ČISTA PRIRODA

Šumska oaza usred grada: Glumica Mirta Zečević uživa u miru svog imanja 15 minuta od centra Zagreba

Glumica Mirta Zečević uživa u miru svog imanja, samo 15 minuta udaljenog od centra Zagreba, u drvenoj posavskoj kući okruženoj stablima trešnje, višnje i jabuke te s povrtnjakom, za koji joj doprema gnojivo kolega Dušan Bućan

Za Mirtu Zečević (52), glumicu zagrebačkog HNK-a, izlet u prirodu znači vratiti se kući - jer živi u zelenoj idili, udaljenoj samo petnaestak minuta vožnje automobilom od centra grada prema sljemenskim obroncima. Na njenom prostranom zemljištu s vinogradom nalazi se stara posavska drvena kuća koju je Mirta kupila prije dvadeset godina, dopremila u Zagreb i tu je ponovno presložila.

Čitajte i: Zaboravite na klasičnu sadnju! Tri savršena dara za ljubitelje biljaka i gerila vrtlare

"Nisam imala novca za gradnju zidane kuće, a odabir drvene pokazao se proročanskim. Naime, za lanjskog potresa - osim što smo se ljuljali kao na brodu - nije bilo nikakvih oštećenja. Dobra je stvar i što se zimi ugrije za petnaest minuta", kaže glumica koja ondje živi sa 17-godišnjom kćeri Klarom i 12-godišnjom živahnom, udomljenom ljubimicom Bibom Šljibom. U njihov zeleni raj znaju navratiti i razne ptice, sove, lisice pa i riđovke.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Zbog zmija stalno kosim, jer grmlje i visoka trava ih baš privlače", kaže Mirta Zečević, rođena Splićanka, koja je djetinjstvo provela u Koprivnici gdje su joj radili roditelji, oboje liječnici. Ondje su imali kuću s vrtom, i to joj je nedostajalo otkako se s 14 preselila u Zagreb. Sve dok nije pronašla svoj komadić raja u podsljemenskoj zoni.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Kada sam kupila ovo zemljište, bila je to šikara sa starim vinogradom, a sad su tu smokva, oskoruša, trešnja, višnja, orah, jabuka, čempresi… Imam i mali povrtnjak", govori Mirta Zečević koja u njemu sadi rajčice, luk, češnjak, blitvu, tikvice, kupusnjače…

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Četiri ljetna trenda u uređenju interijera u koje ćete se zaljubiti istog trena

Zemlja, kaže, nije idealna za uzgoj, ali pomaže joj kolega Dušan Bućan koji joj sa svoje farme donosi konjsko gnojivo. U vinogradu Mirta ima sorte izabelu i chardonnay, koje od nametnika štiti vlastitim pripravkom od koprive. Na imanju, kaže, uvijek ima posla, koji preskače samo kad je preuzmu kazališne obveze.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Niti jedan posao mi ne pada teško, no sretna sam što sam smanjila broj televizijskih snimanja. Što sam starija, to mi više odgovara boravak kod kuće", govori glumica. Priroda je, kaže, liječi, a njen dom je i savršena ljetna oaza: ima sklopivi bazen, a visoke temperature lakše se podnose u hladovini stabala.

Linker
29. ožujak 2024 16:07