Skandinavski hit

Top šest savjeta za uređenje doma u skandinavskom stilu, morate ih isprobati!

Skandinavska arhitektura je relativno kasno postala poznata široj javnosti, točnije 30-tih godina prošlog stoljeća pojavom Alvar Aalta i Eera Sarinnena. Obojica ovih arhitekata ostavili su trag u svjetskoj arhitekturi, a jednako i kao produkt dizajneri čije radove i danas recikliramo. Politički i geografski utjecaji odigrali su najvažniju ulogu u nastanku ovog stila arhitekture koji je zasigurno jedan od najutjecajnijih stilova modernog doba.

image
JAN BALDWIN/NARRATIVES/PROFIMEDIA

Arhitekti Skandinavije su profesionalci u spajanju tradicionalnih narodnih stilova s modernom tehnologijom kako bi stvorili prostor koji je lijep i čiji je cilj da zivot napravi boljim. Skandinavska arhitektura vodi racuna o tome kako se prostor koristi i pokušava ugraditi udobnost i mir u svaki kutak prostora.

image

Odnos s prirodom je važan

PEXELS

Dakle, misli vodilje skandinavskig stila su sjedinjenost s prirodom, usporavanje, uživanje u domu jednostavnosti i miru!

Jednako kao u modi koncept hygge-a je dominantan i nezaobilazan faktor. Sve je podređeno čovjeku kako bi ostvario spomenute životne vrijednosti i uspio se potpuno “hyggeizirati”!

image
ANTON HAVELAAR/ALAMY/PROFIMEDIA

Glavne karakteristike stila Skandinavije po kojima se razlikuje od ostalih su: minimalizam, prirodno svjetlo, neutralna paleta boja, udoban dekor, neobični oblici i sjedinjenost s prirodom.

MINIMALIZAM

Dizajn ima tendenciju biti funkcionalan i uravnotezen s cistim linijama i nedostatkom ukrasa.

PRIRODNO SVJETLO

Skandinavskim zemljama nedostaje Sunčeva svjetlost zimi tako da im je iznimno važno maksimalno ju iskoristiti. To postižu krovnim prozorima, staklenim zidovima i otvorenim prostorom.

NEUTRALNA PALETA BOJA

Paleta boja teži biti lagana i neutralna sto pomaže u poboljšanju prirodne svjetlosti u prostoru.

UDOBAN DEKOR

Spomenuli smo već kako im je važan hygge filozofija koja unosi udobnost u prostor. To se postiže gotovo nevidljivim rasvjetnim tijelima, prirodnim teksturama, a prostori imaju debele zidove i niže stropove koji se lako griju i hlade.

image

Biljke su neizostavne

PEXELS

NEOBIČNI OBLICI

Skandinavski arhitekti i dizajneri ne boje se igrati različitim oblicima i siluetama koji održavaju prostor funkcionalnim bez žrtvovanja estetike. Ovi oblici pomažu da se njihov dizajn razlikuje od drugih modernih dizajna.

SJEDINJENOST S PRIRODOM

Većina skandinavskih arhitekata uzima u obzir okoliš i prema tome prilagođava svoj dizajn.

U današnje vrijeme razvijene tehnologije, a i društvenih mreža, skandinavska arhitektura se globalizira i sveprisutna je i općeprihvaćena na svjetskoj arhitektonskoj sceni.

Isto tako događa se i obrnut proces, pa tako u domove Skandinavaca ulaze jarke boje umjesto uobicajene akromatske palete, te se upotrebljavaju neobični oblici.

Odličan primjer tog eklekticizma i color blockinga je stan Skandinavke Trine Kjaer!

Koliku važnost interijer ovog stana predstavlja svojom originalnošću i različitošću dokazuje cinjenica da je publiciran u danskom časopisu “Rum”.

U ovom časopisu svoje mjesto pronalaze zaista samo najutjecajniji interijeri Skandinavije! Često spomenuti neobični oblici prisutni su naravno u namještaju, opremi za stan, te u produkt dizajnu. To ne bi bilo moguće ostvariti da skandinavske renomirane tvornice koje su sada već svjetski poznate ne podržavaju skandinavski dizajn. Dapace danas se svi renomirani dizajni i redizajni starih klasika pronalaze kod njih. Oni ne samo da rade novi dizajn, već pronalaze zaboravljene bisere iz sredine prošlog stoljeća i daju im novi zivot.

Najbolji primjer toga je opće poznata vaza “Savoy” koja je dizajn Alvar Aalta i nalazi se u mnogim domovima. Ta zasluga pripisuje se tvornici “litalla”koja je osnovana kao staklarna davne 1881.godine, a danas je specijalizirana za dizajnerske predmete, pribor za jelo i kuhanje. Marimekko tkanine žarkih boja pokazuju pomak od uobičajenih neutralnih boja i oživljavaju svaki prostor.

image

Paleta boja je neutralna

PEXELS

Osim njih važno je za spomenuti svjetski poznate brandove Gubbi, Muuto i Norman Kopenhagen. Sva ova imena dokaz su da je Skandinavija u interijeru postala sveprisutna.

Najbolji dokaz tome su i nova imena skandinavskog dizajna koja izlaze na scenu a spomenimo samo Olivera Gustava, Frederika Karlssona i Mickeya Estradu. Nadamo se da ce i njihovi radovi biti zabilježeni u povijesti jednako kao oni njihovih prethotnika Aalta i Sarinnena.

Linker
25. travanj 2024 13:29