Desno od ulaza nalazi se lounge dio
 Goran Hrubi
Oaza u centru grada

Zagreb je dobio novi vinski bar koji 'WOW' efekt ostavlja na prvu

Da bi ostvarila dodatan izvor prihoda za studiranje na Ekonomskom fakultetu, Jelena Šimić Valentić zaposlila se kako konobarica. I nakon toga, više nikad nije napustila ugostiteljstvo. U centru Zagreba otvorila je vinski bar, a za uređenje interijera angažirala je svoju dugodišnju prijateljicu.

"U 12 godina prošla sam sve poslove i razine u raznim restoranima – od konobarice do voditeljice restorana i sommelierke. Na tim poslovima rodila se i velika ljubav i oduševljenje vinima. Od šefova i mentora učila sam o vinima, a onda se i formalno školovala. Danas imam diplomu Hrvatskog sommelier kluba treće razine po programu Association de la Sommelier Internationale, te sam polaznik treće razine obrazovnog programa Wine and Spirits Education Trust, najprestižnije svjetske institucije za edukaciju o vinu i žestokim alkoholnim pićima” otkrila je sommelierka Jelena Šimić Valentić.

Goran Hrubi
Jelena Šimić Valentić na otvorenju svog bara

Osim istinske ljubavi i strasti prema vinu te dubokom poštovanju prema ljudima koji mukotrpno rade da bi nastao "božanski nektar", gaji i veliku ljubav prema edukaciji pa već 3 godine u sklopu "Vinske škole" potpune amatere uči o tajnama vina. A sada je napokon ostvarila i ono o čemu je dugo sanjala. Naime, u centru metropole otvoren je vinski bar Pupitres. "Željela sam u Zagrebu stvoriti mjesto kakvo još ne postoji. Pravi vinski bar u kojem će uživati svaki ljubitelj vina, mjesto u kojem svatko može učiti o vinima, čitati knjige o vinima iz naše male biblioteke ili direktno sa mnom razgovarati o vinima ili kušati vina iz cijeloga svijeta. Pupitres treba biti mjesto na mojem će svaki gost našeg grada moći želi kušati hrvatska vina, a posebice moju veliku ljubav – vina hrvatskih autohtonih sorti."

Goran Hrubi
Interijer vinskog bara u strogom centru Zagreba

Tamo će goste osobno dočekivati te im uz odličnu kapljicu (na vinskoj karti nalazi se čak 248 vina te 21 šampanjac), ujutro nuditi i doručak te kavu, čaj, sirove torte, svježe pečeni kruh, masline, drniški pršut i selekciju sireva. "San mi je bio imati mjesto koje će raditi po mojim standardima i biti po usluzi, ponudi i cijenama prijateljsko prema gostima. Lokal u kojem ćete moći naručiti butelju najfinijeg vina koje nije nužno i najskuplje ili samo jednu čašu. Ako gosti žele, otvarat ću im svako vino i za jednu čašu koje im probudi znatiželju. Kad probaju vina koja sam im stavila na vinsku kartu, uopće se ne bojim da će poželjeti još koju čašu." ponosno je izjavila vlasnica. U baru će se održavati i radionice – preko tjedna u večernjim satima, dok će se vikendom održavati vinski maraton od 3 radionice zaredom, pa će tako 24. rujna svi polaznici imati priliku proći malu vinsku školu osnovne, srednje i napredne razine.

Goran Hrubi
Omiljeno piće sommelierke, ali i šampanjac kuće - Tattinger Prelude

Kada je prvi put zakoračila u prostor bara, znala je što želi imati, barem što se vina i vinskog inventara tiče, a za sve angažirala je dugogodišnju prijateljicu Ivanu Ferenčak – rezultat rada dizajnerice i želja vlasnice današnji je izgled vinskog bara. "Za uređenje bara, prvenstveno me inspirirala Jelena, a onda i ono zbog čega će Pupitres zasigurno postati nova žarišna točka grada - vino. Tako je svaki detalj u uređenju usko povezan s vinom, a boje koje smo birali su šampanj, roze, bordo i zlatna kao zaštitna boja Pupitresa i boja bijelog vina." otkrila je dizajnerica. Interijer ne slijedi nikakav trend, te za razliku od ostalih vinskih barova koji su uređeni u tamnim bojama i industrijskom stilu, dizajnerica je odlučila napraviti poptuni kontrast sa svijetlim kamenim podom i zidovima u boji omiljenog pića sommelierke – šampanjca.

