ondje podučava kuhanje za Gloriju je napravila sva tradicionalna jela za Dan zahvalnosti.

Dan zahvalnosti blagdan je zbog kojeg Amerikanci putuju kući gdje god živjeli, kako bi se družili sa svojim obiteljima - uz tradicionalne specijalitete. Zovu ga i “Božićem prije Božića”, a zahvaljujući Alexandri Chioureas Posković (29) - predsjednici Američkog instituta - njegovi se gastro običaji baštine i u centru Zagreba.

U prostoru gdje se promiču američka kultura i jezik, 25. studenog organizira se večera za sve polaznike s Alexandrom kao glavnom cheficom. U Institutu predaje engleski, no kroz kuhanje, polaznicima daje širu sliku o tamošnjem načinu života. Gospođa Chioureas Posković nije, doduše, Amerikanka nego Kanađanka grčkog podrijetla koja je završila studij psihologije u Calgaryju, ali oduvijek je sanjala o osnivanju zajednice u inozemstvu gdje bi podučavala engleski. Zahvaljujući suprugu Hrvatu, to je i ostvarila.

image

Alexandra svake godine jedva dočeka kuhanje za Dan zahvalnosti. Za potrebe snimanja Glorijine kuhinje odlučila se za provjerenu recepturu zagrebačkog Friday Pieshopa.

Vedran Peteh/CROPIX

- Svog Antonia, Splićanina čija je obitelj tijekom Domovinskog rata otišla u Kanadu, upoznala sam krajem studija. Nakon našeg vjenčanja 2015. pokušali smo živjeti u Grčkoj, no ondje nisam mogla pronaći posao. Molbe sam poslala na 80 različitih adresa, između ostalog i u Hrvatsku, a dva dana prije nego što smo se trebali vratiti u Kanadu, dobila sam poziv za razgovor u Američkom institutu u Zagrebu - govori Alexandra.

Čitajte i: Slasne čarolije iz Hogwartsa: Harry Potter kuharica donosi genijalne recepte - otkrivamo najpopularniji

Posljednje tri godine živi u centru grada sa suprugom, osnivačem powerlifting kluba. Alexandra je pak spletom okolnosti preuzela funkciju predsjednice Instituta, nakon smrti njegovih osnivača Marshe i Bretta Campbella.

U Hrvatskoj se, kaže, osjeća sigurno, ljudi su jednostavni, a godi joj i ovdašnji ležerniji ritam života u usporedbi s onim koji je vodila kod kuće. Plus su, kaže, i blage zime za razliku od nemilosrdnih kanadskih, a najdraže joj je nadolazeće razdoblje Adventa. Hrvatska ju je oduševila i hranom, jer je odmalena zaluđena kuhanjem.

- Baka Mary i djed Luis još su 60-ih otvorili pizzeriju u Alberti, a kasnije su ponudu jela proširili i na restoransku. Posao su neko vrijeme vodili i mama Helen i tata George. Više se, doduše, ne bave ugostiteljstvom nego su vlasnici agencije za nekretnine, ali usadili su mi ljubav prema gastronomiji. Majstorica sam u izradi slastica, za što je definitivno zaslužna baka koja me naučila da je maslac presudan za neodoljivi okus kolača - kaže Alexandra. Na dnevnoj bazi nesvjesno uspoređuje Hrvatsku i Sjevernu Ameriku.

Moram priznati da mi je Sjeverna Amerika draža kad je u pitanju ponuda odrezaka, ali u Kanadi recimo nema toliko tržnica, svježeg povrća kakvo se u Hrvatskoj može naći gotovo na svakom koraku - govori Alexandra, sretna što je naučila raditi i neke ovdašnje specijalitete. Sarmu i punjenu papriku mogla bi jesti svaki dan, izvrsno radi gulaš, no najbolje što je ikad probala je, kaže, ledeni vjetar njene prijateljice.

U slobodno vrijeme bavi se plesom i ide u duge šetnje sa svojom hrvatskom ovčarkom Lady, a osim Zagrebu srce joj pripada i suprugovom rodnom Splitu. San joj je, naime, otvoriti još nekoliko Instituta diljem Hrvatske i tako širiti dobar glas o sjevernoameričkoj kulturi.

Čitajte i: Korisni savjeti i zdravi recepti! Nutricionistica Martina Linarić ima kulinarsku emisiju i odličan recept za ukusan obrok

RECEPTI

Puretina s umakom od brusnica, nadjevom i graveyjem

image

Puretina s umakom od brusnica, nadjevom i graveyjem

Vedran Peteh/CROPIX

Sastojci za umak od brusnica (za 6 do 8 osoba):

  • ½ šalice soka od naranče
  • ½ šalice soka od brusnice
  • 350 g brusnica
  • prstohvat soli
  • ½ šalice bijelog šećera
  • ½ šalice smeđeg šećera

Priprava:

Oprati i osušiti brusnice. U loncu srednje veličine na srednje jakoj vatri otopiti bijeli i smeđi sećer u soku od naranče i brusnice. Nakon što se otopi, umiješati brusnice i stavite prstohvat soli. Zakuhati smjesu na srednje jakoj vatri, a zatim smanjiti i kuhati na laganoj vatri. Miješati smjesu da se sve sjedini i kuhati još 7-12 minuta. Makuti s vatre i poslužiti u zdjeli.


