Sant’Agostino pločice iz kolekcije Vita 20x20 cm, 604,72 kn/m2 VODOTEHNIKA
raskoš motiva i boja

Unesite energiju u svoj dom: Marokanski stil učinit će čuda i s najtmurnijim interijerima

Dizajn karakterističan za područje sjeverozapadne Afrike - bogat bojama i tkaninama - osobito inspirira u vrijeme sunčanih dana, kada poželimo unijeti novu energiju, a to se najlakše postiže maštovitom kombinacijom detalja.

Dolaskom ljeta i inspiracija za uređenje prostora pristiže iz južnih krajeva, a prizori fascinantnih no pomalo “hladnih” skandinavskih krajobraza zamjenjuju oni toplih mediteranskih. Baš kao u Maroku, smještenom na Atlantiku i Sredozemnom moru, na spoju Europe i Afrike, čija raskoš motiva i boja jednostavno energizira interijer.

Interijer kuće u Kaliforniji

Mješavina različitih kultura te utjecaj Istoka i Zapada tvore prepoznatljiv stil tog podneblja, koji cijene ljubitelji egzotike i elegancije. Jednostavno ga je rekreirati jer se može svesti na nekoliko glavnih elemenata, od kojih je najvažniji kolorit pejzaža: zelene i plave nijanse mora, narančaste i crvene u zalasku sunca te svjetlucajući zlatni i srebrni tonovi pustinje.

ZOCO HOME Keramičko posuđe i rasvjetna tijela od prirodnog pruća www.zocohome.com

Taj zadivljujući spektar prenosi se uglavnom na tekstil ili pak na pločice nalik mozaiku, dok su namještaj i arhitektonski elementi u neutralnim nijansama i od prirodnih materijala kako bi uzorci tkanina dospjeli u prvi plan. Marokanski stil poznat je i po raznovrsnoj uporabi tekstila - od “običnih” zavjesa na prozorima do “zamjene” za vrata, eteričnih plahti ovješenih o strop ili pak tradicionalnih pokrivača koji se daruju mladencima.

BENI Ručno rađeni tepih www.benirugs.com

Ipak, najglasovitiji su tamošnji tepisi, koji se već stoljećima ručno izrađuju i savršena su “baza” svakog prostora. Nerijetko se slažu u slojevima kako bi u interijer unijeli dodatnu toplinu i bogatiju teksturu, a apstraktne ili geometrijske forme što ih krase djeluju bezvremenski.

GRAND HOTEL NORD PINUS u Tangeru u Maroku www.nord-pinustanger.com

HOTEL EL FENN u Marrakechu u Maroku www.el-fenn.com

Sagovi služe i kao sjedeće garniture, često se naime sjedi na podu, a taburei i mnoštvo udobnih jastučića upotpunit će taj neformalni ugođaj. Pritom je važna i rasvjeta, ali nipošto direktna, nego ona “utišana” sjenilima od bojenog stakla, rezbarenog drva ili metala s ornamentima koji stvaraju očaravajuću igru svjetla i sjene. Takvoj ljetnoj oazi potrebno je još samo bilje u velikim posudama ili pletenim košarama i odmor može početi.

Pločica Patternbrick SIngle Cold Decorline 7,3x30 cm cm, 604,72 kn/m2 VODOTEHNIKA

Vaza Anna 299 kn, HARVEY NORMAN

Tabure Majled 175 kn, JYSK

Paravan Bettina 299 kn, M Ö MAX

Novel tanjur 149 kn, LESNINA

Naslonjač s bazom od drva i naslonom od tkanine 7990 kn, M Ö BEL LAND

Svjetiljka 2789 kn, MÖBEL LAND

Jastuk A Kook Milieu, dizajn Kelly Behun, 79,99 kn INTERSPORT

Jastuk Ziggy 300 kn, DIZAJNHOLIK

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
19. travanj 2024 14:20