Odličan poklon

Tradicionalna vještina vezenja: Zagrebačka kreativka izrađuje predivne motive, a tako se rješava i stresa

U vezenje se Antonia Glavan Petanjek zaljubila još u ranom djetinjstvu, a nedavno je pokrenula svoj projekt s ciljem da ova predivna vještina ne ode u zaborav. Za Gloria.hr otkrila je odakle crpi inspiraciju, koliko dnevno provede s iglom u ruci te što planira ostvariti u 2022.

Društvene mreže prepune su inspirativnih videa i fotografija iz raznih područja života pa nam je uvijek drago kada naletimo na kreativne osobe koje se svojim vještinama ističu u moru takozvanih "copy-catova". Jedna od njih je i Zagrepčanka Antonia Glavan Petanjek koja uz posao "od devet do pet" razvija svoj projekt "Ka‘ iz bajke embroidery".

Njezin Instagram profil prepun je vizualno privlačnih fotografija ručnih radova posvećenih tradicionalnoj vještini vezenja. Predivni motivi koje Tonka izrađuje jednostavno vam moraju zagrijati srce, kao što su i meni pa sam željela otkriti sve o njezinom hobiju i ljubavi prema vezenju. Jer ovakve radove može izrađivati samo onaj tko zaista voli ovu vještinu.

image

Antonia Glavan Petanjek.

PRIVATNI ALBUM

Antonia, inače diplomirana stručnjakinja za odnose s javnošću, s vezenjem se prvi puta susrela u ranom djetinjstvu, kada je ljeta provodila s tetama u Dalmatinskoj zagori, u Udovičićima kraj Sinja, koje su stalno imale iglu, konac i platno u rukama te izrađivale razne motive.

Bilo je samo pitanje vremena kada će Antonia poželjeti i sama izrađivati vez, a prije nego je prošle godine realizirala projekt, pogledala je mnoštvo videa stranih vezilja.

"One zapravo žive od toga da izrađuju vez u okviru za razne prigode te podučavaju ručni vez i osmišljavaju setove i upute za vezenje. I ja sam se, kao mnogi danas, povela za idejom da bih jednoga dana zaista mogla ‘živjeti radeći ono što volim‘, pa mi je to zapravo bila motivacija za pokretanjem ‘Ka iz bajke‘", objašnjava Antonia kojoj je "bolja polovica" za jedan rođendan poklonila set za vezenje od jedne strane vezilje.

image

‘Ka iz bajke‘ projekt pokrenula je prošle godine.

PRIVATNI ALBUM

Iako joj vezenje nije primarno zanimanje, njemu posvećuje svo slobodno vrijeme, jer osim što je krajnji rezultat vizualno privlačan, priča Tonka, vezenje je aktivnost koja nevjerojatno opušta i rješava nas stresa.

"Naše su bake, tete i mame zaista uživale u toj vještini, no ona je danas sve rjeđa jer se ne uklapa u naš ubrzani način života. Zbog toga mi je glavni cilj popularizirati vezenje i među mladima jer je zaista šteta da ova vještina, koja donosi toliko dobroga, ode u zaborav", napominje.

image

Setovi za vezenje namijenjeni su svima koji žele naučiti vesti.

PRIVATNI ALBUM

Setovi za vezenje

A kako popularizirati neku tradicionalnu vještinu među mladima, Tonka jako dobro zna. Naime, u sklopu svojeg brenda Antonia nudi setove za vezanje uz koje svatko može naučiti baratati iglom i koncem, uz samo malo truda. Kako mi je objasnila, vezenje je, za razliku od heklanja ili pletenja, dosta jednostavno, a najosnovniji bodovi se brzo nauče i to jednim pregledavanjem tutorijala na YouTubeu.

Odaziv publike na setove za vezenje je jako dobar, kaže Tonka, te se često zna dogoditi da se setovi u kratkom roku rasprodaju. "U prodaji imam PDF upute koje su idealne ako netko već ima sve materijale ali ne zna otkud krenuti. Inače su u ponudi i mini set za vezenje te običan set za vezenje koji se redovito rasprodaju u najviše dva tjedna od lansiranja", objašnjava.

image

Antonia izrađuje predivne božićne motive.

PRIVATNI ALBUM

Kako su joj ovo prvi blagdani kao malom obrtu, zatrpana je narudžbama i to još od ljeta. Zbog toga više ne stigne raditi vez po narudžbi, no od sljedeće godine će u ponudi biti prigodne kolekcije ručnog veza koje su gotove unaprijed i spremne za personaliziranje.

Kreativne inspiracije joj ne nedostaje, a najviše se inspirira stranim veziljama poput Diane Vingert ili "Floral and Floss embroidery", ali i domaćima. "Od naših vezilja jednostavno obožavam Šarenu vranu koja ima svoj jako prepoznatljivi i poseban stil te uvijek zanimljiv sadržaj te Sanjarku, koja radi fantastičan vez na majicama i torbama", kaže Tonka. A kada treba dodatan poticaj, marljivo pregledava Pinterest.

S iglom u ruci provodi puno vremena svakog dana, a za jedan vez joj treba najmanje šest sati koje se rastegnu i do dugo u noć.

image

Vezenje je najjednostavnija vještina u usporedbi s heklanjem ili pletenjem.

PRIVATNI ALBUM

Suradnja s tetom Ivankom

Kako bi podigli svoj hobi/posao na višu razinu, mnogi kreativci uzdružuju snage s drugima iz iste branše. Tonki se ovoga ljeta pružila jedinstvena prilika za suradnju s iskusnom veziljom, tetom Ivankom, koja živi u Glavicama kraj Sinja i glavna joj je zanimacija ručni rad.

"Teta Ivanka je svačija baka, teta i mama koju jednostavno pamtite po tome što ti isplete tople čarape za zimu, ishekla najljepši stolnjak i izveze sve one bijele plahte i jastučnice za u ‘dotu‘. Budući da ona toliko vremena u danu provede u tome, a ja na Instagramu, ovo smo ljeto došle na ideju da udružimo snage i napravimo jednu božićnu kolekciju ukrasa. Bit će toga još, kapice i čizmice za bebe, podmetači i svašta-nešto. Veselimo se!", poručuje Antonia.

image

Antonia u akciji.

PRIVATNI ALBUM

Planova za novu 2022., kaže, ima mnogo, a među njima su otvaranje online trgovine, radionice vezenja i pokretanje vlastitog YouTube kanala na kojem će otkriti sve tajne vezenja i još više približiti ovu divnu vještinu mladim ljudima.

"Tako da, ako tražite hobi koji će vas opustiti, a rezultat oduševiti, bez da se previše mučite oko samog učenja, ručni vez je The One!", poručuje Tonka.

"Ka iz bajke embroidery" setove za vezenje možete pronaći na ovom linku.

Linker
17. travanj 2024 06:03