Goran Hrubi
Dodatnu toplinu prostoru daju impozantni mesingani lusteri koji izgledaju poput mjehurića pjenušca

Goran Hrubi
Desno od ulaza nalazi se lounge dio

Za lounge dio bara korišten je namještaj danske tvrtke Normann Copenhagen - crvene sofe i fotelja Ace dizajnera Hansa Hornemanna, koji su prvi komadi uvezeni u Hrvatsku. Privatnost odvojenog dijela bara dizajnerica je postigla postavom osvijetljenih visećih posuda sa zasađenim egzotičnim biljem i crtežom na staklu koji je izradila umjetnica Ana Kovačić.

Goran Hrubi

"Premijerno u našoj zemlji bit će pokazani i barski stolci Softedge danske tvrtke Hay koje je dizajnirao nagrađivani dizajnerski studio Iskos Berlin. Stolci su napravljeni najnovijom tehnologijom 3D savijanja drva čime je omogućeno da su iznimno otporni, a toliko lagani da ih možete podići jednim prstom ruke. Rubovi stolca su savijeni tako da nigdje ne pritišću tijelo, dok je samo sjedište lagano konkavno što stolce čini iznimno ugodnim iako su u potpunosti napravljeni od drva. Prvi stolci na tržište izlaze krajem rujna kada će izgled Pupitresa biti kompletiran. Ali činjenica da postoje u verziji obojenoj u boju crvenog vina, bila je znak da su to pravi stolci za Jelenin bar i da ih se isplati čekati." rekla je Ivana Ferenčak.

Goran Hrubi
Stolci u baru tapecirana su u crnu kožu čime je prostor dobio eleganciju

Dizajnerica je otpočetka je znala koje komade želi u interijeru - za vješalicu Latva Mikke Laakkonena žalila je što je nema u tamnocrvenoj boji. A onda je stiglo iznenađenje - prilikom naručivanja, proizvođač joj je mailom javio da se od jeseni proizvodi baš u toj boji. Većina namještaja, poput zidne vinske police, šanka i stolova od metala i tamnog drva, izrađena je isključivo za potrebe bara. Za "wow" efekt zadužena je polica koja se proteže od poda do stropa, a obojena je u zlatnu, boju i ružičastu boju, što olakšava uporabu jer su po bojama odijeljena bijela, crvena i rose vina.

Goran Hrubi
Polica za vina izrađena je od obične armaturne mreže

Goran Hrubi
Šank je obučen u istegnuti metal obojan u zlatnu boju i osvijetljen skrivenom LED rasvjetom

Na zidnoj polici su izbušene rupice, napravljeni štapićasti drveni nosači te postavljeni kutije i police koje se mogu premiještati i tako stalno mijenjati izgled police, a tamo se nalazi selekcija vina po izboru sommelierke i najbolja vinska literatura.

Goran Hrubi
Modularna zidna polica

I prostoru toaleta posvetilo se pažnje. Tamo je, naime, stvoreno ambijentalno ozračje muralom s prikazom džungle, svjetiljkom koja filtrira svjetlo, pa se dobiva dojam kao kad sunčeva svjetlost prolazi kroz lišće drveća u šumi te zvučnom kulisom - snimkom zvukova iz džungle.

Goran Hrubi

"Cijeli projekt je završen u rekordnom roku zahvaljujući požrtvovnosti stolara, kolega iz Dizajnholika, Jeleninog supruga i same Jelene koja je bila na sto mjesta istovremeno. Iza nas su mnogobrojne neprospavane noći, a nadam se i ispred nas. Samo ovaj puta neprospavane zbog slavlja i istinskog uživanja u prvom pravom vinskom baru u Zagrebu." zaključila je Ferenčak. Vinski bar Pupitres radi od 7 ujutro do 23 sata, osim petkom i subotom kad je radno vrijeme do ponoći.

Maja Damjanović

Linker
17. travanj 2024 00:47