Za svaku pohvalu!

Daleki istok na tanjuru: Tajlandski specijaliteti prema receptima vrsne kuharice

Rijeka je prije nekoliko mjeseci postala bogatija za zanimljivu gastro adresu - otvoren je restoran Sabai koji nudi specijalitete tajlandske kuhinje.

Na tajlandskom jeziku riječ sabai označava ugodu, opuštenost, vrijeme druženja, ugodnih emocija, smijeha i radosti. Upravo je takav set emocija Filip Jakovac želio unijeti u svoj restoran Sabai u Rijeci, prvi koji u tom kraju nudi specijalitete tajlandske kuhinje. Ovaj dugogodišnji suvlasnik turističke agencije ideju da uskoči u gastro vode dobio je u razgovoru sa svojim poslovnim partnerom Marinom Pavletićem, nakon što im je pandemija stopirala dotadašnji biznis.

“Nas smo dvojica u agenciji podijelili posao: ja sam bio specijaliziran za avanture iunikatne doživljaje Balkana starim Zastavinim vozilima te za jedriličarske avanture, dok je Marin bio specijaliziran za otkrivanje ljepota autentičnog Tajlanda. I tako se kroz razgovor rodila ideja da u Rijeci otvorimo tajlandski restoran”, kaže Filip.

image
JOSIP CEKADA/CROPIX

Glavna je kuharica Tajlanđanka Sommy, koja ima dugogodišnje gastronomsko iskustvo jer je u rodnoj zemlji bila vlasnica restorana istog imena, a dugi je niz godina radila kao kuharica i u Njemačkoj, gdje ju je Marin Pavletić i upoznao.

“Ona dolazi iz velike obitelji koju većinom čine profesionalni kuhari i doista je fantastično gledati s kojom količinom ljubavi pripremaju jela”, nastavlja Filip, dodajući kako će na meniju proširiti ponudu vegetarijanskih i veganskih jela.

“Tajlandska kuhinja ne samo da spada u jednu od najzdravijih kuhinja na svijetu nego je i savršeno izbalansirana. Povrće se kuha dopola, čime se zadržavaju najvažnija nutritivna svojstva, meso je fantastično obrađeno, a igra začina svemu daje neodoljiv šarm i originalan okus. Tajlandska hrana ima izražen karakter. Da bismo je uspješno približili hrvatskom nepcu, u restoranu se može birati jačina začinjenosti jela i igrati se okusima. Ono što želimo svojim gostima jest da sjednu, jedu, piju, druže se i slave život”, konstatira Filip Jakovac.

Čitajte i: Hrvoje Šalković otkrio egzotičan recept: Katsu piletina je prava rapsodija za nepca

image

Ananas s prženom rižom

JOSIP CEKADA/CROPIX

KHAO PAD SAPPAROD (Ananas s prženom rižom)

Sastojci

1 ananas, 50 g narezanog ananasa, 130 g jasmin riže, 70 g piletine, 3 veća račića, 40 g mrkve, 5 g češnjaka, 30 g indijskih oraščića, 10 ml umaka od soje, 70 g graška, 10 g suhih grožđica, 60 ml mlijeka, 5 g curryja u prahu, 10 g šećera, 10 g luka, umak od kamenica po želji

Priprema

Očistiti polovicu ananasa. Narezati povrće na trakice, a ananas i piletinu na sitne kockice. Na vruće ulje u zdjelu ili wok staviti piletinu, račiće, dodati curry pastu i malo mlijeka te sos od soje i kamenica. Minutu poslije dodati rižu koju ste prethodno skuhali. Nakon što se sve skupa zamiješa, dodati ostatak povrća i sve zajedno kuhati i miješati oko 3 minute. Kada je sve gotovo, istresti sadržaj u ananas i ukrasiti indijskim oraščićima koje ste prije popržili na ulju.

image

Pad thai s račićima

JOSIP CEKADA/CROPIX

PAD THAI GUNG (Pad thai s račićima)

Sastojci

4 račića, 80 g rižinih rezanaca, 50 g mrkve, 50 g kupusa, 10 g mladog luka, 1 jaje, 50 g sojinih klica, 10 ml umaka od soje, 10 ml umaka od kamenica, 80 ml tamarind umaka, ¼ limete, kikirikija po želji

Priprema

Skuhati noodlese prema uputama na pakira nju, dok ne omekšaju. Isprati pod hladnom vodom i ostaviti ih u posudi. Povrće narezati na tanke trakice. Račićima odvojiti tijelo od repa, oklop repa skinuti, gornju stranu mesa repa zarezati nožem i ukloniti crijevo. Zagrijati 1 i pol žlicu ulja u woku ili većoj tavi na jakoj vatri. Dodati račiće koji su gotovi nakon par minuta, čim dobiju ružičastu boju. Dodati još malo ulja i jaje. Istući jaje, razbijajući ga na male komade lopaticom. Dodati nasjeckano povrće i umake. Promiješati sve skupa te doda ti rižine rezance, mladi luk, kikiriki i klice te promiješati. Skinuti s vatre nakon jedne do dvije minute. Ukrasiti mljevenim kikirikijem i kriškom limete. Odmah poslužiti.

image

Piletina s indijskim oraščićima

JOSIP CEKADA/CROPIX

GAI PAD MED MAMUANG (Piletina s indijskim oraščićima)

Sastojci

150 g piletine, 90 g paprike (crvene, žute i zelene), 70 g luka, 30 g mrkve, 70 g šampinjona, 50 g mladog luka, čili džem po želji, 50 g indijskih oraščića, 20 ml umaka od kamenica ili po želji, 10 ml soja sosa ili po želji, 5 g šećera, panko smjesa

Priprema

Piletinu narezati na komadiće i panirati u panko smjesi te nakon toga popržiti na ulju dok ne dobije zlatnu boju. Povrće narezati na kockice. Indijske oraščiće lagano popržiti na ulju. U wok ili dublju tavu staviti malo ulja i dodati luk, papriku, mrkvu, šampinjone, čili džem te soseve, kratko popržiti da povrće ostane polusirovo. Dodati piletinu, indijske oraščiće i još sosa ako je potrebno, promi ješati i kuhati još jednu minutu.

image

Juha s račićima

JOSIP CEKADA/CROPIX

TOM YUM GOONG (Juha s račićima)

Sastojci

3 veća račića, 30 g šampinjona, listovi galangala, kafir limeta, limunska trava po želji, mala žlica ribljeg temeljca, čili džem po želji, 100 ml mlijeka, 35 g rajčice, 20 g luka, 20 g mladog luka, pola limete

Priprema

Šampinjone i rajčice prepoloviti, oguljeni galangal narezati na listiće, limunsku travu narezati na sitnije komade, od polovice limete iscijediti sok, račićima odvojiti tijelo od repa, oklop repa skinuti, gornju stranu mesa repa zarezati nožem i ukloniti crijevo, mladi luk narezati na manje komade. U posudu staviti mlijeko, dodati galangal, limunsku travu, lišće kafir limete, kao i povrće te nakon 2 min. kuhanja dodati račiće, čili džem, šećer i riblji temeljac. Kuhati 1 - 2 minute, dok račići ne promijene boju. Na kraju dodati mladi luk za dekoraciju.

Linker
19. travanj 2024 18:53