Sastojci za nadjev (za 8 osoba):

  • 700 g starog kruha
  • 1 šalica maslaca
  • 2 luka
  • 2 stabljike celera
  • 6 režnjeva češnjaka
  • krupna sol i papar
  • 3 velike žlice nasjeckane kadulje
  • 3 velike žlice svježeg peršina
  • 3 velike žlice svježeg ružmarina
  • 2½ šalice pileće ili povrtne juhe
  • 2 velika jaja
  • miks svježeg začinskog bilja

Priprava:

Prepečeni kruh narezati na kockice, staviti u veliku posudu za pečenje, lagano pokriti folijom i ostaviti da odstoji preko noći. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjava. Posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm premazati otopljenim maslacem. Kruh staviti u veliku zdjelu za miješanje ili posudu u kojoj ćete ga peći. Zagrijati maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri. Nakon što se otopi, umiješati luk, celer i češnjak s velikim prstohvatom soli i papra (najmanje pola do jednu žličicu svakog). Kuhati oko 10 minuta, dok luk i celer ne omekšaju. Umiješatie kadulju, peršin i ružmarin i kuhati još minutu. Umiješati šalicu temeljca. Mješavinu luka i celera staviti preko krušnih mrvica i dobro promiješati. U maloj zdjeli ili mjerici umutiti preostalih šalicu i pol temeljca i 2 jaja. Tu smjesu uliti u kockice kruha, promiješati dok se dobro sve ne sjedini. Nadjev peći 45 do 50 minuta, dok unutarnja temperatura ne bude 80 stupnjava. Ako nadjev previše porumeni, pokrijte ga folijom.


Sastojci za Garvey umak:

  • 3 velike žlice maslaca
  • 3 žlice višenamjenskog brašna
  • tekućina u protvanu od pečenja purice (1 šalica)
  • 2 šalice kokošje ili pureće juhe
  • krupna sol

Priprava:

Otopiti maslac, dodati brašno i na laganoj vatri stalno miješati. Nakon jedne minute dodati tekućinu od pečenja, miješati, pustiti da zavrije. Nakon toga, smanjiti vatru, pustiti da lagano vrije dok se tekućina na počne reducirati. Dodati začine i 1 šalicu juhe. Ako je umak pregust, dodavati polako još juhe. Neka lagano vrije oko 10 minuta.

Puretinu ispeći na tavi, 10-15 minuta (ovisno o debljini) i na kraju začiniti solju i paprom. Poslužiti s blanširanim mahunama omotanim u tanko narezanom ploškom tikvice.


Pita od bundeve

image

Pita od bundeve iz Friday Pieshopa.

Vedran Peteh/CROPIX

Sastojci za kore:

  • 2½l šalice višenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 6 velikih žlica nezasoljenog maslaca (hladno i u kockicama)
  • 2/3 šalice (130 g) biljne masti
  • ½ šalice (120 ml) jako hladne vode
  • led

Priprava:

Pomiješati brašno i sol u velikoj zdjeli pa dodati maslac i biljnu mast. Mijesiti dok smjesa ne bude nalik na grubo brašno. Dodati 120 ml vode, zatim led i promiješati. Dodavati po 15 ml hladne vode i promiješati nakon svake dodane žlice. Prestati dodavati vodu kada se u tijestu počnu stvarati velike grudice. Prebaciti tijesto za pitu na pobrašnjenu radnu površinu. Pobrašnjenim rukama savijati tijesto u sebe dok se brašno u potpunosti ne poveže s masnoćom. Oblikovati ga u kuglu. Prerezati tijesto na pola. Rukama spljoštiti svaku polovicu u diskove debljine 2 i pol cm. Svaku polovicu tijesta čvrsto zamotati u plastičnu foliju. Ostaviti u hladnjaku najmanje 2 sata. Prilikom valjanja ohlađenih polovica tijesta za pitu, uvijek nježno koristiti valjak za tijesto. Počnite od sredine i krenite prema van u svim smjerovima, okrećući tijesto rukama.


Sastojci za pitu:

  • domaća kora za pitu
  • 450 g pirea od bundeve
  • 3 velika jaja
  • 250 g bijelog ili smeđeg šećera
  • 1 velika žlica kukuruznog škroba
  • ½ čajne žličice soli
  • 1½ čajne žličice mljevenog cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog đumbira
  • malo muškatnog oraščića
  • malo mljevenih klinčića
  • malo svježe mljevenog crnog papra
  • 240 ml vrhnja za šlag
  • 60 ml mlijeka
  • 1 veliko jaje sa žlicom mlijeka za premaz
  • zrna suhog graha (stavljaju se prije pečenja, da se pita ne bi zalijepila)

Priprava:

Za nadjev pjenasto umutiti bundevu, 3 jaja i smeđi šećer dok se ne sjedine. Dodati kukuruzni škrob, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić, papar, vrhnje za šlag i mlijeko. Snažno miješati dok se sve ne sjedini. Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. Razvaljati koru ohlađenu u hladnjaku za (1 disk tijesta). Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto u krug od 30 cm. Pažljivo staviti tijesto u posudu za pitu duboku 23 cm. Ugurati ga prstima, pazeći da bude glatka. Malim i oštrim nožem odrezati višak kore i baciti. Rubove izvući - po želji stisnuti vilicom ili prstima. Lagano premazati rubove premazom od jaja i mlijeka. Koru za pitu obložiti papirom za pečenje, oko toga staviti grah i peći 10 min. Pažljivo ukloniti papir za pečenje i grah. U toplu prethodno pečenu koru uliti nadjev za pitu od bundeve. Koru nadjenuti samo do 3/4 visine. Peći pitu dok se sredina ne stvrdne, oko 55 - 60 minuta. Nakon 25 min pečenja obvezno pokriti rubove kore aluminijskom folijom.

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
16. travanj 2024 15:32