Eklektična zona

Umjetnička Oaza Nikoline Šimunović: ‘Oslikala sam pukotine nakon potresa, to mi je bila terapija‘

Zagrebački dom dubrovačke slikarice je poput izložbenog prostora u kojem se stalno mijenja postav - zidove boji u razne nijanse, po njima i crta, a starom namještaju uz malo restauratorskih zahvata unosi nov život.

Zen zona

Zvijezda mog kutka za opuštanje je restaurirana fotelja iz šezdesetih, koju sam osuvremenila novom tkaninom cvjetnog uzorka. Donijeli smo je iz vikendice mog svekra i svekrve, zbog čega ima veliku sentimentalnu vrijednost za mog supruga Vladu. Fotelju sam smjestila u zelenu oazu, gdje stalno cvjetaju orhideje. Volim ih jer vraćaju svu ljubav koju im dajem. Prijateljice su zavidne na tome koliko mi dobro uspijevaju, a zafrkavaju me da o njima govorim kao o članovima obitelji.

image

Zvijezda Nikolinina kutka za opuštanje je restaurirana fotelja iz šezdesetih.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Dnevni boravak i Franz Liszt

Dnevni boravak - u proljeće i ljeto pun dnevnog svjetla - omiljeno mi je mjesto. Na zidu je moja slika “Ljubavni snovi”, iz ciklusa Hommage a Franz Liszt s kojim sam prvi put samostalno izlagala. Bilo je to na Dubrovačkim ljetnim igrama 2011., na 200. obljetnicu rođenja velikog mađarskog skladatelja i pijanista. Na stoliću je zdjela od murano stakla kupljena na putovanju u Ferrari. Staklo mi je posebno drag materijal, i sama ga koristim za izradu skulptura.

image

Dnevni joj je boravak omiljeno mjesto u stanu.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Zid potresa

Oslikala sam zid ispod prozora koji je zadobio veća oštećenja u zagrebačkom potresu 22. ožujka 2020. Nismo čekali majstore, nego sam odmah nakon početnog šoka oslikala pukotine. To mi je, sada shvaćam, bila terapija. No, tom slikom nisam htjela stvoriti stalni podsjetnik na traumatično jutro: naprotiv, ona za mene simbolizira rađanje novog života, nadu u bolje i mirnije sutra.

image

Oslikala je zid ispod prozora koji je zadobio veća oštećenja u zagrebačkom potresu.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Uspomena iz Venecije

Često mijenjam raspored namještaja, donosim neke nove detalje u dom... Volim kad se nešto događa, osvježiti izgled prostora drugačijom bojom zida... Hodnik sam nedavno ukrasila otiscima dekorativnih valjaka koje sam kupila u Veneciji pa me pogled na njega pripremila podsjeća na to divno putovanje.

image

Nikolina je ukrasila hodnik otiscima dekorativnih valjaka koje je kupila u Veneciji.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Okruženi tropima: Novi trend u dizajnu interijera priziva osjećaj slobode i sklada

Portret kćeri i sina

Jedan od najljepših darova dobila sam od prijateljice, akademske slikarice Ane Barbić Katičić. Naslikala je moju djecu, Elu i Nikolu, i svaki put kada pogledam sliku - osmjehnem se. I sin i kći naslijedili su moju kreativnost. Često idu sa mnom u atelier i promatraju na koji način radim.

image

Portret svoje djece dobila je od prijateljice, akademske slikarice Ane Barbić Katičić.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Luster s pričom

Ispod stakla na blagovaonskom stolu su crteži moje djece, koje uvijek proučavamo dok jedemo. Osvjetljava ih pak luster koji sam obložila žicom i tako od konfekcije stvorila unikat. Prostoriju krase i zeleni zid te slika iz ciklusa Autoportret koji sam pripremala za svoj diplomski rad.

image

Prostoriju krase i zeleni zid te slika iz ciklusa Autoportret koji je Nikolina pripremala za svoj diplomski rad.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Linker
08. travanj 2024 10:37