Glatko do luksuza

Uvijek moderan: Mramor unosi dašak glamura u baš svaki prostor

Očaravajuće ljepote i iznimne čvrstoće, to je jedan od onih materijala koji u prostor unose potrebnu dozu otmjenosti.

Cijenjen još u antici, kad su od njega napravljene neke od najljepših skulptura i fascinantne građevine poput grčkog Partenona, mramor je od davnina bio popularan, no ne i svima dostupan materijal. Zbog svoje visoke cijene postao je i ostao simbol bogatstva, ali i dugovječnosti jer zbog iznimne čvrstoće i otpornosti uspješno odolijeva zubu vremena.

U čistom obliku potpuno bijel, zahvaljujući primjesama raznih metalnih oksida može poprimiti žutu, smeđu, crvenkastu, sivu, crnu i zelenkastu boju, a njegovoj prirodnoj ljepoti posebno pridonose žile kojima je prošaran. Zbog njih i privlačnog prelijevanja različitih nijansi ponekad djeluje poput apstraktnog platna umjetnice Prirode i osvaja nas kamenom ljepotom. Iako na dodir hladan, svojom glatkoćom budi osjećaj topline i jednostavno mami da se prepustimo taktilnom užitku koji nam pruža kad ga milujemo.

image

Iako je u interijerima oduvijek bio cijenjen, posljednjih godina stječe sve veću popularnost.

WALLSAUCE

Iako je u interijerima oduvijek bio cijenjen, posljednjih godina stječe sve veću popularnost, i to ne samo za podne i zidne obloge, kuhinjske radne plohe ili kupaoničku opremu nego i kao materijal za izradu sobnog namještaja.

U potonjem se slučaju često kombinira s drvom ili metalima zlatnog ili brončanog sjaja koji ga čine vizualno toplijim. Efektan kontrast postiže se i spajanjem njegove tvrdoće s mekim tkaninama, a sjajno ga nadopunjuju i koloristički akcenti. Sjajno funkcionira i kao postolje rasvjetnih tijela, a ukrasni detalji izrađeni od mramora osvajaju spojem prirodne ljepote i otmjene aure koja ih okružuje.

Ipak, s obzirom na to da je vrlo težak, treba voditi računa da struktura koja nosi mramornu ploču, bilo da je riječ o zidu, nogama stola ili kuhinjskom elementu, bude dovoljno jaka da izdrži njegovu masu, a iako može trajati stoljećima, nije nezahtjevan za održavanje. Vrlo je porozan i lako upija tekućinu pa ga treba odmah obrisati ako po njemu prolijemo kavu, sok ili vino. Budući da se i danas ubraja među skupe materijale, mnogima nadilazi platežne mogućnosti, što ne znači da si ne možemo priuštiti barem kakvu mramornu dekorativnu sitnicu. S druge strane, bilo da nas odbija njegova cijena, težina ili oboje, imitacije mramora napravljene od raznih jeftinijih materijala savršen su način da u dom unesemo mramoru svojstven dašak otmjenosti i luksuza.

image

Efektan kontrast postiže se i spajanjem njegove tvrdoće s mekim tkaninama.

ESSENTIAL HOME

Čitajte i: Kuća Giannija Versacea prodaje se za 70 milijuna dolara: Ovako uređen interijer rijetko se viđa!

Izbor je vrlo širok, a uključuje imitacije mramora napravljene od raznih materijala poput keramike, plastike, medijapana i tkanina. Vizualni šarm mramora tako može zaživjeti na širokom spektru predmeta - tepisima, tapetama, uporabnom i dekorativnom posuđu, sjenilima rasvjetnih tijela, stolovima, ormarima te okvirima slika, ogledala pa čak i kreveta. I za te jeftinije varijante vrijedi isto pravilo kao i za pravi mramor - poigrajte se kontrastima toplog i hladnog, mramora i drva želite li opušteniji, odnosno mramora i zlata želite li raskošniji ugođaj.

Linker
23. travanj 2024 23:29