Ljetni trend

Vodič kroz duboko plavetnilo: Uronite u sve nijanse boje mora i neba u vašem domu

Možda na prvu djeluje hladno, ali plava je, pogotovo ljeti, odličan izbor za svaku prostoriju - samo je pitanje koju nijansu odabrati i kako je dozirati, da li obojati zidove ili dom oplemeniti malim detaljima u ovoj boji.

Jedna od boja koje su u trendu ljeti je plava - i to u svim nijansama. To je boja s mnogo lica, no jedno je zajedničko svima: prostori s plavim zidovima i detaljima djeluju umirujuće. Ovisno o nijansi, interijer u kojem dominira ova boja djelovat će elegantno (tamnoplava), morski (srednjeplava i tirkizna) ili prozračno (svijetloplava). Plava je boja neba i mora pa je zato u uređenju interijera najčešće koriste na Mediteranu, gdje u vrućim ljetnim danima u dom unosi svježinu i opuštanje. Donosimo vam iscrpni vodič gdje i kako koristiti različite tonove plave.

Odvažne nijanse u dnevnoj sobi

Tamnoplava na zidovima u dnevnom boravku je samo za najhrabrije. Iako može izgledati prekrasno, upija puno svjetlosti i zbog toga zatamnjuje prostor. U moderno uređenim domovima bolji je izbor obojati u plavo jedan zid i obogatiti ga detaljima i dekoracijama u toj boji - jastučićima, tabureom, svijećom, vazom... Ponekad je dovoljna jedna plava sofa i slika na zidu da podignu prostor i daju mu notu profinjenosti i elegancije.

image
Jonathan Adler


Mediteran u kuhinji

Svijetloplava se odlično uklapa u interijere u retro stilu, pogotovo one kojima su glavna tema pedesete godine prošlog stoljeća. Idealna je za kuhinje, u kojima stvara dojam čistoće i jednostavnosti. Ako ne želite bojati kuhinju u plavo, unesite dašak Mediterana novim setom plavih tanjura i šalica s morskim motivima.

image
Easy Life


Opuštajući tonovi u spavaćoj sobi

Plava je dobar izbor i za spavaću sobu, jer djeluje umirujuće i meditativno. I tu vrijedi isto pravilo kao za kuhinju - ako ne želite bojati zidove, dodajte plavu u detaljima kao što su tepih, slika, okvir kreveta, posteljina...

image
Kare Design

Nježne nijanse u dječjem kutku

Za dječju sobu najbolje je izabrati baby blue - nježnu nijansu svjetloplave, koja se posebno dobro slaže s bijelom. Dojam 'podebljajte' zavjesom ili velikim baby blue plišancem.

image
Circu Magical Furniture


Carstvo plave u kupaonici

Prostorija u kojoj ne možete pogriješiti s plavom je kupaonica. Za koju god nijansu pločica ili tapeta se odlučite, izbor će biti dobar i u trendu. Zato se bez straha prepustite toj slatkoj muci.

image
Annie Sloan
Linker
15. travanj 2024 04:25