Darko Mihalić
ZA PROLJETNO OSVJEŽENJE

Za sve željne promjene u domu: 7 prijedloga za blagovaonicu kao iz magazina

Blagovaonice kao iz magazina. Inspirirajte se svježim idejama dizajnerice Mirjane Mikulec!

Htjeli biste nešto promijeniti u svojoj blagovaonici ili opremate svoja četiri zida, a ne znate od kuda krenuti i kako osmisliti ovaj kutak koji mnogi zovu srcem svakog doma? Dizajnerica Mirjana Mikulec nudi nekoliko svježih prijedloga blagovaonica različitih stilova!

Blagovaonice su, bez obzira jesu li zasebne prostorije ili dio kuhinje odnosno otvorene dnevne zone, srce svakog doma. Uz njih nas vežu ne samo svakodnevne životne radosti i rutine poput kuhanja i pripreme hrane, ali i druženja s obitelji i prijateljima. Mnoge uspomene vežu nas upravo za taj dio stana i zato on za svakoga ima i posebno značenje. A pored funkcionalne i emotivne tu je svakako i estetska dimenzija koja će zaokružiti cijelu priču.

Na što treba paziti kod uređenja blagovaonice?

Blagovaonica će svakako više doći do izražaja i ponuditi više komocije i privatnosti kada je odvojena od ostatka prostora, no, pametnim i pomnim odabirima ovaj isti sadržaj bit će uočljiv i plijeniti poglede i u slučaju kada je dio dnevne zone te dijeli isti prostor s boravkom i kuhinjom. U tom slučaju potrebno je paziti da svojim stilom bude povezana s ostatkom prostora, ali i da ima svoj karakter. No, bez obzira u kojim prostornim varijantama dolazile, blagovaonice svakako zaslužuju pomno planiranje da bi se zadovoljile funkcionalnost i estetika. Osim veličine i oblika namještaja, te njihovog razmaka bitno je razmisliti o cjelokupnom prostoru blagovanja i definirati naše želje vezano uz izgled, atmosferu… Imajte na umu da je u ovoj prostoriji najvažniji sjedeći namještaj – stolice, klupe ili kutna garnitura te stol.

Darko Mihalić

Ako nemate ideje kako biste mogli (pre)urediti svoju blagovaonicu, nudimo vam nekoliko novijih izvedbenih projekata blagovanja koje je radio studio Mirjana Mikulec interijeri tijekom nekoliko posljednjih godina. Vjerujemo da ćete pronaći nešto za sebe i učiniti od blagovanja sasvim posebno mjesto!

DODIR BEZVREMENOSTI

Stvaramo svoj životni prostor u želji da bude atraktivan godinama, ali istovremeno se ne želimo odreći trendova. Ova dva zahtjeva su jako bitna u uređenju doma i pogledajte kako ga možete primijeniti u svojem blagovanju. Kamin i štukature na zidovima su dašak klasike, ali i trenutno veliki hit, dok stolci od drveta daju toplinu i dizajnom također nude bezvremenski štih. Neutralna siva i bijela u kombinaciji s drvetom, smeđim i plavim nijansama savršeno je ispunila svoju bezvremenske blagovaonice koja će još dugo plijeniti poglede.

Darko Mihalić

ELEGANCIJA S TOPLINOM

I u posve maloj kvadraturi možete ostvariti dojam elegancije i profinjenosti. Rješenje je opremanje prostora samo osnovnim namještajem, okrugli oblik stola te suptilna dekoracija koju u ovom slučaju nudi visilica. Parketi i opeka donijeli su ugodu, a stolice u svijetloj nijansi plave svježinu i profinjenost. Savršena dekoracija za jedan zid u blagovanju je tapeta, ili, kao u ovom slučaju, opeka.

Darko Mihalić

MODERNIZIRANA KLASIKA

Klasika je na velika vrata ušla u suvremene interijere, ali u moderniziranoj varijanti koja djeluje vrlo privlačno i onima koji nisu skloni ovom stilu. Atmosfera građanskih salona i hotelskih soba na prvu možda djeluje ne odviše zanimljivo, no vjerujemo da ćete nakon ove inspiracije, elegantne blagovaonice kojom caruju luksuzni, meki materijali i moderna dizajnerska rasvjeta razmisliti o tome da ju primijenite u svome domu!

Darko Mihalić

Darko Mihalić

FRANCUSKI CHIC

U kreiranju blagovanja koje se nalazi unutar dnevne zone te povezuje kuhinju i boravak nadahnuće je bio francuski chic i elegantni pariški interijeri koji su vrlo atraktivni i plijene poglede. Luksuzni materijali su bili presudni u uređenju. Odabir stolica presvučenih ružičastim baršunom taj je dojam još pojačao, a stolice su postale glavni stilski akcent u prostoru. Njima se pridružuje i stol modernih linija s elegantnom pločom s uzorkom mramora.

Darko Mihalić

Darko Mihalić

OPLEMENJENI MINIMALIZAM

Za sve koji nisu skloni detaljima, bojama i uzorcima nudimo malo blagovanje koje je dio dnevnog boravka. Kako bi koncept jednostavnog stola bio zanimljiviji, gornja ploha je staklena, a odabrane su stolice oblih linija, a nasuprot njih napravljena je mala ugradbena klupa koja stvara ozračje topline i ugode. Klupe – kutne, ugradbene ili samostalne su izvrsno rješenje za male blagovaonice!

Darko Mihalić

MODERNO I UDOBNO

Kombiniranje stilova poželjno je u svakom uređenju, a naročito to vrijedi za dnevnu zonu s otvorenim prostorom. Ako je cijela uređena u istom stilu, tada se lako sve može stopiti i izgledati monotono i nezanimljivo. Blagovaonica upravo može biti onaj element u kojem ćete se poigrati nekim drugim stilom. Unesite boje, materijale i komade namještaja koji će donijeti neki drugi stilski izričaj – blagovanje će se istaknuti, a prostor postati dinamičan.

Darko Mihalić

Darko Mihalić

SKANDI ŠARM

Skandinavski stil će uvijek imati svoje poklonike, unatoč dizajnerskim trendovima koji su trenutno više usmjereni na eleganciju i klasiku te jarke boje, naglašene oblike namještaja, plemenite metale... Ovaj stil idealan je za male prostore jer voli svijetle nijanse, vrlo je jednostavan i ne voli previše uočljivih detalja. Na primjeru male blagovaonice inspirirane Skandinavijom možete vidjeti kako iskoristiti zid iza stola – kao ugradbeni ormar s nišom unutar koje ćete smjestiti simpatičnu klupu.

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Linker
12. ožujak 2024 05:15