NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Ljupki prizori iz života

Umjetnost u službi dizajna: Svestrana slikarica u nedostatku tanjura počela sama izrađivati kolekcije posuđa

Sve kolekcije keramike s potpisom akademske slikarice Natalije Klarice oda su prirodi, ljepotama flore i faune te mediteranskom načinu života.

Sve kolekcije keramike s potpisom akademske slikarice Natalije Klarice oda su prirodi, ljepotama flore i faune te mediteranskom načinu života.

Ljubitelji lijepih i funkcionalnih predmeta od keramike uvijek su u potrazi za novim unikatnim komadima kojima će obogatiti svoju kolekciju, a ta ih strast vodi posvuda - od sajmova antikviteta i buvljaka do galerija, suvenirnica i Instagrama. Zahvaljujući društvenim mrežama keramika domaćih kreativaca posljednjih je godina doživjela procvat na tržištu, a među radovima koji su nas na prvi pogled osvojili jesu oni akademske slikarice i keramičarke Natalije Klarice. Ova rođena Primoštenka sa zagrebačkom adresom velika je zaljubljenica u prirodu, koja svoju očaranost ljepotama flore i faune prenosi na glinu.

image

Sve što je veseli, osvane na šalicama.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Sve ono što hedonistički nastrojenu Mediteranku poput nje veseli - i čini dio njezine svakodnevice, od inćuna i morskih rakova pa do blitve i omiljenihjoj božura, osvanulo je kao motiv na šalicama, tanjurima, zdjelama, vazama i posudama za cvijeće s njezinim potpisom. Oni nastaju u ateljeu u sklopu obiteljske kuće na zagrebačkoj Kajzerici, pravoj umjetničkoj oazi koju dijeli sa životnim partnerom, kiparom Robertom Zdarilekom. Dugi redovi metalnih polica ispunjeni su glinenim posudama različitih oblika koje čekaju dodir Natalijinog kista, jer svaki komad ručno oslikava, a atmosfera za rad iznimno je inspirativna zahvaljujući staklenoj stijeni s pogledom na terasu i gnijezdo koje su ptice svile na jednoj od vanjskih greda.

“Nažalost, prazno je jer su se nakon nekoliko posjeta susjedovog mačka odlučile odseliti”, govori Natalija.

image

Atmosfera za rad iznimno je inspirativna zahvaljujući staklenoj stijeni s pogledom na terasu i gnijezdo koje su ptice svile.

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Od hobija do posla

No, njezine privremene stanarke bile su dovoljno dugo u vrtu da je inspiriraju za jednu od najljupkijih kolekcija - onu u kojoj bijele tanjure i šalice te božićne kuglice krase portreti vrapčića. Keramikom se ova pasionirana kreativka počela baviti nakon završene Akademije likovnih umjetnosti, isprva kao hobijem.

“Završila sam tečaj keramike na zagrebačkom Otvorenom sveučilištu, tad ni ne sluteći da ću joj se vrlo brzo u potpunosti posvetiti. I dalje sam jednako fascinirana procesom izrade predmeta od gline kao na tim počecima jer, ma koliko vješti i iskusni bili, nikad ne možete biti sto posto sigurni u krajnji ishod. Otvaranje peći za keramiku uvijek je posebno uzbudljivo”, konstatira.

image

Zahvaljujući društvenim mrežama keramika domaćih kreativaca posljednjih je godina doživjela procvat na tržištu.

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Živjeti od umjetnosti u Hrvatskoj nije lako, a uspijevati u tome kao Natalija, pune 24 godine, pravo je umijeće. Kaže kako to može prije svega zahvaliti svojim keramičkim ribama - suvenirima koji se ljeti prodaju u nekoliko gradova na hrvatskoj obali i koji su pravi hit, pogotovo među strancima. Već krajem zime zahuktava se njihova izrada. Prema Natalijinim kalupima i modelima, uz pomoć nekoliko vanjskih suradnika, nastaju keramički inćuni, škarpine i ostale riblje vrste koje će početkom ljeta “zaplivati” prema jadranskoj obali.

image

Keramikom se ova pasionirana kreativka počela baviti nakon završene Akademije likovnih umjetnosti, isprva kao hobijem.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

“Nije lako pogoditi proizvod koji će se ljudima svidjeti, eksperimentirala sam s raznim oblicima i idejama za suvenire, no onda su se desile ove ribice koje radim serijski i koje mi donose najveći prihod, ali i mogućnost da radim i neke druge stvari, limitirane kolekcije unikatnih predmeta”, otkriva Natalija.

Nedostatak tanjura

Do izbijanja koronakrize imala je vlastite dućane u Primoštenu i Šibeniku koje je zbog pandemijskih okolnosti zatvorila, no i dalje ima razgranatu veleprodaju. Kao i svaka umjetnica, Natalija je uvijek puna novih ideja, inspirirana prirodom, smjenom godišnjih doba, trendovima, a ponekad i - silom slatkih “neprilika”.

image

Prema njezinoj ideji nastaju riblje vrste koje će početkom ljeta “zaplivati” prema jadranskoj obali.

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Čitajte i: Veliki povratak tapeta retro stila: U prostor unose novu priču, a održavanje nikada nije bilo lakše

“Prošli Božić sam na ručak pozvala mamu, svoje tri sestre, kćer koja živi u Berlinu s dečkom i još nekoliko članova obitelji, a onda shvatila da nemam dovoljno posuđa za nas ukupno dvanaest. Pa sam odlučila izraditi servis za jelo od dvanaest velikih i malih tanjura te dvije zdjele, koje sam prema kćerinoj ideji ukrasila motivom lista blitve. Bilo je izazovno u kratkom roku osim kolača ‘napeći’ i tolike tanjure, ali sve se može kad ste dovoljno motivirani”, kroz smijeh konstatira Natalija, koju svaki novi predmet koji joj prođe kroz ruke jednako raduje, a svaki dan jednako umjetnički inspirira.

Linker
26. travanj 2024 15:04